Помагат ли адаптогените за профилактика и лечение на вирусни инфекции?

Розов Златовръх

Какво е адаптоген?

Адаптогените са естествени биорегулатори, които увеличават способността на тялото за адаптиране към факторите на околната среда и намаляват щетите, причинени от тях. Адаптогените най-често са растителни екстракти, които увеличават устойчивостта на организмите и подобряват оцеляването им. Те увеличават устойчивостта на тялото към външни увреждащи агенти, включително вируси и бактерии.

Наскоро излезе статия, която систематизира проучванията, доказващи ефектите на адаптогените в профилактиката и лечението на вирусни дихателни инфекции. Повечето от тези проучвания са предклинични (1).

Какви са ефектите на адаптогените по отношение на вирусните инфекции?

  • неспецифично антивирусно действие;
  • намаляване на възможността на вирусите да се свързват с клетките;
  • потискане отделянето от организма на вещества, предизвикващи възпаление;
  • активиране на имунните клетки убийци;
  • потискане на вече наличното възпаление;
  • детоксикираща активност;
  • антиоксидантно действие;
  • подпомагащо възстановяването действие;

Фактът, че адаптогените имат меко имуностимулиращо действие се оказва предимство в ситуацията на ковид пандемия. Прекалената стимулация на имунната система се избягва при Covid-19, защото това може да предизвика мощна възпалителна реакция на организма и тежки усложнения. Освен това противовъзпалителното действие, което притежават адаптогените допринася за по-лекото протичане на тази инфекция.

Не на последно място е от значение и свойството на адаптогените да подпомагат възстановяването на организма след прекарана вирусна инфекция. При по-тежките вирусни инфекции, след отминаването на острия период, организмът преминава през период на възстановяване (реконвалесцентен период). Той може да продължи от 2 седмици до 1-2 месеца при по-тежко протекло заболяване. Характерни и чести симптоми при реконвалесцентния стадии са умората, сънливостта и забавените психически функции (мозъчна мъгла). Именно за преодоляване на тези симптоми и по-бързо възстановяване на организма са особено подходящи адаптогените.

В Хомеостаза вече имаме натрупан опит и обратна връзка от хора, които благодарение на ВитаДинамик (нашият продукт базиран на адаптогени) се справиха бързо със симптомите в периода на възстановяване след вирусна инфекции. Неговата основна съставка е адаптогенът розов златовръх. Както и друг път сме казвали, основната цел на Хомеостаза е да предлага висококачествени и ефективни хранителни добавки. ВитаДинамик не отстъпва от тази наша цел. Продуктът се произвежда в Германия от суровини с високо качество и сигурен произход. ВитаДинамик се предлага в блистери. Блистерирането запазва концентрацията на активните съставки и качествата на всяка една капсула от продукта. Повече информация за продукта можете да видите тук: https://homeostaza.bg/produkt/vitadynamic/

Източници

Д-р Милена Коцева

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА