Алергия и бронхиална астма – какви са ни алтернативите?

Allergy!(580)

Обобщение: Норвежко Рибено Масло може да повлияе благотворно симптомите на алергия и бронхиална астма.

Алергията е проблем засягащ много хора в съвременния свят. Хроничните алергични състояния повлияват живота на страдащите от тях в различни степени – от неприятни усещания в определени периоди от годината до тежка инвалидизация на болните.

“Алергия” е сборен термин, като към нея могат да бъдат включени различни състояния, имащи сходни имунологични механизми: атопичен дерматит, екзема, уртикария, алергична хрема, хранителна алергия, бронхиална астма. Само от бронхиална астма в света страдат около 300 милиона човека.

Фармацевтичната индустрия непрекъснато работи в посока на усъвършенстване и изобретяване на нови лекарства повлияващи хроничните алергични състояния и модулиращи имунологичните механизми, които водят до тях. В последните години в процес на проучване са и нов клас медикаменти, за лечение на бронхиалната астма. Тези лекарства по своята същност са резолвини – естествени молекули, които участват в процеса на „оздравяване” на възпалението и възстановяване на баланса на имунната система.  Резолвините, заедно с марезините и протектините са липидни медиатори, които се образуват в организма от приетите с храната омега-3 мастни киселини (ЕПА и ДХА).

Как фармацевтичната индустрия стигна до идеята, за възможните ползи на лекарство, чиято активна съставка е резолвин?

  • Много проучвания показаха, че повишения прием на омега-3 мастни киселини от бременните и кърмещите жени води до по-ниска честота на алергичните състояния у техните деца.
  • Децата на майки, приемали допълнително омега-3 мастни киселини по врем на бременността и кърменето, имат по-високи нива на ЕПА и ДХА в кръвта и клетъчните мембрани, което е свързано с промяна на имунологичното състояние на организма в посока на синтезиране на по-голямо количество противовъзпалителни молекули.
  • Проучвания при деца приемащи допълнителни количества омега- мастни киселини установиха по-ниска честота на бронхиална астма, екзема и хранителни алергии при тези деца.
  • Бронхиалната астма, при деца приемащи омега-3 мастни киселини е по-лека и с по-редки обостряния сравнение с децата, които не приемат омега-3 мастни киселини – отново извод на проучване.
  • Установено бе, че съотношението омега – 3/омега – 6 мастни киселини в носната лигавица е значително по-ниско при хора страдащи от бронхиална астма сравнение със здрави хора. Този факт доведе до предположението, че омега – 3 мастните киселини предпазват от алергични заболявания.
  • Проучване показа, че допълнителния прием на омега – 3 мастни киселини при болни от астма възрастни, значително намалява брохоспазъма при физическо усилие.
  • Преди няколко години стана ясно, че процеса на оздравяване на възпалени структури на организма, както и възстановяването на увредените следствие на възпалението тъкани не е пасивен процес. Той се осъществява от специфични медиатори – резолвини (resolvins), протектини (protectins) и марезини (maresins), които са продукт на омега – 3 мастните киселини – ЕПА и ДХА. Тези медиатори играят активна роля в поддържането на равновесието в имунната система.

/Референциите на горецитираните проучвания търсете след статията в секция: „Източници”/

Очаква се в обозримо бъдеще да се появи лекарствен продукт, базиран на медиаторите, в които се превръщат омега – 3 мастните киселини (ЕПА и ДХА). Хората, страдащи от различни видове алергии, обаче могат по всяко време да прибавят към лечението си или да профилактират обострянето на алергията като приемат рибено масло. Рибеното масло е най-сигурния и най-пълноценния източник на омега – 3 мастни киселини. Важно за рибеното масло е да бъде пречистено от замърсителите на Океана, които ако ги има допълнително биха алергизирали организма.

Норвежко Рибено Масло е продукт, който се добива от риби стоящи в началото на хранителната верига и поради това съдържащи най-малко замърсители. Съставът и чистотата на Норвежко Рибено Масло са отразени в анализ-сертификата, който съпровожда всяка опаковка от продукта.

В случай, че рибеното масло ще бъде приемано дълго време (а то може да бъде приемано на практика постоянно) е важно да не бъде допълнително обогатено с мастноразтворими витамини. Мастноразтворимите витамини, а именно А, Д, Е и К могат да бъдат предозирани! Маслото добивано от черен дроб на риби съдържа много големи количества естествен витамин А и продължителния му прием също може да доведе до хипервитаминоза А. Някои рибени масла съдържат допълнително добавен витамин Е. Добавянето на Витамин Е, обикновено е обяснявано от производителите на тези масла, като необходимост за по-добрия метаболизъм на ЕПА и ДХА. Всеки, който иска да се разрови назад във времето и да проследи историята на това твърдение, ще стигне до извода, че това е добре направена маркетингова стратегия на производителите, които добавят витамин Е като антиоксидант в продукта си, обявявайки го за необходим за метаболизма на омега – 3 мастните киселини.

Норвежко Рибено Масло е създадено с идеята да бъде приемано продължително или постоянно. Поради тази причина то не е допълнително обогатено с никакви витамини. Съдържа само естествено намиращите се в рибеното масло витамин Е и витамин А.

Норвежко Рибено Масло e продукт на норвежката компания Norwegian fish oil. Toва масло е най-проучвания бранд рибено масло в света. Проучванията са показали много добра ефективност и отлична поносимост на продукта при деца със синдром на Рет. Norwegian fish oil продължава да инвестира в проучвания на продукта си.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА