Алтернативна и допълваща медицина: Системен лупус еритематозус

Снимка: Pexels, Andrea Piacquadio

Системният лупус е комплексно, хронично, автоимунно заболяване с различни проявления и тежест. В основата на всички промени в организма, които се случват в хода на заболяването стои хроничен възпалителен процес. Пациентите, страдащи от лупус често се оплакват от умора, болки, температура, обрив, тревожност и депресия. Тези пациенти по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания, а самото заболяване може да засегне различни органи, най-често кожа, стави, бъбреци, бял дроб и нервна система.

Установено е, че пациентите със системен лупус произвеждат по-малко енергия в тялото си и оксидативният стрес при тях е по-голям. Това е причината хората с лупус да усещат непрекъсната умора. Често мастната обмяна е засегната – триглицеридите и лошият холестерол при тези пациенти са увеличени, а количеството на омега -3 мастните киселини в организма им е намалено (1*). Това са вероятните причини за повишената сърдечно-съдова заболеваемост.

На този етап от развитието на алтернативанта и допълваща медицина, въз основа на доказателства от проведенени клинични проучвания се смята, че следните нутриенти могат да подобрят състоянието на пациенти със системен лупус еритематозус:

  • Омега – 3 мастни киселини: Най-сигурният и пълноценен източник на омега – 3 мастни киселини е рибеното масло. Изключително много проучвания са доказали, че омега – 3 мастните киселини намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Другият добре известен и категорично доказан факт е, че омега – 3 мастните киселини (рибеното масло) имат изразен противовъзпалителен ефект. Тези два факта обясняват в голяма степен, защо няколко клинични проучвания (2; 3; 4; 5; 6; 21; 23*) достигат до извода, че рибеното масло подобрява състоянието на болните от лупус, като намалява активността и прогреса на болестта, подобрява качеството и увеличава продължителността на живота, намалява умората и засягането на бъбреците от болестта. За да бъде ефективно рибеното масло, съдържанието на омега – 3 мастни киселини в него трябва да бъде в достатъчно количество, маслото трябва да бъде пречистено от замърсителите на Океана и трябва да се приема продължително време. Продължителното приемане на рибеното масло е основно изискване, за да доведе то до подобряване на състоянието на болните. За да бъде приемано продължително време без това да крие някакви рискове, рибеното масло не трябва да бъде допълнително обогатено с витамини. Норвежко Рибено Масло отговаря на всички тези критерии. То е разработено с идеята да бъде приемано продължително време, дозите на омега – 3 мастните киселини са високи, а чистотата му е отразена в анализ-сертификата, който получава всеки клиент.
  • Витамин Д: Добре известно е, че витамин Д е свързан със здравето на костите, сърдечно-съдовата система и имунитета. Има и данни, че нормалното количество витамин Д в организма е необходимо за развитието на нормалната чревна флора (7*). Дефицитът на витамин Д се случва често сред населението, а пациентите с лупус още по-често страдат от него.(8*). Клинични проучвания (9*) установяват, че при пациентите с лупус, които имат и дефицит на витамин Д активността на заболяването и респективно антителата са по-високи. Други клинични проучвания (10; 11*) стигат до извода, че допълнителният прием на витамин Д намалява активността на заболяването и подобрява състоянието на болните. Важно е да се знае, че витамин Д е мастноразтворим витамин и като такъв може да се натрупа в организма и да доведе до нежелани ефекти. Стойности на витамин Д в кръвта над 50 ng/ml вече са опасни за здравето и особено за бъбреците, които могат да претърпят трайни неблагоприятни и сериозни промени при високи нива на витамин Д в организма. Редно е пациентите, които приемат витамин Д да проверяват нивото му в кръвта всеки 3 месеца и при необходимост да преустановят приема му.
  • N – ацетил цистеин: Установено е, че при пациенти, страдащи от лупус има понижени нива в кръвта на естествения антиоксидант глутатион (12; 13*). N – ацетил цистеин е изходно вещество, от което в организма се синтезира глутатион. Няколко проучвания показват, че прилагането на N – ацетил цистеин в доза минимум 3 пъти по 600 мг води до намаляване на оксидативния стрес и активността на заболяването, както и до подобряване на вниманието, когнитивната и бъбречната функция на пациентите с лупус (14; 15;16*).
  • Куркума: Едно проучване (17*), с неголям брой пациенти е установило, че приемът на куркума от болни от лупус води до подобряване на бъбречната функция и намаляване на кръвното налягане. Знае се, че куркумата има противовъзпалителен и снижаващ холестерола ефект.
  • Дехидроепиандростерон (DHEA): Дехидроепиандростеронът е естественият предшественик на половите хормони в тялото. Смята се, че приемът му от пациенти с лупус ги предпазва от негативното действие на кортикостероидната терапия и намалява активността на заболяването. Две проучвания (18; 19*) показват подобряване на състоянието на пациенти с лупус при прием на DHEA, при повечето хора се проявяват нежелани ефекти като повишено окосмяване, акне, прекалено потене и понижаване на „добрия” холестерол. Приемът на DHEA е протовопоказен при пациенти с повишен риск от рак на гърдата, яйчника или простатата. Макар че DHEA е достъпен като хранителна добавка на пазара, той трябва да се приема само под лекарско наблюдение!

Изброените нутриенти могат значително да подобрят състоянието на пациентите с лупус, да увеличат честотата и продължителността на ремисиите, да намалят нуждата от лекарства, но не могат да заменят лекарствата, тогава когато наистина има нужда от тях. За да са ефективни хранителните добавки трябва да се приемат разумно и достатъчно продължително. Хранителните добавки трябва да бъдат избирани много внимателно, защото контролът върху състава и качеството им от страна на институциите е слаб. Добре е преди да бъде закупен даден продукт, да бъде проучен производителят му и да бъде поискан анализ сертификат. Така вероятността за закупуване на фалшива или некачествена хранителна добавка силно намалява.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА