Алтернативна и допълваща медицина

Алтернативна и допълваща медицина

Алтернативната и допълваща медицина е набор от здравни практики и продукти, които не се считат за част от конвенционалната медицина. Алтернативната и допълваща медицина включва различни алтернативни медицински системи и практики, естествени продукти (витамини, минерали и билки), психотерапевтични техники.

Много хора напоследък се доверяват и прибягват към алтернативна и допълваща медицина, която често не е безопасна, а използвана като основно средство и без лекарско наблюдение може да влоши състоянието на пациента или да взаимодейства неблагоприятно с основното лечение.

Често алтернативните методи на лечение, които се споделят в социалните мрежи или от човек на човек са лишени от всякаква медицинска логика, употребата им може да бъде опасна или да доведе до загуба на ценно време, в което доказаната алтернативна или конвенционалната медицина е можела да бъде полезна.

Смисълът на алтернативната и допълваща медицина е да бъде в помощ на конвенционалната, да предпазва от развитието на заболявания или да пречи на прогреса на налични вече заболявания и да подобрява състоянието и качеството на живот на вече болните хора. Алтернативната и допълваща медицина, когато се използва разумно и по правилата може да е само в помощ на конвенционалната медицина.

Подобно на конвенционалната медицина, алтернативните медицински практики също се проверяват чрез клинични проучвания, което води до изводи дали и колко алтернативните практики са полезни за пациентите, може ли да навредят и при какви обстоятелства може да бъдат вредни.

Алтернативната и допълваща медицина изисква да бъде системно и продължително прилагана, за да бъде ефективна. Методите й не водят до бързо повлияване, за разлика от приемът на лекарства. Може би необходимото търпение, последователност и постоянство са основните предизвикателства към пациентите, решили да опитат подобряване на състоянието си чрез алтернативна медицина.

ХОМЕОСТАЗА ще предложи на своите читатели серия от статии, отразяващи възможностите за подобряване на състоянието на пациенти, страдащи от някои хронични заболявания чрез  методите на алтернативната и допълваща медицина. Информацията в тези статии ще бъде грижливо проверена, а клиничните проучвания, на които се базира тя, ще бъдат указани в секцията „Източници” след статията.

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg