Антиоксидантите са различни вещества, които организмите произвеждат или си набавят от околната среда, с цел да се предпазят от вредното въздействие на свободните радикали. На клетъчно ниво съществува баланс между свободните радикали (оксидантите) и антиоксидантите, чието нарушаване в полза на оксидантите води до състояние, наречено оксидативен стрес.
Какво представляват свободните радикали?
В химията определението за радикал е: всички атоми или молекули, които притежават един или повече несдвоени електрона. Това, което различава свободните радикали от всички останали радикали обаче е, че свободните радикали могат да съществуват самостоятелно за сравнително дълги периоди от време. Поради тази им способност, тези частици могат да причинят сериозни щети на клетките, каквито са разрушаването на различни клетъчни структури и биополимери, включително разрушаването на ДНК. Подложената на оксидативен стрес клетка, може да се възстанови и да продължи да функционира нормално, но за жалост това далеч не е съдбата на повечето клетки, подложени на окислителното действие на свободните радикали. Някои клетки в условията на оксидативен стрес забавят или направо прекратяват деленето си, а други – директно загиват.[1,2]
Как се образуват свободни радикали в храносмилателната система?
Свободните радикали нормално и естествено се срещат във всяка една наша клетка. Те са продукт от метаболизма на много различни биомолекули, които клетките ни разграждат, с цел да си набавят енергия. Когато количеството им не надвишава това на естествените антиоксиданти в клетките, свободните радикали не представляват опасност за клетъчните структури. Съществуват обаче случаи, в които образуването на свободни радикали е драстично повишено в сравнение с нормалното. Така се случва например при попадането от околната среда в клетката на ксенобиотик (чуждо за живия организъм съединение или замърсител). За да се обезвреди този “замърсител”, се задействат различни ензимни реакции, чиито крайни продукти много често са именно свободни радикали.[1,3,4,7]
Ксенобиотиците, в днешно време, се срещат навсякъде около нас. Има ги в големи количества в замърсения въздух, който дишаме, в цигарения дим и в храната, под формата на консерванти, оцветители и други замърсители. Освен това, повечето лекарства, алкохолът и други вещества, които използваме в нашето ежедневие, също са ксенобиотици. Според начина, по който ксенобиотиците попадат в организма (с въздуха, през устата, през кожата), те се натрупват най-много в клетките, които първи се срещат с тях. Например ксенобиотиците, попаднали в организма чрез храната се натрупват най-вече в клетките на червата, на стомаха и на черния дроб.[3,4,5,6,7]
Защо е важно диетата ни да съдържа достатъчно антиоксиданти?
Оксидативният стрес може да доведе до редица заболявания в човешкия организъм. Примери за заболявания на храносмилателната система, за чиято поява се обвиняват и свободните радикали, са възпалението на червата, възпалението на задстомашната жлеза, язвата, ракът на дебелото черво и на черния дроб, някои хронични хепатити и други. Разбира се, част от попадналите в организма чрез храната ксенобиотици могат да достигат и до всички останали органи например белите дробове, бъбреците и сърцето.[3,8,9,10]
Нека да обобщим казаното до тук: Съвременният начин на живот и средата, която обитаваме, подлагат организма ни на действието на голямо количество свободни радикали (оксиданти). Естествените антиоксиданти, които се синтезират в нашите клетки в повечето случаи не са достатъчни, за да се предпазим от оксидативния стрес. Затова допълнителният прием на антиоксиданти е важен и дори задължителен. Можем да се снабдим с антиоксиданти, консумирайки редовно плодове, зеленчуци и билки, които съдържат витамини, минерали и други вещества с антиоскидантно действие.[11] Антиоксиданти в концентриран вид можем да получим, приемайки хранителни добавки.

Храносмилателни фибри с вкус на лайм – продукт с антоксидантна защита
В състава на Храносмилателни фибри с вкус на лайм влизат 4 мощни антиоксиданта:
1. Екстракт от листа на артишок.
Листата на артишока съдържат различни биологично активни вещества, като са особено богати на флавоноиди. Флавоноидите са широко известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.[12,13,14] В допълнение приемът на това растение носи и редица други ползи за организма. Ето някои от тях:
- антибактериално действие;[12,15]
- холеретично действие (увеличава отделянето на жлъчка от черния дроб);[15]
- подпомага поддържането на нормалните нива на липиди в кръвта;[15]
- предпазва от увреждане чернодробните клетки (хепатопротективен ефект);[15]
2. Екстракт от алое вера
Мощен антиоксидант, който притежава и антибактериални свойства. Някои проучвания сочат, че приемът на алое вера подпомага намаляването на нивата на кръвната захар при хора с диабет и намаляването на липидите в кръвта при хора с хиперлипидемия.[16,17,18]
3. Екстракт от сладък корен
Тази съставка на продукта Храносмилателни фибри с вкус на лайм се характеризира с антиоксидантни, противовъзпалителни и противоалергични свойства, като различни източници сочат, че приемът ѝ подпомага превенцията и лечението на състояния като язва, подуване на корема, хепатит и др.[19,20]
4. Витамин С
Витамин C, или L-аскорбинова киселина, е микронутриент, от който организмът има ежедневна нужда, за да може да функционира нормално. Витамин С е мощен антиоксидант. Той участва в синтеза на белтък, който изгражда кожата, сухожилията и кръвоносните съдове. Витамин С е необходим в процеса на заздравяване на раните и за възстановяване и поддържане здравето на хрущялите, костите и зъбите. Недостигът му води до заболяване наречено скорбут.[21,22,23]
Ако искате да прочетете повече и за останалите съставки в продукта Храносмилателни фибри с вкус на лайм, можете да го направите тук.
Стилиян Колев
Под редакцията на д-р Милена Коцева
Източници