използвайте код ВЕЛИКДЕН20 на поръчки над 125 лв, за да получите 20% отстъпка

Атопичен дерматит при деца

Атопичният дерматит (AД) е хронично рецидивиращо кожно нарушение, свързано с имунологични и структурни промени в кожата. Липидите в най-горния слой на кожата, които са отговорни за задържането на вода и кожната пропускливост, както и белтъците, отговорни за бариерната функция на кожата са в значително по-ниски нива в кожата на пациенти с атопичен дерматит.

Причините за атопичния дерматит са комплексни

От генетична гледна точка е установено, че 60% от децата, на които единият родител има атопичен дерматит също страдат от атопичен дерматит.

Освен това, алергените в околната среда (неблагоприятен климат, изпотяване, алергени във въздуха, някои микроби) и стресовият начин на живот отключват атопичния дерматит при предразположени индивиди. От въздушните алергени най-честите виновници за атопичен дерматит са домашен прах, плесени, полени, пърхот. Микроорганизмите, които най-често са намесени в увреждането на кожата при атопичен дерматит са златистия стафилокок, различни видове дрожди и гъбички.

От друга страна, контактни дразнители, каквито често са сапуни, вълнени дрехи, предмети, парфюми, консерванти и др. нарушават повърхността на кожата и я възпаляват. Тези промени правят кожата още по-податлива на въздействието на фактори от околната среда и намаляват прага на сърбеж. Чесането и драскането увреждат допълнително кожата, намаляват още повече прага на сърбеж и предразполагат към насложени инфекции.

И накрая, но не на последно място,около половината от децата с атопичен дерматит имат алергия към храна, която стои в основата на кожните изменения. Най-често срещаните хранителни алергии при децата са тези към яйца, соя, мляко, пшеница, риба, миди и фъстъци. Повечето от хранителните алергии при деца се самоизлекуват през първите 5 години от живота.

Лечението на атопичния дерматит при деца трябва да бъде комплексно

Лечението включва грижа за кожата, хигиенни мерки за подобряване на околната среда, щадящо хранене, алтернативни и допълващи лечения и приложение на медикаменти.

Овлажняване на кожата

Най-фундаменталната и важна грижа в борбата с атопичния дерматит е овлажняването на повърхностния слой на кожата. Адекватното овлажняване запазва бариерната функция на кожата, свеждайки до минимум увреждащите ефекти на дразнителите и алергените и увеличавайки ефекта на локално прилаганите терапии. Не на последно място, това намалява необходимостта от локални кортикостероиди. Начините да се постигне адекватно овлажняване на кожата са:

  1. Вани с хладка вода, траещи 10-20 мин. Не бива да се използва гореща вода, която би влошила още повече състоянието на кожата. Поставянето на морска сол във ваната за къпане намалява дразненето, което децата с атопичен дерматит изпитват. Ваните с разреден разтвор на калиев перманганат или със смрадлика се използват, когато има инфектирани кожни лезии.
  2. При по-големи деца и юноши могат да се добавят малки количества масла за баня или емулгиращи агенти, каквито са Aveeno Colloidal Oatmeal и RoBatho. Въпреки че е за предпочитане да не се използва сапун, ако това се налага то тoй трябва да бъде с неутрално Ph. Вместо сапун могат да се използват хидрофобни лосиони и кремове като Cetaphil, Diprobase и Unguentum Merck. Тези агенти имат отлични почистващи свойства и почти не дразнят кожата. Те трябва да се нанасят без вода и да се втриват леко върху повърхността на кожата. След това може с мека памучна кърпа агентите да се отстранят, като след тях остава защитен филм.
  3. Емолиенти. Хладките бани трябва да бъдат последвани от незабавно нанасяне на оклузивно успокояващо средство върху цялата повърхност на кожата, за да се запази влагата. Ако нанасянето на такова средство се забави повече от 3 минути,това води до загуба на влага от кожата. Кожата не трябва да се трие с кърпа, а с леки потупващи движения да се попие (не докрай) водата. Препоръчваните емолиенти обикновено са хидрофобни мази (Vaseline, petrolatum jelly, растително масло, Aquaphor). Понякога тези агенти са прекалено мазни за ежедневна употреба. Тогава мазите могат да се заменят с кремове, които обаче не са толкова ефективни. Съществуват и по-нови хидратиращи продукти базирани на липиди и съдържащи церамид (например TriCeram). Те са насочени към възстановяване на бариерната функция на повърхностния слой на кожата, която както казахме по-горе, е загубена при атопичен дерматит. Едно проучване показва значително намаляване на тежестта на симптомите и намаляване на загубата на вода от кожата при деца, чиито традиционни овлажнители са заменени от TriCeram в продължение на 3 седмици.[2] Продуктите, съдържащи урея също доказано омекотяват и овлажняват кожата. Не се препоръчва при деца да се използват продукти с концентрация на урея по-висока от 10%, за да се избегне усещането за парене.

Хигиенни мерки за подобряване на околната среда

Децата с атопичен дерматит не бива да пребивават в среда с цигарен дим. Задържащите прах предмети и материи в дома трябва да бъдат намалени до минимум, почистването трябва да е редовно. Домашните любимци могат да влошат атопичния дерматит. Трябва да се следи да не се развиват плесени в помещенията.

Новите дрехи трябва да се изпират преди обличане. Дрехите да се перат с течен, а не прахообразен перилен препарат. Изплакването следва да бъде в два или повече цикъла. Дрехите трябва да са памучни, удобни, широки и подходящи за температурата на средата. Добре е през зимата да се използва овлажнител на въздуха, а по време на летните горещините да има климатик.

Щадящо хранене

Децата с установени алергии към храни не трябва да приемат храните, към които са алергични. Децата, които нямат установени алергии също трябва да избягват алергизиращи храни. Кърменето се препоръчва и насърчава, ако детето е с атопичен дерматит или е с повишен риск да го развие. Някои лекари съобщават за подобряване на атопичния дерматит при кърмачетата, когато техните майки спрат да консумират мляко и млечни продукти и се ограничават от храни, за които се знае, че често предизвикват алергии.

UV Терапия

Облъчването с ултравиолетова светлина в UVB обхвата подобрява атопичния дерматит и намалява нуждата от кортикостероиди. UVA светлинна терапия напоследък не се употребява, тъй като този режим ускорява фотостареенето и увеличава риска от рак на кожата.

Алтернативна и допълваща медицина

Според различни проучвания допълнителният прием на омега-3 мастни киселини подобрява състоянието при атопичен дерматит. Най-пълноценният източник на омега-3 мастни киселини е качественото, концентрирано и чисто рибено масло, каквото е Норвежко Рибено Масло. Смята се, че този ефект на рибеното масло се дължи на изразеното му противовъзпалително действие. Ако детето все още се кърми, то приемът на адекватни дози омега-3 трябва да става от майката

Допълнителният прием на витамин Е и витамин Д също подобрява атопичния дерматит, но приемът на тези витамини трябва да става внимателно и не за дълги периоди от време, защото те могат да се предозират. Често приемът на качествено рибено масло, снабдява организма и с нужните количества витамин Е и витамин Д.

През 2004 година е направено едно проучване при възрастни с атопичен дерматит, което е показало подобрение на състоянието след приложение на крем, съдържащ витамин В12. През 2009 година е направено подобно проучване и при деца, отново с добър ефект, но последващи проучвания няма и тази терапия не се е наложила.

Важно е да се отбележи, че локалните билкови препарати (мехлеми от лайка, жълт кантарион и др.) понякога водят до допълнително алергизиране и дразнене на кожата. При деца трябва да се прилагат изключително внимателно. При бебета не се препоръчват.

Употребата на китайски билки локално и през устата също не се пропоръчва. Някои проучвания са установили, че китайските билки могат да увредят черния дроб. Освен това поради липсата на контрол в Китай, са описани случаи, в които китайските билкови препарати са били замърсени с токсини и лекарства.

Не се препоръчва и мазането с етерични масла при деца, защото те често водят до допълнително алергизиране и раздразнение на кожата.

Акупунктурата, ако се прави от опитен лекар, работещ с деца,може да доведе до подобряване състоянието и може да се опита. Хомеопатичното лечение също е ефективно при някои пациенти. То е безвредно и може да се опита.

Лекарства

Локални кортикостероиди се прилагат при обостряне на симптомите. Антихистамини през устата са показани при сериозни сърбежи и нарушение на съня. Локалните инхибитори на калциневрин (такролимус, пимекролимус), са имуномодулиращи медикаменти. Те не са подходящи при деца под 2 годишна възраст.

Нов локален продукт под формата на мехлем за пациенти над 2 годишна възраст е одобрен за употреба при атопичен дерматит в САЩ през 2016 г. Той е с търговско наименование Eucrisa и представлява нестероиден инхибитор на фосфодиестераза-4. Показан е за атопичен дерматит с лека до умерена тежест. При приложението му сърбежът намалява още след първата седмица, а нежелани ефекти почти липсват.

Одобрена в САЩ е и биологична терапия за умерен и тежък атопичен дерматит, която се прилага под формата на инжекции на всеки две седмици. Тази терапия е одобрена за пациенти над 12 годишна възраст, ако другите видове терапия не са дали резултат.

д-р Милена Коцева

Източници