15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

17 научно доказани ползи от рибеното масло

 1. Омега-3 мастните киселини, чийто най-пълноценен източник е рибеното масло намаляват тревожността и депресията. Честотата на следродилната депресия намалява, ако бременната е приемала допълнително омега-3 мастни киселини. Дневни дози от 2000 мг Омега-3 или по-високи са по-ефективни от по-ниските дневни дози.
 2. Омега-3 мастните киселини подобряват очното здраве. Една от омега- 3 мастните киселини – EPA – е основен структурен елемент на клетките на ретината и мозъка. Недостатъчният прием на омега-3 мастни киселини може да доведе до доведе до проблем със зрението.
 3. Омега-3 мастните киселини са ключови нутриенти за правилното развитие на мозъка на плода, бебето и детето. DHA е основен структурен елемент на мозъчните клетки. Приемът на достатъчно количество омега-3 по време на бременност носи следните ползи за децата:
  • по-добри комуникативни и социални умения
  • по-малко поведенчески проблеми
  • по-малък риск от забавено невро-психическо развитие
  • по-малък риск от дефицит на вниманието, хиперактивност и аутизъм
  • по-висока интелигентност
 4. Омега-3 мастните киселини подобряват състоянието при хора с психични страдания. Проучванията показват, че суплементацията с омега-3 мастни киселини намалява честотата на промени в настроението, рецидивите и агресивното поведение при хора с биполярно разстройство и шизофрения.
 5. Омега-3 мастните киселини намаляват симптомите на хиперактивност и дефицит на вниманието при децата. Децата с дефицит на внимание и хиперактивност имат по-ниски количества омега-3 в кръвта. Допълнителният прием на омега- 3 от децата с хиперактивност и/или дефицит на вниманието повишават вниманието им и намаляват хиперактивността, импулсивността и агресията им.
 6. Омега-3 мастните киселини подобряват съня. Проучванията установяват, че децата, които имат проблеми със съня, както и възрастните със сънна апнея имат ниски нива на омега-3 мастни киселини в организма си. Ниските нива на DHA са свързани и с ниски нива на мелатонин, който е необходим, за да можем да заспим. Суплементацията с омега-3 мастни киселини подобрява продължителността и качеството на съня.
 7. Омега-3 мастните киселини забавят свързаното с възрастта намаляване на умствените способности и намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер.
 8. Омега-3 мастните киселини намаляват възпалението в организма. Хроничното възпалителние съпровожда много от заболяванията, характерни за съвременния човек – сърдечно-съдовите, автоимунните, невродегенеративните заболявания и рака. Приемът на големи дози омега-3 мастни киселини чувствително намалява възпалението в организма.
 9. Приемът на омега-3 мастните киселини подобрява сърдечно-съдовото здраве чрез:
 10. Омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на бронхиална астма при децата и младежите.
 11. Омега-3 мастните киселини подобряват състоянието при метаболитен синдром. Омега-3 мастните киселини намаляват инсулиновата резистентност и възпалителният процес, които са едни от сериозни симптоми на метаболитния синдром.
 12. Омега-3 мастните киселини намалява омазняването на черния дроб (чернодробна стеатоза). Неалкохолното омазнаване на черния дроб е все по-чест проблем на съвременния човек. Допълнителният прием на омега-3 мастните киселини намаляват отложените мазнини и намаляват възпалението на черния дроб.
 13. Омега-3 мастните киселини предпазват от и се борят с автоимунните заболявания. Омега-3 мастните киселини са показали своята ефективност при заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев. Установено е също, че приемът на достатъчно количество омега-3 през първите години от живота намалява вероятността от развитие на диабет тип I, множествена склероза и други автоимунни заболявания в по-нататъшния живот на човека.
 14. Омега-3 мастните киселини предпазват от развитието на рак и от повторното му появяване след като е бил излекуван. Проучванията показват такъв ефект по отношение на рака на дебелото черво и рака на гърдата.
 15. Омега-3 мастните киселини подобряват здравето на костите и ставите. Проучванията показват, че допълнителният прием на омега-3 мастни киселини заздравява костите чрез увеличаване на съдържанието на калций в тях. Това намалява риска от остеопороза. Омега-3 мастните киселини намаляват болките в ставите и усилват силата на захвата на ръката.
 16. Омега-3 мастните киселини могат да намалят болката по време менструация. Проучванията показват, че при жените, които приемат допълнително омега-3 мастни киселини менструацията е по-малко болезнена. Едно проучване дори установява, че омега-3 мастните киселини са по-ефективни от ибупрофен за намаляване на менструалната болка.
 17. Омега-3 мастните киселини подобряват здравето и вида на кожата и косата. DHA е структурен елемент на клетъчните мембрани. Здравите клетъчни мембрани овлажняват, заздравяват кожата и намаляват бръчките. EPA регулира производството на мазнина от кожата и предпазва от прекаленото вроговяване на епидермиса й. EPA предпазва от акне и от увреждане на кожата при излагане на слънце.

P.S. Как да подберете качествено рибено масло и защо аз предпочитам Норвежко Рибено Масло вижте тук

Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА