Как да се предпазим от рак на гърдата, или от повторното му появяване, след като вече е бил излекуван?

15.BreastCancer-580

Струва ми се наложително да започна тази тема с факта, че за мен като лекар най – важното и най- ефективното лечение за болните с рак на гърдата, както и за всички онкологично болни пациенти, е лечението по утвърдените стандарти и протоколи за съответната конкретна форма на рак и стадия, в който се намира заболяването. Бях си казала, че никога няма да пиша за протективната и лечебна роля на продукти, които не са част от стандартните протоколи за лечение на онкологични заболявания, макар и отдавна да съм запозната с доказани такива ефекти на някои естествени хранителни добавки, каквитонапример са омега – 3 мастните киселини. Когато обаче, по молба на една позната, ми се наложи да прочета повече за нашумялата напоследък сред онкологично болните отрова от син скорпион, която те приемат, за да подпомогнат лечението си и да намалят рецидивите, разбрах, че моя обет за мълчание на тази тема е безсмислен. Няма защо да лишавам онкологично болните от информация за доказаната с клинични проучвания и абсолютно безвредна ефективност на рибеното масло при рак на гърдата, при все, че тези болни са ежедневно облъчвани от реклами за продукти, които имат съмнителна ефективност и най- вече несигурна безопасност, защото не са били обект на нито едно клинично проучване до момента. И така:

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените както в развитите, така и в развиващите се страни. Според Световната Здравна Организация през 2011 г. в света от рак на гърдата са починали 508 000 жени, а общият брой болниот рак на гърдата пациентки през същата година е бил 1 400 000.

Освен генетичната предиспозиция, която повишава вероятността да се разболеете от рак на гърдата два до три пъти, има и други рискови фактори, увеличаващи вероятността това да ви се случи. Ранната първа менструация и късното настъпване на менопаузата, по-малкият брой бременности, както и късната възраст на първата бременност са известни отдавна рискови фактори за поява на рак на гърдата. В основата на всички тези рискови фактори всъщност стои действието на естрогенитевърхутъканта на млечната жлеза. Дългото, без прекъсвания въздействие на собствения естроген върху гърдите, повишава риска от развитие на рак. Внесените отвън естрогени, каквито са контрацептивите и хормонозаместващата терапия, също доказано повишават този риск.

Наблюдения и проучвания са посочили различни храни и активни вещества като увеличаващи или намаляващи риска от развитие на рак на гърдата. Почти единодушно се приема от лекарите фактът, че повишената консумация на алкохол увеличава риска. Наднорменото тегло, както и заседналият начин на живот също са известни рискови фактори.

Още през седемдесетте години на миналия век, на учените е направило впечатление, че ракътна гърдата в Япония и сред инуитите (населяващи северните части от територията на Канада) е с отчетливо по-ниска честота. Нещо повече,наблюденията сочат, че честотата на рака сред тези жени рязко се покачва, когато те мигрират в държави с различен начин на живот и хранене. Тези факти навели на мисълта, че причината за ниската честота на рака на гърдата при японците и инуитите се крие в диетичния им режим. Предположението, че консумацията на риба и рибни продукти е причината за ниската заболеваемост от рак на гърдата, накарало учените да направят много проучвания за това, как се отразява допълнителния прием на омега – 3 мастни киселини на заболеваемостта от рак на млечната жлеза. До какви изводи са достигнали тези проучвания?

  1. Допълнителният прием на омега – 3 мастни киселини намалява риска да се  разболеете от рак на гърдата. Проучванията, които стигат до този извод са много. Можете да видите част от тях посочени в референциите към тази статия. Иска ми се да спомена, обаче един скорошен метаанализ (Yang B и съавт, 2014), които обследва 274 000 жени, между които 8 300 жени с рак на гърдата. Авторите заключават, че всяко увеличаване на съотношението на омега – 3/омега- 6 мастните киселини с 1/10, което се постига с допълнителен прием на омега – 3 източници, води до намаляване на риска от развитие на рак на млечната жлеза с 6 % !
  2. Допълнителният прием на омега–3 мастни киселини намалява вероятността излекуваният вече рак на гърдата да се появи отново. Проучванията по този въпрос също са много (виж източниците след статията). Patterson RE, 2011 наблюдавайки 3000 жени за 7 години след приключване на лечението на рак на гърдата, прави заключение, че допълнителният прием на големи дози омега – 3 мастни киселини редуцира повторната поява на рак на гърдата с 25 %. През месец март тази година, в списанието на американската ракова асоциация бе публикувано проучване (Khankari NK и съавт.), което наблюдава 1463 жени с рак на гърдата в продължение на 15 години след поставянето на диагнозата и първоначалното лечение. Авторите установяват, че смъртността при жените, приемащи големи количества омега – 3 мастни киселини е с до 34 % по- ниска, сравнение с жените, които приемат малки или никакви количества омега – 3 мастни киселини.

Обяснениетона ефекта на превенция на омега -3 мастните киселини по отношение на рака на гърдата е все още на етап предположения и допускания. Учените работят активно за изясняване на механизма, по които омега – 3 мастните киселининамаляват риска от разболяване и увеличават преживяемостта на вече болните жени. Но това, съгласете се, не касае особено обикновените хора. За обикновените хора не е важно как точно рибеното масло ще ги предпази, а фактаът, че приемайки го,могат да намалят риска да се разболеят.

Рибеното масло може да ви предпази от рак на гърдата, както и да предотврати или облекчи много други заболявания, за които можете да прочетете тук. Ако се вгледате, обаче кои са тези заболявания ще ви направи впечатление, че за повечето от тях се твърди, че са заболявания на съвременната цивилизация, и че честотата им се увеличава в последните десетилетия. Една от основните причини тези заболявания да са бич за съвременното общество е фактът, че човечеството е променило в противоестествена посока своето хранене. Презадоволени от всякакви храни и в условията на вечно недостигащо ни време, ние просто се снабдяваме с енергия, без да мислим за баланса на хранителните вещества. Това променя вътрешната среда на организма ни, тялото ни започва да функционира в условия на лекостепенен, но постоянен възпалителен процес, което води след себе си заболявания като атеросклероза и нейните последствия, повишено кръвно налягане, ревматоиден артрит, метаболитен синдром, диабет, аутизъм, депресии и други, за които в последните години стана ясно, че са причинени или съпътствани от възпаление. Омега – 3 мастните киселини притежават естествен, изразен противовъзпалителен ефект, които може да върне баланса във вашия организъм. Норвежко Рибено Масло е чист и висококачествен източник на омега – 3 мастни киселини, доказал ефективността си в няколко клинични проучвания.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА