През 2000 г. около 2.8% от всички хора на планетата са страдали от диабет. Предвижда се, че до 2030 г. процентът да скочи до 4.4%. Тази стряскаща статистика насочила интереса на изследователите към общността Райка, която живее в областта Раджастан в Индия. В тази общност честотата на диабет е практически близка до 0%. Докато изследвали бита и храненето им, изследователите забелязали, че в менюто на хората Райка ежедневно присъства камилско мляко. По-детайлното проучване показало, че при хората от тази общност, които консумират камилско мляко честотата на диабета е 0%, но в същата общност имало и хора, които не консумират камилско мляко и честотата на диабет при тях е 0.7%! Проучването продължило и извън общността Райка, като резултатите били не по-малко интересни: сред изследваната популация, непринадлежаща към Райка и неконсумираща камилско мляко честотата на диабет била 5.5%, но при тези, които не принадлежали към Райка, но редовно консулирали камилско мляко честотата на диабета била 0.4%! Резултатите от това проучване насочили вниманието на учените към камилското мляко и неговите ползи по отношение на въглехидратния метаболизъм и диабета.

Следват години на множество проучвания на състава на камилското мляко, проучвания при животински модели, както и проучвания при хора. Обобщено тези проучвания установяват, че камилското мляко подобрява състоянието на хора с диабет тип I и тип II, тъй като:

  • Съдържа инсулиноподобен белтък обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят и го пренасят през чревната лигавица в кръвта.
  • Е богато на цинк, който улеснява действието на инсулина.
  • Увеличава чувствителността на органите към инсулин.
  • Подобрява работата на клетките на панкреаса

Проучванията освен това показват, че редовният прием на камилско мляко от диабетици с диабет тип I или тип II подобрява гликемичния контрол, намалява нуждите от инсулин и намалява честотата и тежестта на усложненията на диабета. Камилското мляко може да бъде допълнение към стандартната терапия за диабет и спомага за подобряване на състоянието на пациентите и за намаляване на усложненията.

Допълнително се оказало, че камилското мляко съдържа различни от всички други животински видове антитела, които спомагат за по-добър имунитет и съответно по-рядко боледуване от вирусни и бактериални инфекции.

Камилите не са традиционни животни в Европа. Те са отглеждани основно в Азия и Африка и пак там камилското мляко е използвано от древността като лек.

През 2006 г. холандецът Франк Смит, който по това време е студент по маркетинг и земеделие попада на материали, от които разбира, че камилското мляко има тези уникални свойства. Решава да започне да отглежда камили в Холандия. Начинанието му никак не е просто. Принуден е да подминава усмивките и шегите, които го съпътстват, докато разказва за намеренията си както на близките си, така и на експертите от отговорните за животновъдството институции. Оказва се, че е има забрана за внос на камили от страни извън Европейския съюз и след дълго търсене Франк намира няколко екземпляра на Канарските острови, Испания. Купува 3 камили и ги транспортира до Холандия.

Следват години на сериозен труд, като най-трудно за Франк е да получи разрешително за производство на мляко и млечни продукти, тъй като за да се запазят качествата на камилското мляко, то не трябва да се пастьоризира. Г-н Смит успява да убеди холандските контролни органи, че произведеното в неговата ферма мляко е абсолютно безопасно за консумация, а проверките от холандските власти продължават да бъдат регулярни и стриктни. Постепенно млякото от фермата завладява и пазара на близки до Холандия държави – Германия, Белгия, Англия.

Суровото камилско мляко обаче е лесно развалим продукт и не може да бъде разпространявано на големи разстояния от фермата, в която се добива. Затова Франк Смит преработва суровото камилско мляко в сухо и така го разпространява в голяма част от европейските държави. За да запази качествата на млякото, г-н Смит използва специална технология (spray drying). И така преработено в сухо мляко със запазени всички ценни вещества и поставено в подходяща за вегетарианци капсула, камилското мляко се продава от скоро и в България. Продуктът се нарича Витакамел камилско мляко на прах в капсули и повече за него можете да прочетете в тук.

д-р Милена Коцева

Източици