Камилското мляко като хранителна добавка при хората с диабет

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”undefined” dimension_margin=”undefined” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

През 2000 г. около 2.8% от всички хора на планетата са страдали от диабет. Предвижда се, че до 2030 г. процентът да скочи до 4.4%. Тази стряскаща статистика насочила интереса на изследователите към общността Райка, която живее в областта Раджастан в Индия. В тази общност честотата на диабет е практически близка до 0%. Докато изследвали бита и храненето им, изследователите забелязали, че в менюто на хората Райка ежедневно присъства камилско мляко. По-детайлното проучване показало, че при хората от тази общност, които консумират камилско мляко честотата на диабета е 0%, но в същата общност имало и хора, които не консумират камилско мляко и честотата на диабет при тях е 0.7%! Проучването продължило и извън общността Райка, като резултатите били не по-малко интересни: сред изследваната популация, непринадлежаща към Райка и неконсумираща камилско мляко честотата на диабет била 5.5%, но при тези, които не принадлежали към Райка, но редовно консулирали камилско мляко честотата на диабета била 0.4%! Резултатите от това проучване насочили вниманието на учените към камилското мляко и неговите ползи по отношение на въглехидратния метаболизъм и диабета.

Следват години на множество проучвания на състава на камилското мляко, проучвания при животински модели, както и проучвания при хора. Обобщено тези проучвания установяват, че камилското мляко подобрява състоянието на хора с диабет тип I и тип II, тъй като:

  • Съдържа инсулиноподобен белтък обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят и го пренасят през чревната лигавица в кръвта.
  • Е богато на цинк, който улеснява действието на инсулина.
  • Увеличава чувствителността на органите към инсулин.
  • Подобрява работата на клетките на панкреаса

Проучванията освен това показват, че редовният прием на камилско мляко от диабетици с диабет тип I или тип II подобрява гликемичния контрол, намалява нуждите от инсулин и намалява честотата и тежестта на усложненията на диабета. Камилското мляко може да бъде допълнение към стандартната терапия за диабет и спомага за подобряване на състоянието на пациентите и за намаляване на усложненията.

Допълнително се оказало, че камилското мляко съдържа различни от всички други животински видове антитела, които спомагат за по-добър имунитет и съответно по-рядко боледуване от вирусни и бактериални инфекции.

Камилите не са традиционни животни в Европа. Те са отглеждани основно в Азия и Африка и пак там камилското мляко е използвано от древността като лек.

През 2006 г. холандецът Франк Смит, който по това време е студент по маркетинг и земеделие попада на материали, от които разбира, че камилското мляко има тези уникални свойства. Решава да започне да отглежда камили в Холандия. Начинанието му никак не е просто. Принуден е да подминава усмивките и шегите, които го съпътстват, докато разказва за намеренията си както на близките си, така и на експертите от отговорните за животновъдството институции. Оказва се, че е има забрана за внос на камили от страни извън Европейския съюз и след дълго търсене Франк намира няколко екземпляра на Канарските острови, Испания. Купува 3 камили и ги транспортира до Холандия.

Следват години на сериозен труд, като най-трудно за Франк е да получи разрешително за производство на мляко и млечни продукти, тъй като за да се запазят качествата на камилското мляко, то не трябва да се пастьоризира. Г-н Смит успява да убеди холандските контролни органи, че произведеното в неговата ферма мляко е абсолютно безопасно за консумация, а проверките от холандските власти продължават да бъдат регулярни и стриктни. Постепенно млякото от фермата завладява и пазара на близки до Холандия държави – Германия, Белгия, Англия.

Суровото камилско мляко обаче е лесно развалим продукт и не може да бъде разпространявано на големи разстояния от фермата, в която се добива. Затова Франк Смит преработва суровото камилско мляко в сухо и така го разпространява в голяма част от европейските държави. За да запази качествата на млякото, г-н Смит използва специална технология (spray drying). И така преработено в сухо мляко със запазени всички ценни вещества и поставено в подходяща за вегетарианци капсула, камилското мляко се продава от скоро и в България. Продуктът се нарича Витакамел камилско мляко на прах в капсули и повече за него можете да прочетете в тук.

д-р Милена Коцева

Източици[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]