Как открих имуностимулиращите свойства на камилското мляко?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Всеки човек има различно силна и активнаимунна система. Това е особено видно при децата. Родителите на деца със силна имунна система дори не подозират колко допълнителни усилия в отглеждането полагат родителите на често боледуващите деца. Имам личен опит и с двата типа деца и повярвайте ми още помня дългите безсънни, температурни нощи, нищо че бяха преди 15-20 години.

Като лекар също ми се налага да съветвам родители на деца със по-слаба имунна система. Около половината от децата с проблем в развитието имат като “бонус” и слаба имунна система със чести вирусни инфекции, особено в есенно-зимния период. Работещите хора с хронични заболявания, които консултирам също често се разболяват от вирози и това налага отсъствието им от работа.

Запознах се с една чудесна майка на едно прекрасно дете преди 3 години. Потърсиха ме по повод различни проблеми, включително и честите хреми, кашлици и температури, особено в есенно-зимния период. Концентрирах се върху основните и според мен по-важни проблеми на детето и честите инфекции останаха на по-заден план в съзнанието ми. Майката,обаче разбираемо търсеше всякакви методи и правеше всичко възможно, за да намали честотата и тежестта на вирозите.

И така в един момент аз осъзнах, че есенно-зимните инфекции и неразположения при детето доста са се редуцитали.
– Какво правиш за имунитета? Доста по-здрави сте – попитах я аз при една от срещите ни.
– Ами давам камилско мляко на прах в капсули. Носят ми го от Холандия – отговори тя.

Честно да си кажа мисълта, която ми мина беше: “Глупости. Нека да е спокойна майката, обаче. Спокойните майки отглеждат спокойни и здрави деца. Пък и това мляко няма как да навреди”
– Добре, продължавай тогава, явно му се отразява добре – казах.

Този разговор с различни вариации го проведохме още два пъти през следващите две години. Накрая аз реших, че трябва да проверя какво представлява това камилско мляко и защо тази майка така упорито твърди, че с него е подсилила имунитета на сина си и е намалила честотата и тежестта на сезонните вирусни инфекции. Написах “camel milk” в интернет търсачката и не беше за вярване колко много информация излезе. Селектирах информацията от научните бази данни и започнах да чета. По-надолу ще синтезирам информацията, която прочетох относно имуностимулиращите свойства на камислкото мляко:

  • Антителата на камилите имат различна структура от антителата на всички останали бозайници – те са 10 пъти по-малки от човешките и са изключително активни. Малкият им размер прави възможно много антитела да преминават в млякото на камилата. За всички, които не са толкова близки с физиологията ще кажа, че антителата защитават организма от инфекции (вируси и бактерии).
  • Камилското мляко съдържа и голямо количество други противобактериални, противовирусни и противогъбични вещества. Такива са лактоферин, лактопероксидаза, лизозим и пептидогликан разпознаващ белтък.
  • Камилското мляко съдържа антитела специфично насочени към ротавирусите – едни от най-честите причинители на вирусни диарии.
  • Камилското мляко е богато на минерали – натрий, калий, желязо, мед, цинк и магнезий, както и на витамини (C и В3).
  • Камилското мляко е използвано с лечебни цели от дълбока древност. Освен от древните африкански и азиатски лечители, камилското мляко се препоръчва като допълнение към стандартното лечение и от съвременните лекари в Африка и Азия.

След като прочетох тази информация и разбрах, че имуностимулиращия ефект при момченцето не е просто плацебо ефект, помолих майката за повече информация за производителя. Той се оказа холандски фермер, който е създал и разработил първата и единствена европейска ферма за отглеждане на камили и производство на камилско мляко.

За да може да бъде разпространявано извън Холандия млякото бива изсушено по специална технология (spray drying), която запазва всички ценни вещества. Хомеостаза ви предлага това изсушено мляко в подходящи за вегетарианци удобни за съхранение и прием капсули. Капсулите могат да се отварят и съдържимото им да се приема разтворено в малко количество течност, така че те са подходящи и за по-малките деца, които още не могат да преглъщат твърди форми на лекарства и хранителни добавки. Свързах се с г-н Смит и регистрирах продукта в България. Продуктът се нарича Витакамел камсилко мляко на прах в капсули и повече за него и начина на прием можете да прочетете тук.

Д-р Милена Коцева

Източници

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]