7 неизвестни хранителни ползи от камилското мляко

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Добиването на камилско мляко е скъпо. Приблизително 10 пъти по-скъпо от добиването на краве мляко. Добиването на камилско мляко обаче е по-щадящо околната среда. Камилите не изискват толкова големи количества паша, както кравите и козите и отделят значително по-малко метан в атмосферата. Тези факти, както и безспорните хранителни предимства на камилското мляко го правят все по-търсна и предпочитана храна.

И така какви са ползите от камилското мляко за здравето на човека?

1. Камилското мляко спомага за повишаване на имунитета и защитните сили на организма.

Антителата на камилите имат различна структура от антителата на всички останали бозайници – те са 10 пъти по-малки от човешките и са изключително активни. Малкият им размер прави възможно много антитела да преминават в млякото на камилата, а от там и в човешкото тяло. Камилското мляко съдържа и голямо количество други противобактериални, противовирусни и противогъбични вещества. Такива са лактоферин, лактопероксидаза, лизозим и пептидогликан разпознаващ белтък[3, 4].

2. Камилското мляко подобрява защитните сили на стомашно-чревния тракт към вирусни инфекции.

То съдържа антитела специфично насочени към ротавирусите – едни от най-честите причинители на вирусни диарии.

3. Камилското мляко помага за преодоляване на хранителните алергии и непоносимости.

Израелски екип, прави проучване с 8 деца с различна степен на хранителна чувствителност (от непоносимост до алергия). Децата не са се повлияли от конвенционалната терапия и като последна възможност им е предложена терапия с камилско мляко. Авторите отчитат подобрение/излекуване на всичките 8 деца[6].

4. Камилското мляко е възможно да подпомогне намаляването на антителата срещу тиреоидната пероксидаза (МАТ).

Hashimoto

Открито е голямо сходство (подобие в около 71% от структурата) между биологично активното вещество лактоферин в камилското мляко и човешката тиреоидна пероксидаза. Избела Уенц, доктор по фармация и експерт по качество на лекарствените продукти и лекарствена безопасност подозира , че камилският лактоферин в състава на камилското мляко би могъл да намали количеството на антителата срещу тиреоидната пероксидаза (МАТ) по механизма на оралната толерантност. Оралната толерантност е интервенция, при която чрез подаване на малки количества от субстанцията, срещу която организма изработва антитела, имунната система “свиква” с нея, спира да я разпознава като чужда и да изработва антитела срещу нея[8].

5. Камилското мляко е подходящо за подсилване на организма след продължително боледуване или изтощение.

То е подходящо и при хора, склонни към железен дефицит. Камилското мляко е богато на минерали – натрий, калий, желязо, мед, цинк и магнезий, както и на витамини (C и В3)[4,5]

6. Камилското мляко допринася за баланса на хормоните на щитовидната жлеза.

Проучвания на състава на човешкото и кравето мляко показват, че за разлика от кравето, човешкото мляко съдържа тиреоидни хормони. Камилското мляко, подобно на човешкото, също има в състава си тиреоидни хормони[7]. Хора страдащи от ниски нива на щитовидните хормони съобщават за подобрение на състоянието си при продължителен прием на камилско мляко.

7. Камилското мляко подобрява състоянието на хората с диабет тип I и тип II[1,2]

Причината това да се случва е, че камилското мляко съдържа инсулиноподобен белтък обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят и го пренасят през чревната лигавица в кръвта. Допълнително камилското мляко е богато на цинк, който улеснява действието на инсулина.

Витакамел - Камилско мляко на прах

Суровото камилско мляко обаче е лесно развалим продукт и не може да бъде разпространявано на големи разстояния от фермата, в която се добива. Освен това камилското мляко има специфичен мирис и е трудно за приемане от някои хора. Витакамел камилско мляко на прах в капсули е преработено натурално сурово камилско мляко. За да бъдат запази качествата му е използвана специална технология (spray drying). И така със запазени всички ценни вещества и поставено в подходяща за вегетарианци капсула, камилското мляко се продава в България. Можете да го поръчате от сайта Хомеостаза или на тел. +359 887 931 515.

Източници[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]