Hashimoto

“……Много се радвам, че камилското мляко е налично на българския пазар. Знаете ли, че то е подходящо за хора с тиреоидит на Хашимото? Хашимото общността отдавна очакваше да се появи камилско мляко в България…..” – Това е част от разговора ми с една мила дама, която позвъни по телефона буквално няколко дни след като Витакамел камилско мляко на прах в капсули беше вече налично в сайта ХОМЕОСТАЗА.

“Познавам много от ползите на камилското мляко, но не съм чела нищо за действието му при хора с тиреоидит на Хашимото” – отвърнах аз.

“Сега ще Ви покажа” – каза дамата и след малко ми изпрати една статия на Изабела Уенц.

Изабела Уенц е доктор по фармация и експерт по качество на лекарствените продукти и лекарствена безопасност. Тя е диагностицирана с тиреоидит на Хашимото и след като години наред е изучавала болестта и въздействието на храненето и начина на живот върху нейния ход, накрая е популяризирала знанията си чрез книгите “Hashimoto’s thyroiditis root cause” и “Hashimoto’s protocol”.

В следващите редове ще коментирам ползите на камилското мляко, които е изброила Избела Уенц в нейната статия: “Ползи на камилското мляко при тиреоидит на Хашимото”?

 1. Камилското мляко помага за преодоляването на дефицитите на хранителни вещества.

  Неоспорим факт – камилското мляко е изключително богато (много по-богато от кравето) на желязо, цинк, калий, натрий, магнезий, витамин С, витамин В3.

 2. Камилското мляко помага за преодоляване на хранителните алергии и непоносимости.

  Д-р Уенц цитира малко проучване на израелски екип, в което се описват 8 деца с различна степен на хранителна чувствителност (от непоносимост до алергия). Децата не са се повлияли от конвенционалната терапия и като последна възможност им е предложена терапия с камилско мляко. Авторите отчитат подобрение/излекуване на всичките 8 деца.

 3. Камилското мляко помага в борбата с инфекциите.

  Неоспорим факт – камилското мляко съдържа вещества с антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. Благодарение на тях, камилското мляко потиска растежа на патогенни бактерии (Е. coli, Clostriduim, Helicobacter pylori и др.), вируси (ротавирус и др.) и гъби (Candida albicans).В камилското мляко се съдържат и големи количества силно активни антитела, които упражняват лечебен ефект върху хората, които го консумират. Това се дължи на уникалния им строеж – камилските антитела са изградени само от тежки вериги, за разлика от повечето животински антитела и човешките антитела, които съдържат и леки вериги. Така камилските антитела имат размери около 10 пъти по-малки от тези на човешките антитела, което позволява голямо количество от тях да преминават в млякото, но са изключително активни.

 4. Камилското мляко подпомага баланса на кръвната захар в организма.

  Неоспорим факт – камилското мляко съдържа инсулиноподобен белтък, обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят и го пренасят през чревната лигавица в кръвта. Освен това камилското мляко съдържа големи количества цинк, който улеснява действието на инсулина. В допълнение Избела Уенц споменава, че инсулинът в кравето мляко не се абсорбира от човека, докато инсулинът в човешкото мляко се абсорбира в организма на бебетата. Освен това инсулинът в човешкото мляко стимулира узряването на червата на бебетата и намалява пропускливостта им за големи молекули, като по този начин ги предпазва от развитието на диабет тип I, който по своята същност е автоимунно заболяване.

 5. Камилското мляко допринася за баланса на хормоните на щитовидната жлеза.

  Проучвания на състава на човешкото и кравето мляко показват, че за разлика от кравето, човешкото мляко съдържа тиреоидни хормони. Камилското мляко, подобно на човешкото, също има в състава си тиреоидни хормони, които помагат за узряването на тънките черва на бебетата камили. Няма проучвания за това дали тиреоидните хормони в камилското мляко се абсорбират в червата на хората, но въз основа на опита си и наблюдаваните резултати при нейни пациенти, Изабела Уенц предполага, че тироидните хормони в камилското мляко се всмукват в червата на хората.

 6. Камилското мляко поддържа баланса на имунната система.

  Както споменахме по-горе, неоспорим факт е, че структурата на камилските антитела (още наричани имуноглобулини) е уникална. Поради този факт камилските имуноглобулини са с малки размери и преминават през чревната лигавица в кръвта на човека. От друга страна е известно, че венозното прилагане на инумоглобулини потиска тиреоидните антитела. Това лечение обаче е много скъпо и с тежки нежелани реакции (грипоподобни симптоми, увреждане на бъбреците и черния дроб, менингити). Поради тази причина то е избор само при енцефалопатията на Хашимото (автоимунна реакция в мозъка като част от тиреоидита на Хашимото). Д-р Уенц прави паралел между ефектите на интравенозното приложение на имуноглобулини и ефектите на камилските антитела, приети с камилското мляко.

 7. Камилското мляко е възможно да подпомогне намаляването на антителата срещу тиреоидната пероксидаза (МАТ).

  Открито е голямо сходство (подобие в около 71% от структурата) между биологично активното вещество лактоферин в камилското мляко и човешката тиреоидна пероксидаза. Избела Уенц подозира , че камилският лактоферин в състава на камилското мляко би могъл да намали количеството на антителата срещу тиреоидната пероксидаза (МАТ) по механизма на оралната толерантност. Оралната толерантност е интервенция, при която чрез подаване на малки количества от субстанцията, срещу която организма изработва антитела, имунната система “свиква” с нея, спира да я разпознава като чужда и да изработва антитела срещу нея.

Накрая бих искала да споделя, че стилът на д-р Уенц ми допадна. В статията си тя стъпва върху добре известни факти и налични проучвания, а там където прави свои догадки за възможните механизми на действие на камилското мляко, го прави открито и логично.

Надявам се тази статия да е била полезна за вас, така както статията на Изабела Уенц беше полезна за мен.

Д-р Милена Коцева

Източници