15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Холестеролът – приятел или враг?

Какво представлява холестеролът?

Холестеролът в нормални концентрации е необходим на организма. Той поддържа структурата на клетъчните мембрани и е предшественик на важни биологично активни вещества като витамин D, стероидни хормони и жлъчни киселини. Нещо повече, някои проучвания са установили, че твърде ниският холестерол е причина за следните заболявания и състояния: хеморагичен инсулт (спонтанен кръвоизлив в черепната кухина), тревожност, депресия, някои видове рак. Преждевременните раждания при майки с твърде нисък холестерол също са по-чести. За твърде нисък се приема общ холестерол под 3.1 mmol/l. Ниският холестерол може да е следствие на генетични нарушения в метаболизма на холестерола, недохранване, невъзможност на тялото да усвоява мазнини, нарушена функция на щитовидната жлеза, чернодробно заболяване или тежко общо заболяване.

Много по-чест проблем на хората в днешно време обаче е ненормално високата концентрация на холестерола в кръвта. Когато концентрацията на холестерол в кръвта се повиши над нормата, той започва да се натрупва по стените на артериалните кръвоносни съдове и да ги стеснява. Натрупаният холестерол увеличава и риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Тези ефекти на наднормения холестерол водят до запушване на артериите на сърцето (инфаркт), на мозъка (инсулт), на крайниците или на други части на тялото.

Разликата между добрия и лошия холестерол

Прието е да говорим за два основни типа холестерол – добър (HDL) и лош (LDL) холестерол. Всъщност холестеролът и в двата случая е един и същ. Той обаче се транспортира в кръвта под формата на частици, наречени липопротеини. Когато липопротеините са с ниска плътност, те се наричат LDL (low density lipoproteins). LDL се натрупва в кръвоносните съдове и предизвиква стеснението им и описаните по-горе усложнения. Липопротеините с висока плътност, наречени HDL (high density lipoproteins), пренасят холестерола до черния дроб, откъдето той напуска тялото и съответно не крие рискове за здравето. Именно заради това при кръвни изследвания най-често се следи LDL холестеролът да не надвишава нормалните си стойности, а HDL холестеролът да не спада под нормалните си стойности. Разбира се, както споменахме по-горе, прекалено ниските нива на общия (под 3.1 mmol/l) и LDL (под 1.3 mmol/l) холестерола също крият рискове.

Високият холестерол може да бъде свързан с лош стил на живот и хранене, но много по-често е свързан с генетична предиспозиция за повишен синтез на холестерол или дисбаланс между HDL и LDL след определена възраст. Предвид категорично доказаната връзка между повишения холестерол и риска от сърдечно-съдови усложнения, стремежът трябва да бъде за поддържане на нормални нива на холестерол чрез здравословен стил на живот, хранителни добавки, а при нужда и лекарства.

Лекарства и алтернативи за борба с високия холестерол

Лекарствата, които водят до понижаване на холестерола се наричат статини. Те са различни видове и са изключително използвани от хората днес. Водещите международни фармацевтични компании всяка година реализират годишни продажби за милиарди долари на такива лекарства. Съществуват и алтернативни начини холестеролът да бъде понижен, които си струва да се опитат преди да се започне с приема на статини. Здравословният начин на живот и хранене, както и редуцирането на стреса са важни не само за подпомагане на нормализирането на холестерола, а са и в основата на благосъстоянието на човека по принцип. Има данни, че някои хранителни добавки могат да спомогнат за намаляването на холестерола. Единствената хранителна добавка обаче, за която регулаторните органи, включително Европейската агенция по безопасност на храните, са се произнесли, че има сходна на статините ефективност за намаляване на холестерола, е червеният ориз, ферментирал от Monascus Purpureus. Monascus Purpureus е особен вид плесен, който е пурпурночервен на цвят. Червеният ферментирал ориз се използва в Китай и в други азиатски страни като храна и лекарство. Той съдържа биологично активни вещества, които се наричат монаколини. Монаколините имат подчератан и научно доказан холестролопонижаващ ефект. Един от монаколините, който носи името монаколин К, има структура подобна на ловастатин (лекарство за понижаване на холестерола). Монаколин К потиска ключов ензим в синтезата на холестерола и води до намаляване на концентрацията на лошия LDL холестерол.

През 2011 и 2013 г. Европейската агенция по безопасност на храните излезе със становище, което потвърждава, че приемът на монаколин К води до поддържане в здравословни граници на LDL холестерола. Европейската агенция по безопасност на храните заключи, че този ефект на монаколин К се проявява при дневен прием от 10 mg монаколин К, макар да има данни, че при някои хора и по-ниски дози монаколин К имат същия ефект.

Липид Баланс – надеждна алтернатива за борба с високия холестерол

Хомеостаза Ви предлага висококачествената хранителна добавка Липид Баланс. Липид Баланс е разработен и произведен от норвежката компания Norwegian fish oil, която познавате като производител на Норвежко Рибено Масло. Основна съставка на Липид Баланс е екстрактът от червен ориз, ферментирал от Monascus Purpureus. В една капсула Липид Баланс се съдържат 6 mg монаколин К, което дава възможност дозата да се титрира и да се прилага минималната ефективна доза за всеки отделен човек.

В състава на Липид Баланс е добавен ниацин (витамин В3). Установено е, че витамин В3 увеличава добрия HDL холестерол. Увеличаването на добрия холестерол води до намаляване на лошия LDL холестерол. Какъв точно е механизмът на този ефект на ниацина не е напълно ясно, но в някои държави съществуват лекарства за намаляване на лошия холестерол, чиято активна съставка представлява висока концентрация витамин В3. В допълнение ниацин участва в разграждането на мазнините, въглехидратите и протеините и превръщането им в енергия.

Витамин В6, фолиева киселина (наричана още витамин В9) и витамин В12 също са част от състава на Липид Баланс . Тези три витамина подпомагат намаляването на нивата на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеинът е аминокиселина, която нормално участва в метаболизма на човешкия организъм. Установено е, че повишеното ѝ ниво в кръвта е рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Приемът на витамините В6, В12 и фолиева киселина води до понижаване на нивата на хомоцистеина.

Лекарствата и някои хранителни добавки за понижаване на холестерола могат да доведат до намаляване на нивата на коензим Q10 в организма. Коензим Q10 е молекула, която има редица важни функции в тялото. Той е мощен антиоксидант, участва в производството на енергия, намалява умората и подобрява физическия капацитет. Необходима е грижа за поддържането на нормалните нива на коензим Q10 заедно с поддържането на нормални нива на холестерол. Затова в състава на Липид Баланс е добавен и коензим Q10.

Norwegian Fish Oil Липид Баланс e висококачествена хранителна добавка, съдържаща комбинация от ефективни съставки за поддържане на нормални нива на холестерол в кръвта и съотвено намаляване на сърдечно-съдовия риск. Комбинацията от съставки в продукта е така подбрана, че действието им взаимно да се допълва и ефектът върху холестерола да се усилва. Липид Баланс може да се приeма по 1 или 2 капсули дневно.

Източници

Д-р Милена Коцева
Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА