Как въздейства кафето на организма и с какво можем да го заменим?

Кафето е една от основните напитки, консумирани през 21-ви век. То заема второ място след водата по консумация, като годишният му пазар достига 10 милиарда долара. Хората по целия свят приемат кафе заради неговият стимулиращ ефект върху нервната система, който се дължи на изграждащите го химични съединения сред които са:

  • кофеин
  • хлорогенна киселина
  • кафеена киселина
  • хидроксихидрохинон

Как действа кофеинът?

Кофеинът е биологично активно вещество, което се среща в много от добре познатите ни храни и напитки – кафе, чай, кола, шоколад, енергийни напитки. Неговата молекула много наподобява тази на аденозина, на който се дължи сънливостта, която изпитваме, когато сме уморени. Точно поради този факт двете съединения могат да се свързват за едни и същи рецептори в човешкия мозък, а именно аденозиновите рецептори. При свързването си с тези рецептори кофеинът не предизвиква никакъв специфичен ефект, но пречи на аденозиновите молекули да се свържат с аденозиновите рецептори и да предизвикат сънливост. По този начин двете съединения се конкурират. Колкото повече кофеин приеме човек, толкова по-малко аденозин ще се свърже за аденозиновите рецептори. От това следва, че чувството ни на бодрост и времето през което ще се чувстваме бодри ще се увеличава с количеството приет кофеин.

Какво се случва когато приемаме големи количества кафе?

След запълването на аденозиновите рецептори с кофеинови молекули, мозъкът ни “осъзнава” това и предприема мерки за изработване на свободни рецептори. Това автоматично значи, че ефекта, който изпитваме от една чаша кафе, ще отслабне и ще се намали неговата продължителност. Следователно количеството кофеин, необходимо ни за усещането на точно определен тонизиращ ефект, ще се увеличава непрекъснато.. На практика се получава така, че хората, консумиращи редовно кафе се пристрастяват към кофеина в него и са склонни да повишават непрекъснато приетото количество.

Защо не е добра идея да увеличаваме количеството на кафето, за да компенсираме намаляващото му въздействие върху организма?

От казаното дотук стана ясно, че кофеинът не отстранява умората, а по-скоро я прикрива. Колкото и кафе да изпие един човек, тялото му ще продължава да има нужда от почивка, но няма да може да сигнализира за тази своя нужда Това рефлектира върху продуктивността и ефективността на ежедневните му занимания, защото неосезаемата умора намалява концентрацията му. В допълнение прекаления прием на кафе може да доведе до повишаване на кръвното налягане, сърцебиене, обезводняване и тревожност особено при по-възрастните хора.

Как да останем бодри и концентрирани без да се пристрастяваме към кафето?

Една добра алтернатива, с която можете да замените кофеина е продуктът ВитаДинамик. Той е непристрастяващ и е напълно безвреден за организма комбиниран продукт, който има едновременно психически стимулиращо и емоционално успокояващо действие. Ефектите на ВитаДинамик са не само върху мозъка, а върху цялото тяло. Той се състои от 4 активни съставки, като акцентът пада върху сухия екстракт от розов златовръх. Известен още като златен корен или родиола, розовият златовръх съдържа в себе си стотици биоактивни вещества, които носят ползи на човешкия организъм. Тонизиращият му ефект идва от факта, че родиолата стимулира невронната мрежа в мозъчния ствол и по този начин събужда мозъка и повишава концентрацията. Същевременно розовия златовръх балансира системата на организма за реакция при стрес и предотвратява прекаленото отделяне на хормоните на стреса. Във ВитаДинамик са добавени и малки количества екстракт от сибирски женшен, който подпомага действието на розовия златовръх. За да се постигне хармония на действието на продукта, в състава му е включен и магнезиев малат, с добре известните му ефекти върху организма (успокоява, подобрява състоянието при хиперактивност, дефицит на вниманието и депресия, успокоява мускулните спазми). Четвъртатата съставка във ВитаДинамик е коензим Q10, който участва в производството на енергия в тялото и е мощен антиоксидант.

Моят личен опит показва, че ВитаДинамик може да бъде успешна и здравословна алтернатива на кафето, която не води до фалшива бодрост, няма нежеланите ефекти на кофеина и притежава антиоксидантни свойства, подобни на кафето.

Стилиян Колев
Под редакцията на д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА