Какво представлява циститът?

Циститът е възпаление на пикочния мехур. Пикочният мехур е кух, мускулест орган, който служи за складиране на урината преди тя да бъде изхвърлена извън тялото. Вътрешността на пикочния мехур е покрита със слой защитна слуз, който го пази от инфекции и дразнене. Понякога обаче се създават условия за навлизане на микроорганизми и възпаление.

Кои са рисковите фактори за инфекция на пикочния мехур?

 • Данните показват, че жените, особено в млада възраст, развиват по-често инфекциозен цистит. Това се дължи на няколко фактора:
  • анатомично жените имат по-къс пикочен канал (уретра) и навлизането на бактерии е по-лесно;
  • като сексуално активни, жените в по-млада възраст страдат по-често от инфекции след полов акт. Той е предпоставка за навлизане на бактерии в уретрата;
  • жените, които използват като средство за контрацепция контрацептивни диафрагми са изложени на по-голям риск от развитие на цистит, особено ако диафрагмите съдържат спермицидни средства;
  • хормоналните промени по време на бременност и в менопаузата увеличават риска за развитие на цистит;
 • Нарушено изпразване на пикочния мехур. Уголемената простата при мъжете или наличието на камъни в пикочния мехур нарушават изтичането на урината от пикочния мехур и предразполагат към развитие на инфекции;
 • Намален общ или локален имунитет. Имунитетът може да бъде намален следствие на общо заболяване (диабет, СПИН, рак) или поради генетични специфики предразполагащи към по-слаб общ или локален имунитет;
 • Продължителна употреба на катетри при възрастни хора или хора с хронични заболявания;

От всичко изброено става ясно, че циститът е проблем, засягащ предимно младите, сексуално активни жени.

Какви са симптомите на цистита?

Характерни симптоми на цистита са: непрекъснати позиви за уриниране, отделяне на малки порции урина, парене при уриниране, тежест или дискомфорт в долната част на корема и таза, понякога и кръв в урината.

Какви могат да бъдат последствията от нелекувания остър цистит?

Острият цистит трябва да се лекува. В противен случай той може да доведе до усложнения, свързани със засягане и на по-горните отдели на отделителната система (пикочопроводи и бъбреци) и тяхното увреждане. Нелекуваният остър цистит може да се превърне в хроничен с непрекъснати или периодично повтарящи се симптоми, които нарушават качеството на живот. Хронифицирането на инфекцията е често при жени с намален локален имунитет на пикочния мехур.

Как се лекува циститът?

Причинител на острия инфекциозен цистит най-често е бактерията Escherichia coli, която нормално обитава червата и лесно се разпространява от ректума до уретрата. Затова най-често лечението на острия инфекциозен цистит включва антибиотик. Честата употреба на антибиотици обаче води до унищожаването на нормалната флора в червата, потискането на имунитета и развитието на гъбични инфекции. Не е без значение и факта, че следствие на прекомерното използване на антибиотици в световен мащаб все по-често се наблюдава резистентност на бактериите към тях. Лечението на усложнения цистит задължително включва антибиотик в комбинация с мерки и продукти, които да подпомогнат действието на антибиотика, но когато циститът е неусложнен може да се опита лечение без антибиотик.
Хората, които често страдат от цистити знаят, че ако в самото начало на симптомите се приложат билкови продукти, комбинирани с добро оводняване на организма, циститът може да се овладее и излекува без антибиотик. Обикновено при остър неусложнен цистит в първите 3 дни се препоръчва добро оводняване на организма в комбинация с билкови екстракти, доказали ефективността си при цистит. Ако в рамките на тези три дни симптомите не намалеят, се включва и антибиотик към лечението. Ако обаче в рамките на 3 дни симптомите намалят интензитета си, то лечението без антибиотик продължава по същия начин 10 – 14 дни.
Лечението на инфекциозните рецидивиращи или хронични цистити изисква непрекъснато добро оводняване на организма, добра хигиена, уриниране възможно най-скоро след появата на позив и след полов контакт, както и периодичен прием на билкови продукти, намаляващи риска от цистит.

Кои билкови екстракти са подходящи при цистит?

Още от древността хората са използвали различни билки за лечение на проблеми, свързани с уринирането. Сега има доказателства, че някои билкови екстракти са ефективни за защита и ранно лечение на неусложнения цистит. Най-популярен и използван за тази цел е екстракта от червена боровинка, но такива данни има също и за екстрактите от листа на бреза, европейска златна пръчица, зелен чай, орегонско грозде и други.

 • Основното вещество в екстрактите от червена боровинка, което подпомага лечението на цистит се нарича проантоцианидин. Проантоцианидин има свойството да пречи на бактериите да се захващат и задържат за стената на пикочния мехур и по този начин те напускат уринарния тракт заедно с урината.
 • Екстрактът от листа на бреза има доказано противовъзпалително действие, което е от изключителна полза при инфекции на пикочния мехур и другите органи на отделителната система. Екстрактът от листа на бреза има и антибактериално, антивирусно и противогъбично действие, включително към най-честите причинители на инфекции на уринарния тракт.
 • Европейската златна пръчица освен изразено диуретично действие, има и релаксиращо действие върху пикочния мехур, което намалява честотата и болката при уриниране, съпровождащи възпалението и инфекцията на пикочен мехур.
 • Екстрактът от зелен чай има доказан потискащ ефект върху растежа на Ешерихия коли (Escherichia coli) и други бактерии. Проучвания са показали, че активните субстанции в екстракта от зелен чай се натрупват в организма и могат да предпазват от развитието на инфекции.
 • Екстрактът от орегонско грозде има антибактериален, антивирусен и противогъбичен ефект.

Продуктите, които имат в състава си различни екстракти, подпомагащи по различен начин справянето на организма с инфекцията са по-ефективни от продуктите, съдържащи само един билков екстракт. Пример за такава хранителна добавка е норвежкия продуктът Цистогард.
Цистогард е висококачествена хранителна добавка, съдържаща букет от много активни вещества, които подпомагат по различни начини функцията и здравето на отделителната система и намаляват риска от инфекции и увреждания на пикочния мехур и бъбреците.

Цистогард допринася за нормалната функция на отделителната система чрез:

 • подпомагане на отделянето на урина;
 • подпомагане извеждането на микроорганизмите извън отделителната система;
 • подпомагане поддържането на стерилността на урината;
 • подпомагане нормалната дейност на имунната система;
 • успокояващо и отпускащо действие върху мускулите;
 • антиоксидантно действие;

В състава на Цистогард влизат 13 билки и билкови екстракта: екстракт от листа на червена боровинка, екстракт от листа на бреза, европейска златна пръчица, екстракт от зелен чай, екстракт от орегонско грозде, екстракт от полски хвощ, лайка, бял равнец, коприва, див ям, екстракт от корени на червено цвекло, екстракт от цвят на невен и масло от мащерка. В допълнение в състава на Цистогард е включен и глутамин пептид, който подпомага действието на антибиотиците при лечение на резистентни бактериални инфекции на пикочните пътища.

д-р Милена Коцева
Източници