Неограниченият прием на някои витамини може да бъде вреден: Витамин D

Преди време започнахме тема за витамините, които могат да бъдат предозирани и да доведат до нежелани и дори опасни за здравето последствия. Първата статия беше за витамин А.

Сега ще се спрем на витамин D. Нека припомним, че витамините са органични вещества, които са абсолютно необходими за нормалното протичане на различни процеси в организма. Те се делят на две основни групи: водоразтворими и мастноразтворими.

Водоразтворимите витамини не могат да се складират в организма и излишъкът от тях се изхвърля чрез урината. За разлика от тях мастноразтворимите витамини имат свойството да се натрупват в черния дроб и в мастната тъкан на тялото. Излишъкът от тях не се изхвърля. Мастноратворимите витамини са витамините А, D, E и K. Допълнителният прием на големи дози от тези витамини или дори малки дози, приемани продължително време могат да доведат до токсични, нежелани реакции!

Основната функция на витамин Д е свързана с поддържането на баланса на калция и фосфора в организма, съответно и с здравето на костите. Освен това витамин Д е важен за растежа и специализацията на клетките, функцията на мускулите, имунната система и чревното здраве.

Витамин Д може да се набави с храната. Богати на витамин Д са храни от животински произход, каквито са мазните риби, черния дроб, сиренето, яйцата. Освен това Витамин Д се произвежда в кожата под действието на ултравиолетовата светлина. Колко витамин Д ще се произведе в кожата зависи от времето на излагане на слънце, сезона, цвета на кожата и използването на слънцезащитни фактори. Като цяло се смята, че приема на витамин Д от храната не е достатъчен за достигане на нормални нива в организма, а прекаленото излагане на слънце е вредно за кожата. Проучванията дълго време показваха дефицит на витамин Д сред човешката популацията, което доведе до масов прием на допълнително количество витамин Д във вид на лекарства и/или хранителни добавки. Прекаленият прием на витамин Д обаче може да бъде опасен и да доведе до трайни увреждания на бъбреците и меките тъкани!

Често хората приемат различни хранителни добавки или лекарства, като всяка една от тях е възможно да съдържа витамин Д. Представете си, че приемате едновременно мултивитамин, рибено масло от черен дроб на треска, продукт за повишаване на имунитета и витамин Д. На пръв поглед тази комбинация не е лоша и е често употребвана. Във всеки от тези продукти обаче най-често се съдържа витамин Д.

Продължителният им едновременен прием би могъл да доведе до хипервитаминоза Д, а оттам и до сериозни нежелани ефекти. Високите дози или продължителния прием на монопродукт, съдържащ витамин Д също може да доведе до хипервитаминоза. Хранителните добавки, съдържащи витамин Д, произведени от недоказал се или съмнителен производител също биха могли да бъдат опасни. Наскоро едно проучване в САЩ установи, че сред витамин Д хранителните добавки се намират такива, които съдържат едва 9 % от указаната на етикета концентрация, но и такива които съдържат 150 % от указаната на етикета концентрация.

Метаболизмът на витамин Д е индивидуален. Някои хора притежават специфична генна мутация, при която метаболизмът на витамин Д е такъв, че концентрацията му в кръвта достига високи нива при супелментация много по-бързо отколкото при повечето хора. Освен това децата са много по-чувствителни на действията на витамин Д, сравнение с възрастните. Приемът на витамин Д едновременно с лекарства и/или хранителни добавки, които се метаболизират от специфични чернодробни ензими (цитохром P450 3A4) също трябва да става внимателно.

Възможните нежелани ефекти при хипервитаминоза Д са: гадене, повръщане, намален апетит, запек , мускулна слабост, обърканост, дезорентация, нарушения на сърдечния ритъм, увреждане на бъбреците. Всъщност бъбречното увреждане е следствие на натрупването на калций в бъбреците, като последствията могат да бъдат от образуване на бъбречни камъни до необратима бъбречна недостатъчност!

Смята се, че оптималната концентрация на витамин Д в кръвта е около 35 ng/ml (88 nmol/l), а риска от токсични ефекти на витамин Д при по-чувствителните хора се появява при кръвна концентрация на витамин Д над 50 ng/ml (125 nmol/l). Правилното поведение при прием на витамин Д е регулярно изследване на нивото на витамин Д в кръвта през 3-4 месеца. При достигане на концентрация от 35-40 ng/ml, приемът на витамин Д е редно да бъде преустановен за известно време.

И накрая нека да кажем, че е изключително важно да бъдем информирани както за ползите, така и за възможните рисковете от приема на който и да е продукт. Важно е да търсим сериозни източници на информация, а това не е толкова трудно във времето, в което живеем.

д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА