Може ли депресията да се повлияе без лекарства?

Снимка: Keenan Constance, Pexels

Депресията в различни нейни степени и проявления засяга около 350 милиона човека в света, като честотата ѝ расте с всяка изминала година.  Симптомите и тежестта на депресията могат да бъдат най-разнообразни. Според СЗО депресивните състояния са водеща причина за неработоспособност сред населението, а около 800 000 човека годишно губят живота си в следствие на тежка депресия. Самоубийствата са четвъртата по честота причина за смърт сред младите хора между 15 и 29 години. Депресията може да засегне и младите майки като една на 10 скоро родили жени страда от следродилна депресия, което се отразява и на емоционалното състояние на  новороденото. Децата също не са „имунизирани” срещу депресия. Според Американската Академия по детска психиатрия 2 % от децата и 4-8 % от юношите страдат от депресия, което води до ниска себеоценка, слаба училищна успеваемост и ежедневно емоционално страдание.

Според експертите не малка част от хората страдащи от депресия не търсят помощ и решение на проблема си. В част от случаите става въпрос за несъзнаване на проблема, а в други случаи за невъзможност на страдащите от депресия да преодолеят усещането си, че състоянието им е признак на слабост или, че е срамно да страдаш от депресия. Не-малка част, обаче се страхуват от лечението, което ще последва, тъй като в почти всички случаи депресивните пациенти излизат с рецепта за антидепресант от лекарския кабинет. Антидепресантите в голяма част от случаите повлияват депресивното настроение, но употребата им е съпроводена със сериозни нежелани лекарствени реакции. Повишаването на теглото и намаляването на либидото са странични ефекти, които биха стреснали всеки човек в активна възраст. При бременни жени и малки деца страдащи от депресия приемът да антидепресанти крие сериозни допълнителни рискове. Наскоро излязоха резултатите на голямо проучване, които показват, че макар и да се справят с депресивното настроение, антидепресантите на подобряват качеството на живот като цяло.

Биохимичен подход за справяне с депресията

Биохимичният подход спомага за подобряване на състоянието на депресия чрез прилагане на витамини, минерали, омега-3 мастни киселини и аминокиселини. Той е не само безвреден и без странични ефекти, но и приложим, без какъвто и да било риск, при бременни, деца и при пациенти, които приемат и други лекарства. Нещо повече, той често е ефикасен при някои форми на депресия, при които антидепресантите са неефикасни.

Така например, установено е, че човек би могъл да се справи с депресията без прием на антидепресанти, а с високи дози омега – 3 мастни киселини.

Много проучвания, включително и двойно-слепи контролирани проучвания (които са с най-висока доказателствена стойност, тъй като при тях по време на проучването нито лекаря, нито пациентът знаят дали пациента приема активно вещество или плацебо) и метаанализи (анализ на множество проучвания) , част от които сме цитирали след статията, стигат до следните изводи:

  • продължителният прием на големи дози омега-3 мастни киселини (около 3 грама ЕPA + DHA дневно) е ефективен при депресивни симптоми, включително и симптоми на тежка депресия.
  • омега-3 мастните киселини имат антидепресивен ефект самостоятелно, когато се прилагат при по-леки депресии. Когато се приемат с антидепресанти позволяват снижаване на приетата доза антидепресант и съответно намаляване на страничните му ефекти.
  • комбинацията от EPA + DHA e по-ефективна, когато съдържа по-голямо количество EPA и по-малко DHA.
  • Големите дози омега-3 мастни киселини са безвредни и имат и много други ползи за организма.

Продуктът, който ние от Хомеостаза избрахме е Норвежко Рибено Масло – произведен от норвежката компания Norwegian Fish Oil и отговарящ на изискванията за масло, което да се приема дълго време и във високи дози. То е висококачествено и пречистено от замърсителите на Океана. Не съдържа добавени витамини, затова може да се приема продължително време без риск от хипервитаминоза. В допълнение, то е и висококонцентрирано, така че приемайки дневно 3 пъти по 2 капсули или 12 мл от сиропа, вие си набавяте количество достатъчно да въздейства на депресивните симптоми. Норвежко Рибено Масло е единственото рибено масло в света, с което са правени клинични проучвания.

Как се преценяват нуждите на всеки отделен човек, с депресивни симптоми?

  • Изследването на известен брой специфични параметри в кръвта и урината на всеки човек може да даде информация за индивидуалното биохимично състояние на организма, което пък дава отпечатък върху нивата на невротрансмитерите в мозъка. Дисбалансът на невротрансмитерите е основна причина за депресията. За съжаление част от тези изследвания не се правят в България.
  • Индивидуално изготвеният според резултатите от изследванията на всеки човек протокол с различни суплементи (витамини, минерали, аминокиселини) може успешно и без нежелани реакции да се справи с депресията.

Ако усещате затруднение в ежедневните си дейности и често страдате от епизоди на потиснато настроение е добре да се обърнете към специалист. Ако епизодите все още не са твърде сериозни, опитайте възможностите на биохимичния подход и приема на високи дози омега-3. 

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА