Депресията се преодолява и без лекарства

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]depression

Депресията в различни нейни степени и проявления засяга около 350 милиона човека в света, като честотата й расте с всяка изминала година.  Симптомите и тежестта на депресията могат да бъдат най-разнообразни. Според СЗО депресивните състояния са водеща причина за неработоспособност сред населението, а около 800 000 човека годишно губят живота си в следствие на тежка депресия. Самоубийствата са втората по честота причина за смърт сред младите хора между 15 и 29 години. Депресията може да засегне и младите майки като една на 10 скоро родили жени страда от после родова депресия, което се отразява и на емоционалното състояние на  новороденото. Децата също не са „имунизирани” срещу депресия. Според Американската Академия по детска психиатрия 2 % от децата и 4-8 % от юношите страдат от депресия, което води до ниска себеоценка, слаба училищна успеваемост и ежедневно емоционално страдание.

Според експертите не малка част от хората страдащи от депресия не търсят помощ и решение на проблема си. В част от случаите става въпрос за несъзнаване на проблема, а в други случаи за невъзможност на страдащите от депресия да преодолеят усещането си, че състоянието им  е признак на слабост или че е срамно да страдаш от депресия. Не-малка част, обаче се страхуват от лечението, което ще последва, тъй като в почти всички случаи депресивните пациенти излизат с рецепта за антидепресант от лекарския кабинет. Антидепресантите в голяма част от случаите са ефективни лекарства, но употребата им е съпроводена със сериозни нежелани лекарствени реакции. Повишаването на теглото и намаляването на либидото са странични ефекти, които биха стреснали всеки човек в активна възраст. Допълнително рисковете от прием на антидепресанти от бременните жени или малки деца, страдащи от депресия са сериозни.

Истината е, че има начин човек да се справи с депресията без прием на антидепресанти.  Това е възможно по следния начин:

 1. Високи дози качествено и пречистено рибено масло. Много проучвания, включително и такива с най-голяма доказателствена стойност (двойно-слепи контролирани проучвания и метаанализи), част от които съм цитирала след статията, стигат до следните изводи:
  • продължителният прием на големите дози омега – 3 мастни киселини (около 3 грама ЕPA + DHA дневно) е ефективен при депресивни симптоми, включително и симптоми на тежка депресия.
  • омега -3 мастните киселини имат антидепресивен ефект самостоятелно, когато се прилагат при по-леки депресии. Когато се приемат с антидепресанти позволяват снижаване на приетата доза антидепресант и съответно намаляване на страничните му ефекти.
  • комбинацията от EPA +DHA e по-ефективна, когато съдържа по-голямо количество EPA и по-малко DHA.
  • Големите дози омега – 3 мастни киселини са безвредни и имат и много други ползи за организма.

  Норвежко Рибено Масло е продукт на норвежката компания Norwegian Fish Oil, който отговаря на изискванията за масло, което да се приема дълго време и във високи дози. То е висококачествено и пречистено от замърсителите на Океана. В допълнение, то е и висококонцентрирано, така че приемайки дневно 3 пъти по 2 капсули или 12 мл от сиропа, вие си набавяте количество достатъчно да въздейства на депресивните симптоми. Норвежко Рибено Масло е единственото рибено масло в света, с което са правени клинични проучвания.

 2. Изследването на известен брой специфични параметри в кръвта и урината на всеки човек може да даде информация за индивидуалното биохимично състояние на организма, което пък дава отпечатък върху нивата на невротрансмитерите в мозъка. Дисбалансът на невротрансмитерите е основна причина за депресията. За съжаление част от тези изследвания не се правят в България.
 3. Индивидуално изготвеният според резултатите от изследванията на всеки човек протокол с различни суплементи (витамини, минерали, аминокиселини) може успешно и без нежелани реакции да се справи с депресията.

Биохимичният подход е лечението на депресията с витамини, минерали, омега – 3 мастни киселини и аминокиселини. Той е не само безвреден безвреден и без странични ефекти, но и приложим, без какъвто и да било риск, при бременни, деца и при пациенти, които приемат и други лекарства. Нещо повече, той често е ефикасен при някои форми на депресия, при които антидепресантите са неефикасни.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]