15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Депресията – лекарства и алтернативи

Депресията понякога се появява сякаш от нищото, а друг път в следствие на обективни външни причини. Всеки я усеща по различен начин – тревожност, напрежение, страх, тъга, раздразнителност, главоболие, безсъние, паника, чувство за безперспективност и обреченост, задух, сърцебиене, несправяне с работата и живота, усещане за натиск в гърдите, нежелание за комуникация. Повечето от нас са имали един или повече депресивни епизода в живота си. Децата и юношите също не са пощадени от депресията, макар че при тях тя е рядкост. Лечението на депресията е комплексно и включва както медикаментозни решения, така и терапия или подходи, свързани с промяната в храненето и начина на живот.

Антидепресантите

Съвременната фармация е намерила сравнително бързо действащо и не много скъпо решение за повлияване на депресията. Това са антидепресантите – лекарства, които въздействат на концентрациите на невротрансмитери в мозъка и в повечето случаи успяват да върнат на човека работоспособността и емоционалната му стабилност. Тези лекарства са изключително разпространени и се приемат от немалка част от работещите хора, особено в западното общество. Антидепресантите обаче имат нежелани ефекти, които са чести, неприятни и с които някои хора никога не успяват да свикнат. Такива могат да са: главоболие, замаяност, безсъние, гадене, промяна на апетита, напълняване, сухота в устата, намалено либидо, еректилна дисфункция, умора, а след спиране на лечението и синдром на отнемането.

Промяна в начина на живот и нагласите

  • Намаляване на ежедневното натоварване, пълноценна почивка и преосмисляне на приоритетите в живота. Този съвет е чудесен и много полезен, но за съжаление малко хора успяват да направят това, когато са в състояние на депресия;
  • Регулярното физическо натоварване и разходките на слънце сред природата спомагат за намаляване на депресията и подобряване на настроението, но са ефективни при съвсем леки депресивни симптоми;

Психотерапия

Психотерапия – редовните срещи с психотерапевт са добра алтернатива, но изискват постоянство, доверие в терапевта, търпение и време. Ако сега се ориентирате към такова решение, препоръчваме да подбирате източници на информация, които са доказани и ще могат да ви съдействат. Едно подходящо място, на което можете да се информирате е платформата за психично здраве Кожа.

Хранителни добавки

Хранителни добавки – изборът на хранителна добавка, която да подкрепи човека с депресия и да намали симптоми му, трябва да бъде добре обмислен. Важни са както качеството, така и състава на хранителните добавки. Доказателства за ефективността на съставките на един продукт, за който се твърди, че намалява депресията най-добре да бъдат потърсени сред научните публикации. Затова екипът на Хомеостаза стартира разработването на продукт, който да подобри  състоянието при депресия с преглед на проучванията по темата. Грижливо бяха проверени данните както за ефективността при депресивни състояния, така и за безопасността на различни натурални съставки.  Избрани бяха съставките с оптимална комбинация от ефективност и безопасност.  Възможността различните съставки да  се комбинират и да потенцират ефектите си в организма също беше отчетена. Проверка за съвместимостта на комбинацията от активни вещества в една капсула също беше направена. Едва тогава екипът на Хомеостаза пристъпи към избор на партньор с добра репутация и високо-технологично производство. Спряхме се на дългогодишен производител на хранителни добавки в Германия, който да произвежда хранителната добавка ВитаДинамик

ВитаДинамик съдържа екстракт от розов златовръх, чиито ефекти на намаляване на депресията и тревожността са доказани в клинични проучвания (1,2,3,4,6,7). Едно от клиничните проучвания (5) сравнява действието на розовия златовръх с един от най-предписваните антидепресанти сертралин от една страна и с плацебо от друга. Проучването установява, че ефективността на екстракта от розов златовръх е по-ниска от сертралина, но отчетливо по-висока от плацебо. За разлика от сертралина, розовият златовръх няма нежелани ефекти и пациентите го приемат без проблем. Друга съставка на ВитаДинамик е магнезия. Проучване (8) е установило, че приема на магнезий е толкова ефективен за намаляване на депресията, колкото и антидепресанта имипрамин. Допълнително е доказано, че магнезият подобрява качеството на съня (9), което често е нарушено при депресивни състояния. Друга хранителна добавка, която доказано намалява симптомите на депресия са омега-3 мастни киселини, чиито най-пълноценен източник е рибеното масло (10, 11, 12). Високите дози качествено и пречистено рибено масло са ефективни при депресивни симптоми, а приемът им заедно с антидепресант позволява снижаване на приетата доза от антидепресанта и съответно намаляване на страничните му ефекти.

В заключение

Преди да се посегне към антидепресантите винаги си струва да се опита друг по-безвреден начин за повлияване на депресията. Едно голямо скорошно проучване установи, че антидепресантите не подобряват качеството на живот на хората, които ги приемат. Възможността човек да се справи с безвредни алтернативи на антидепресантите не е никак малка, а ако успее, ще си спести и нежеланите ефекти на лекарствата. Важно е да се знае също, че спирането на приема на антидепресанти е бавен и труден процес, често с поява на симптоми на отнемане. 

Ако считате, че имате депресивни епизоди от по-лек характер и имате нужда да се консултирате с нас за предлаганите от нас хранителни добавки ВитаДинамик и Норвежко рибено масло с Омега-3, можете да ни пишете във формата ни за консултации.

Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА