Неограниченият прием на някои витамини може да бъде вреден: Витамин Е

След статиите за възможните нежелани и дори опасни ефекти при безконтролен прием на витамин А и витамин Д, идва ред да разкажем и за възможните нежелани ефекти от прием на високи дози витамин Е.

Нека отново припомним, че витамините са органични вещества, които са абсолютно необходими за нормалното протичане на различни процеси в организма. Те се делят на две основни групи: водоразтворими и мастноразтворими.

Водоразтворимите витамини не могат да се складират в организма и излишъкът от тях се изхвърля чрез урината. За разлика от тях мастноразтворимите витамини имат свойството да се натрупват в черния дроб и в мастната тъкан на тялото. Излишъкът от тях не се изхвърля. Мастноразтворимите витамини са витамините А, D, E и K. Допълнителният прием на големи дози от тези витамини или дори малки дози, приемани продължително време могат да доведат до токсични, нежелани реакции!

Витамин Е е абсолютно необходим за функционирането на зрителния орган, репродуктивната система, нервната система, кръвните клетки и кожата. Витамин Е е и антиоксидант, което означава, че предпазва клетките от увреждания.

Цялото необходимо количество витамин Е лесно и напълно се набавя от храната при пълноценно хранене. Богати на витамин Е са растителните масла, зърнените храни, рибата, месото, яйцата, някои плодове и зеленчуци. Недостигът на витамин Е в организма е изключително рядко състояние, което се наблюдава основно в развиващите се страни. Хиповитаминоза Е в развитите страни е наблюдавана само при патологични състояния, свързани с намалена абсорбция на мазнините.

Приемането на големи дози витамин Е, особено ако продължи дълго време може да доведе до натрупване на витамина в организма със следните нежелани симптоми: гадене, диария, чревни спазми, умора, слабост, главоболие, замъглено зрение, проблеми с репродуктивната система.

Най-значимият риск обаче от прекаления прием на витамин Е е кървенето на различни места в тялото поради нарушаване на процесите на кръвосъсирване. Именно заради това хора, които имат нарушено кръвосъсирване или имат ниски нива на витамин К, или пък приемат лекарства за “разреждане” на кръвта следва да избягват допълнителния прием на витамин Е. Нещо повече – ако ви предстои оперативна интервенция дори да нямате проблем с кръвосъсирването и да не приемате лекарства, намаляващи кръвосъсирването, е редно да преустановите приема на витамин Е поне две седмици преди операцията, в противен случай се увеличава риска от кървене по време и след интервенцията.

Смята се, че при възрастни дозите на витамин Е до 1000 мг (1500 IU) дневно не увеличават риска от кървене. Съответно по-ниски са безопасните дози за различните възрастови групи при децата: за деца от 1 до 3 години – безопасни са не повече от 200 мг дневно, 4-8 години – не повече от 300 мг дневно, 9-13 години – не повече от 600 мг дневно, 14-18 години – не повече от 800 мг дневно. Ако обаче човекът приема и лекарства за “разреждане” на кръвта безопасните дози са доста по-ниски! Вероятно точно заради този ефект на витамин Е върху процесите на кръвосъсирване някои проучвания установяват, че приема на витамин Е в дози 300 IU – 800 IU дневно увеличава вероятността за хеморагичен инсулт с 22%.[4]

Други проучвания при големи групи хора са установили, че допълнителния прием на витамин Е води до повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност при диабетици, повишен риск от смърт при хора преживели инфаркт, повишен риск от рак на простата, влошаване на заболяването пигментен ретинит. Някои от тези констатации обаче не са категорични, но все пак трябва да се имат предвид от хората страдащи от споменатите заболявания.

Комбинираният прием на витамин Е с противовъзпалителни медикаменти, каквито са диклофенак, ибупрофен, напроксен, ацетилсалицилова киселина (аспирин) също води до повишен риск от кървене.

Приемът на витамин Е заедно с лекарства, които се метаболизират в черния дроб може да намали или да засили действието на тези лекарства. Това трябва да се има предвид особено за често употребявани лекарства, каквито са кетоконазол, итраконазол, ловастатин, триазолам, омепразол.

Витамин Е може да намали действието на витамин К и ниацин (витамин В3).

Витамин Е може да намали резорбцията на витамин К и витамин А.

Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА