Омега-3 мастните киселини са важни за здравето на очите ви

027.OchnoZdrave-1024

Омега – 3 мастните киселини са абсолютно необходими за функционирането на човешкия организъм. Те не могат да се синтезират в тялото, а единственият им източник е храната. Биологично активните омега – 3 мастни киселини се наричат ейкозапентаенова киселина (EPA) и декозахексаенова киселина (DHA). Най-пълноценният източник на тези мастни киселини е рибеното масло. EPA и DHA имат изразен противовъзпалителен ефект и са основните молекули в тялото, които се противопоставят на процесите на възпаление, индуцирани от различни фактори. Освен това, DHA e основен структурен елемент на клетките в мозъка и ретината (частта на окото, в която става възприемането на светлината и преобразуването й в нервни импулси). DHA се натрупва там в големи количества по време на вътреутробното развитие и ранното детство и е отговорна за текливостта, еластичността, пропускливостта на клетъчните мембрани, както и взаимодействието на клетките с ключови молекули, които регулират процесите в организма. EPA от своя страна допринася за нормалния кръвоток в различите органи и повлиява хормоналната и имунната система. Човекът има нужда от непрекъснато задоволяване на нуждите от омега – 3 мастни киселини, които да поддържат структурата и функциите на клетките, да противодействат на възпалителните процеси и да поддържат нормалния кръвоток.

В решаването на кои очни проблеми може да помогне приемът на рибено масло?  Проучванията,  на които е базирана тази статия, твърдят следното:

  1. Синдром на сухото око: Между 15 и 55 % от населението страдат от това състояние. Най-честите причини за появата му са дългото стоене пред компютъра, пребиваването в задимена или прашна среда, носенето на контактни лещи. Хората, страдащи от синдром на сухото око се оплакват от сърбеж, парене, болка и зачервяване на очите, както и от зрителни нарушения. Смята се, че причината за това състояние е неадекватното количество или променения състав на произвежданите сълзи, чиято функция е да поддържат окото влажно и да „отмиват” попадналите в него прашинки и други чужди тела. Според едно проучване количеството на омега-3 мастни киселини в сълзите на хора, страдащи от синдром на сухото око, е доста по-ниско в сравнение с количеството на омега-3 мастните киселини в сълзите на хора без подобни оплаквания. Други три проучвания установяват, че допълнителният прием на омега-3 мастни киселини във вид на рибено масло от хора страдащи от синдрома намалява оплакванията при 71 % от пациенти след 12 седмичен прием на 720 – 1785 мг EPA+DHA. Това важи и за хората носещи контактни лещи.
  2. Зрителна острота: В проучване на действието на рибеното масло при деца с хиперактивност и дефицит на вниманието, както и други обучителни трудности, изследователите са забелязали, че освен благотворното действие на омега-3 мастните киселини върху описаните състояния, се подобрява и зрителната острота при децата, приемали рибено масло.
  3. Катаракта: Паралелното изследване на пациенти с катаракта и здрави пациенти е установило, че концентрацията на омега-3 мастните киселини в кръвта при пациентите с катаракта е с 26% по-ниско, в сравнение със здравите пациенти, а конкретно концентрацията на DHA е с 39% по-ниска при болните с катаракта.

Изводите, които правим от описаните проучвания, са, че наред с доказаните благотворни ефекти на рибеното масло върху редица други състояния (вж. секция БЛОГ на сайта Хомеостаза), то може да бъде ефективно и за поддържането на добро очно здраве.

Приеманото рибено масло трябва да отговаря на няколко условия, за да бъдете сигурни, че ще има само положителен ефект върху организма ви:

  • Първо то трябва да бъде пречистено от замърсителите на Океана. Замърсителите на Океана могат да създадат доста работа на черния дроб, който е основен очистващ тялото орган, а в някои случаи и дори да интоксикират организма ви. За да се уверите дали маслото е чисто, изискайте анализ сертификат от дистрибутора или производителя. Няма закон, който да принуждава производителя или дистрибутора да ви предостави анализ сертификата, но ако нямат какво да крият те биха ви го предоставили .
  • Както всеки естествен продукт действието на рибеното масло се проявява обикновено след три или повече месеца на прием. Освен това някои състояния изискват приема на по-високи дози омега-3 мастни киселини. Ако, обаче в рибеното масло има допълнително добавени витамин А, Д, Е или К, приемането на по-висока доза от рибеното масло, както и по-продължителното му приемане може да доведе до свръх-натрупване на описаните витамини и неблагоприятни последици за организма. Според Европейската Агенция по Безопасност на Храните, приемът на ЕПА + ДХА в количества  до 5000 мг дневно е безвреден, стига в продукта да не е добавен мастноразтворими витамини (А, Д, Е, К). Така, избирайки необогатено с витамини рибено масло, вие можете да приемате по-висока доза продължително време, като това ще носи само ползи, но не и рискове за вас.
  • Добре би било преди да приемете един продукт, особено когато е хранителна добавка, да потърсите информация за него в световната мрежа и най-добре от сериозни източници. Хранителните добавки са слабо контролирани продукти в България и поради тази причина произходът им е много важен. Добре би било те да произхождат от страни с добър контрол на производството. Това е особено важно за рибеното масло, при което процеса на извличане и преработване на суровината са ключови за качеството (http://www.norwegianfishoil.com/)

Екипът на ХОМЕОСТАЗА се придържаше към всички изброени изисквания за качествено рибено масло, когато избираше продукта, който да представи на българския пазар. Норвежко Рибено Масло присъства вече една година в България и за това време събра много почитатели и показа, че е продукт, на който може да се разчита.

Източници:

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА