Как рибеното масло помага при артрит?

Едно от най-честите оплаквания на хората на средна възраст е болката и затрудненото движение на ставите. Обикновено този проблем се дължи на остеоартрит, или както по-популярно се нарича – артрит. При артрита се наблюдава възпаление в ставите, “износване” и изтъняване на ставния хрущял и промяна на костите, участващи в ставата. Артритните оплаквания са все по-чести напоследък, като доскоро се смяташе, че причината за това е все по-честото наднормено тегло на населението и необходимостта ставите да се справят с по-голямата тежест на тялото. Тази теория обаче не може да обясни защо заедно с артрита на ставите на краката и гръбначния стълб е зачестил и артрита на ставите на ръцете.

Напоследък изследователите насочиха вниманието си към съпътстващите промени в организма на хората, които имат наднормено тегло. Данните, които се натрупаха в годините са следните:

  1. Хроничният излишък на хранителни вещества, или казано по друг начин редовното приемане на повече от необходимата ни храна, води до възпалителние в целия организъм и съответно в ставите.
  2. Множеството проучвания при животни показаха следните резултати по отношение на противоположното действие на омега-6 и омега-3 мастните киселини върху ставите: Омега-6 мастните киселини, които присъстват в огромни количества в съвременното хранене увеличават възпалението, оксидативния стрес и разпада на хрущяла. Действието на омега-3 мастните киселини (рибено масло) върху ставите е противоположно на действието на омега-6 мастните киселини – те намаляват възпалението и потискат ензимите, които водят до разпадане хрущяла. Омега-3 мастните киселини намаляват и оксидативния стрес. Животни с артрит, в чието хранене са добавени омега-3 мастни киселини, са имали по-малко структурни промени в ставите, страдали са по-малко от болка и са имали по-добра подвижност.
  3. Клиничните проучвания при хора показаха подобрение на подвижността на ставите и намаление на болката при пациенти, приемащи омега-3 мастни киселини под формата на рибено масло. Отново проучвания при хора показаха благоприятни ефекти върху структурата на ставите, при тези, които приемат рибено масло.

Изводът, който се налага от гореизложеното е , че допълнителният прием на омега-3 мастни киселини (рибено масло) освен всеизвестните положителни ефекти върху сърдечно-съдовите, метаболитните и неврологичните заболявания, има положителен ефект и върху ставите. Приемът на рибено масло намалява възпалението, болката и структурните промени в ставите. Това е така, защото омега-3 мастните киселини имат изразен противовъзпалителен ефект в целия организъм (съответно и в ставите) и участват активно в биохимичните процеси, свързани с оксидативния стрес. Повече по този въпрос можете да прочетете тук.

Норвежко рибено масло високо концентрирано

Едно от най-предпочитаните рибени масла в света и в България е Норвежко Рибено Масло. То има редица предимства, като най-важните са:

  • Суровината, от която се добива е максимално чиста: Норвежко Рибено Масло е продукт, извлечен от телата на дребни диви риби, стоящи в началото на хранителната верига. Тези риби са най-пощадените от замърсителите в океана. Поради чистата суровина, рибеното масло не се подлага на допълнителни очистващи процедури и клиентите го получават в максимално натурален вид. Чистотата се доказва с анализ сертификат.
  • Норвежко Рибено Масло няма добавени витамини, което прави възможно приемането му продължително време и в подходяща доза без риск за предозиране на витамините.
  • Норвежко Рибено Масло е с доказана ефективност и безопасност в клинични проучвания при деца със синдром на Рет.

д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА