15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Защо е важно да приемате рибено масло по време на бременност и кърмене?

Допълнителният прием на омега-3 мастни киселини, чиито най-пълноценен източник е рибеното масло по време на бременност и кърмене има редица положителни ефекти върху бременността, физическото и невропсихическото развитие на новороденото:

  • по-добро невро-психическо и моторно развитие на детето;
  • по-добро зрение на детето;
  • по-нисък риск от преждевременно раждане;
  • намален риск от следродилна депресия на майката;
  • намален риск от раждане на термин на дете с ниско тегло;
  • намалена тежест на гестационният диабет;
  • намален риска от прееклампсия;

Именно за това в развитите държава се препоръчва на бременните прием на по-голямо количество мазна морска риба или допълнителен прием на омега-3 мастни киселини (рибено масло). Особено важна според мен е превенцията на проблеми с невропсихическото развитие на децата. Такива проблеми изискват голям емоционален, психически и финансов ресурс на семействата и всякакви възможности за намаляване на честотата или тежестта им си струват!

Как омега-3 мастните киселини подобряват невро-психическото развитие?

В края на 2019г. беше публикувано голямо проучване[1], което изследва връзката между допълнителния прием на различни нутриенти по време на бременността и обема на различни части от мозъка на бебета на възраст един месец. Авторите са търсили връзка между допълнителния прием на 73 различни видове микронутриенти от бременните и влиянието им върху мозъка на новородените. Резултатите показват, че единствено допълнителният прием на омега-3 мастни киселини (DHA и EPA) води до увеличен обем на челния дял на мозъка и мазолестото тяло (корпус калозум).

Челният дял на мозъка е отговорен за речта и езика, планирането, координацията, разбирането на емоциите на другите и емпатията, вниманието и най-вече селективното внимание. Мазолестото тяло свързва лявата и дясната мозъчна половина. То участва в координацията и решаването на сложни проблеми. Увеличения обем на тези мозъчни структури говори за това че те са по-развити при деца, чиито майки са приемали омега-3 мастни киселини по време на бременността. Казано по друг начин допълнителния прием на омега-3 мастни киселини по време на бременност и кърмене може да намали или предотврати проблеми, свързани с невропсихическото развитие на децата.

Морска риба или висококачествено рибено масло?

Макар че, в България все повече акушер-гинеколози започват да препоръчват прием на омега-3 мастни киселини по време на бременността и кърменето, далеч не всички специалисти в тази област са наясно колко много проблеми могат да бъдат спестени на майката и детето по този начин. Разбира се, за да няма нежелани ефекти от тази диетична интервенция е важно рибата или рибеното масло да са качествени и чисти. В тази връзка в много държави се препоръчва прием на виско качествено чисто рибено масло вместо на риба, тъй като произходът на рибата често е неясен, а замърсяването на океана е голямо. Много по-сигурни можем да бъдем във висококачественото и чисто рибено масло с ясен произход и особено в това, което се придружава с анализ сертификат.

Моят личен и на семейството ми избор за рибено масло е Норвежко Рибено Масло. Норвежко Рибено Масло е ефективен и чист продукт, предлагащ се в много държави по света. Все повече българи се доверяват и се убеждават в качествата му. Защо Норвежко Рибено Масло е различно вижте тук.

Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА