15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Фолиева киселина или метилфолат – какво трябва да знаят планиращите бременност жени?

бременност

Последна редакция: 04.08.2020

Всяка жена, която планира бременност трябва да приема фолиева киселина. Приемът на фолиева киселина трябва да продължи най-малко до края на 12 –тата седмица от бременността. Това твърдение е известно вече на планиращите бременност двойки, тъй като от години всички акушер-гинеколози в България изписват фолиева киселина на жените решили да станат майки.

Защо е важен приемът на фолати от планиращите бременност и от вече бременните жени?

Фолатите (известни още като витамин В9), предпазват развиващия се ембрион от вродени дефекти на невралната тръба (спина бифида), които могат да се проявят на различни нива на гръбначния стълб и черепа и съответно да засегнат гръбначиния или главния мозък. Развитието на невралната тръба се случва между 22-рия и 28-ия ден след забременяването, затова е изключително важно в този срок от бременността вече да няма фолатен дефицит. Това означава, че е абсолютно необходимо приемът на допълнителни количества фолати да започне още преди забременяването. Дефицитът на фолати в организма на майката може да доведе също до:

  • анемия
  • депресия
  • аборт
  • преждевременно раждане и/или раждане на бебе с ниско тегло
  • раждане на бебе с орофациален дефект
  • раждане на бебе с вроден дефект на сърцето

Установено е, че съвременният начин на хранене, свързан с термично преработване на храните, не може да задоволи нуждите от фолати, в такива количества, че да се предотвратят описаните възможни усложнения. Дали обаче приемът на синтетична фолиева киселина е най-доброто, което могат да направият планиращите бременност и вече бременните жени, за да подобрят нивото на фолати в организма си и така да предпазят бебето и себе си?

Активният фолат в организма на човека се нарича 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF). За да се превърне в него, синтетичната фолиева киселина трябва да извърви дълъг път на промени в организма (виж диаграмата). Първоначално синтетичната фолиева киселина в две последователни стъпки се превръща в тетрахидрофолат (THF) чрез ензим, който се нарича дихидрофолат редуктаза (DHFR), а няколко стъпки след това процесът зависи от друг ензим, наречен метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR). По-слабата активност или липсата на тези ензими би довела до невъзможност синтетичната фолиева киселина да се превърне в активен фолат, необходим за различни процеси в организма и предпазващ майката и бебето от усложнения.

Според различни проучвания 10-22 % от европейците имат нарушена активност на MTHFR, в следствие на генна мутация. Това означава, че хората с такава мутация ще успяват да превърнат в активен фолат различна малка част от синтетичната фолиева киселина и дефицитът на фолати ще продължи да съществува независимо от приема на фолиева киселина.

схема

Това пък би довело до повишен риск за майката и бебето от гореизброените усложнения.

От друга страна е доказано, че ензима DHFR има различна активност при различните хора. Често активността на DHFR не е достатъчна, за да преработи цялото количество синтетична фолиева киселина и част от нея остава непроменена в органзима. При тези хора, освен че е налице дефицит на активен фолат са възможни и допълнителни проблеми в следствие на непроменената синтетична фолиева киселина, а именно:

  • има данни, че непроменената синтетична фолиева киселина намалява имунните клетки (NK клетки), които са в първата линия на борбата на организма с вирусните инфекции и злокачествено изродените клетки.
  • едно проучване е установило връзка между приема на синтетична фолиева киселина по време на бременността и увеличения риск за заболявания на дихателната система при децата.
  • има данни, че непроменената синтетична фолиева киселина се свързва по-лесно и по здраво с един от рецепторите за активен фолат и по този начин не дава възможност на активния фолат да заеме предвиденото за него място.

Допълнително се смята, че приемът на синтетична фолиева киселина може да маскира дефицита на витамин В12 и така да доведе до неврологични усложнения, следващи от този дефицит, някои от които могат да бъдат необратими.

Разбира се не само бременните жени имат нужда от оптимални нива на фолати в организма си. Проувания показват, че допълнителният прием на фолати намалява риска от сърдечно съдови заболявания, някои видове рак, депресия и когнитивни нарушения.

Както казахме по-горе, със съвременния начин на хранене е почти невъзможно да се достигнат нивата на фолати в организма, които са неохобходими за предпазване от усложнения на бременността и други заболявания. Фолатите в храната са термолабилни и при термичната обработка се губи голямо количество от тях. Каква е алтернативата, след като синтетичната фолиева киселина не само, че не е решение на фолатния дефицит, но може и да доведе до проблеми при някои хора?

Установено е, че директният прием на активния фолат – 5-метилтетрахидрофолат (5-MTFH) не се влияе от наличието или липсата на генни мутации, водещи до ниска активност на преработващите ензими и не води до допълнителните рискове, характерни за синтетичната фолиева киселина. 5-MTFH няма нужда от промени в организма, за да се активира и директно навлиза в процесите, които изискват фолати. 5-MTFH не може да маскира дефицита на витамин В12.

И накрая нека напомня на планиращите бременност жени, че има още няколко хранителни вещества, които са критично важни за правилното развитие на плода и новороденото. Повече инфорамция по въпроса можете да намерите в секция „БЛОГ” на сайта ХОМЕОСТАЗА, в статията озаглавена: “Четири критично важни хранителни вещества, необходими за нормалното развитие на плода и новороденото”.

д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА