Ако рибеното масло замръзва във фризера това не означава, че е нечисто или некачествено

Според г-н Бари Сиърс, автор на книгата “Зоната”, едно рибено масло е качествено, когато поставено във фризер не замръзва. Не съм съгласна с това твърдение и доводите ми за това са следните:

Всички естествени рибени масласа смес от няколко вида мастни киселини – наситени, мононенаситени и полиненаситени. Полиненаситените мастни киселини са омега-3 мастните киселини, заради които е важно да се приема рибено масло.

Наситените мастни киселини са твърди, дори при стайна температура. Поставени в хладилник те замръзват. Те не носят ползи за здравето на човека. В качественото рибено масло наситените мастни киселини трябва да са отчетливо по-малко от ненаситените такива. Така е и в Норвежко Рибено Масло.

Мононенаситените мастни киселини имат редица ползи за организма. Те подобно на омега-3 мастните киселини предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания, увеличават чувствителността на тялото към инсулин, подпомагат редукцията на теглото, подобряват настроението, предпазват от остеопороза, намаляват риска от някои видове рак. И много важно: мононенаситените мастни киселини са изключително богати на естествен витамин Е, по-богати са на този витамин от омега-3 мастните киселини. Мононенаситените мастни киселини се съдържат в големи количества в продукти като зехтин, авокадо и ядки. Мононенаситените мастни киселини са течни на стайна температура, те са полутвърди или твърди във хладилник и ЗАМРЪЗВАТ във фризер. Норвежко Рибено Масло съдържа мононенаситени мастни киселини. Те не са отделени от рибеното масло, за да не се лишава организма от ползите им. Нуждите на тялото от витамин Е нарастват с приема на омега-3 мастни киселини, но Норвежко Рибено Масло чрез съдържащите се в него мононенаситени мастни киселини предоставя витамин Е в естествена форма. От друга страна прекалено високите дози витамин Е, също крият рискове. Някои производители добавят допълнително количество витамин Е в рибеното масло с цел да се увеличи трайността му. Норвежко Рибено Масло съдържа само естествен витамин Е и затова след отваряне трябва да се съхранява в хладилник.

Полиненаситените мастни киселини или омега-3 мастните киселини в рибеното масло са на практика “активната съставка” на продукта. Полиненасиените мастни киселини НЕ ЗАМРЪЗВАТ във фризер В едно качествено рибено масло омега-3 мастните киселини (EPA + DHA) в препоръчаната дневна доза трябва да бъдат над 1000 мг. Дози под 1000 мг са безсмислени, ако търсим ефект от приема на рибено масло. Например в стандартната денвна доза от 5 мл на Норвежко Рибено Масло сироп се съдържат 1267 мг омега-3 мастни киселини (EPA+DHA). При определени състояния, изискващи повече омега-3, спокойно и без никакъв риск могат да се пиемат и по 10 мл от сиропа, което ще донесе на организма 2534 мг EPA+DHA. В стандартната дневна доза от 2 капсули на Норвежко Рибено Масло високо концентрирано се съдържат 1030 мг омега-3 мастни киселини (EPA+DHA). Приемът на 4-6 капсули дневно при определени състояние не е рисков и носи само ползи.

Норвежко Рибено Масло както споменахме по-горе е смес от наситени (в минимални количества), мононенаситени и полинаситени (EPA+DHA) мастни киселини. To остава течно в хладилник, но във фризера замръзва именно поради наличието на мононенаситените мастни киселини и минималните количества наситени мастни киселини. Вероятно е възможно чрез допълнителни физически или химически процеси мононенаситените мастни киселини да бъдат остранени. Тогава рибеното масло няма да замръзне във фризера, но ще бъде лишено от полезните свойства на мононенаситените мастни киселини, включително от естествено съдържащия се в тях витамин Е. И не на последно място смятам, че през колкото повече допълнителни процеси на обработка преминава едно рибено масло, толкова повече се отдалечава от натуралната си природа.

За мен лично с термина “чисто рибено масло” е по-логично да се назовава рибеното масло, което не съдържа замърсителите, характерни за океана в днешно време. Тези токсични вещества се натрупват в рибата и съответно е възможно да преминат в рибеното масло. Такива са основно тежките метали (живак, олово, кадмий) и изкуствените органични химични вещества, каквито са PCBs. Дали рибеното масло отговаря на изискванията за чистота може да се разбере, ако на съответната партида от продукта е направен химически анализ, който се отразява в документ наречен анализ-сертификат (такъв документ получава всеки клиент, закупил Норвежко Рибено Масло). За да спази изискванията за чистота на маслото като намали до минимум всякакави допълнителни физични и химични процеси на очистване, компанията Norwegian fish oil използва за производството на продукта си диви риби, стоящи в началото на хранителната верига. Тези риби имат минимално количество натрупани замърсители в телата си и са максимално чиста суровина за производство на рибено масло.

Д-р Милена Коцева

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА