използвайте код ВЕЛИКДЕН20 на поръчки над 125 лв, за да получите 20% отстъпка

Храносмилателни фибри с вкус на лайм: GASTRO-AD

Храносмилателни фибри с вкус на лайм са продукт за цялостна грижа на стомашно-чревния тракт. В състава си Храносмилателните фибри имат 7 различни компонента. Благодарение на тяхното съвместно действие, продуктът едновременното подобрява функцията на стомаха, храносмилането, функцията на червата, намалява холестерола, увеличава полезните бактерии в червата, поддържа нормалната кръвна захар и осъществява антиоксидантна защита. Храносмилателните фибри помагат за намаляване на телесното тегло, използвани в комбинация с нискокалорична диета.

В състава на Храносмилателни фибри с вкус на лайм влизат:

  • Глюкоманан (вид водоразтворими фибри, получени от корените на растението конджак): намаляват теглото, поддържа нормалния холестерол, подобрява функцията на червата, поддържа нормалната кръвна захар, намалява вредните бактерии в червата;
  • Псилиум хуск: увеличава обема и съдържанието на вода в изпражненията, с което ги омекотява, увеличава постъпателните движения на червата и улеснява изхождането, намалява апетита и резорбцията на въглехидрати;
  • GASTRO-AD: негенномодифицирана соя, ферментирана от лактобацили: намалява стомашната киселинност, болка и гадене;
  • Екстракт от листата на артишок: увеличава отделянето на жлъчка, допринася за поддържането на нормални нива на холестерол, има пребиотичен ефект и увеличава полезните бактерии в червата;
  • Растителен мултиензимен комплекс: подпомага храносмилането като прави по-лесно разграждането на въглехидратите (включително лактоза), мазнините, белтъците, целулозата;
  • Екстракт от алое вера: притежава антибактериална, антиоксидантна и имуностимулираща активност;
  • Магнезий: увеличава чувствителността към инсулин и стабилизира нивата на кръвна захар;
  • Витмин С: антиоксидант;

В няколко публикации ще разкажем по-подробно за произхода и действието на отделните съставки на продукта. Тук ще се спрем на съставката GASTRO-AD.

GASTRO-AD е запазена търговска марка на фирмата Lallemand – компания световен лидер в развитието, производството и търговията с дрожди, бактерии и ферментирали микробни култури.

Историята на GASTRO-AD

Историята на продукта започва през 50-те години на миналия век не къде да е, а в България. По това време д-р Иван Богданов изолира един конкретен щам бактерия от българското кисело мляко, която е наречена Lactobacillus Bulgaricus „LB51Ò“. Този щам освен пробиотичните свойства притежава също антимикробна и антитуморна активност.(8) Паралелно с проучванията си върху антимикробната и антитуморна активност на този щам, д-р Богданов показва, че соята, ферментирала с този специфичен щам, осигурява бързо облекчение на киселини, гадене, подуване на корема след нахранване и някои от симптомите на язва на стомаха и дванадесетопръстника.(1) През 80-те години, след установяване на контакт с д-р Богданов, институтът Rosell в Канада (част от Lallemand) патентова ферментиралата с Lactobacillus Bulgaricus „LB51Ò“ негенномодифицирана соя под името Gastro-AD. Gastro-AD е с изцяло биологичен произход, без никакви алкализиращи, локални анестетици и / или спазмолитични средства.

Как действа GASTRO-AD?

Точният механизъм, по който тази съставка на Храносмилателни фибри с вкус на лайм облекчава киселини, гадене и подуване на корема не е напълно ясен. Предположени са два възможни начина, по които това се случва:

  • Соевите пептиди имат буферен ефект върху стомашната киселина. (неутрализират стомашната киселина). Това води до бързо облекчение на паренето от киселини, което изпитват пациентите. Стомашната киселина от химическа гледна точка е солна киселина. Лабораторно е доказано, че Gastro-AD неутрализира солната киселина.
  • Lactobacillus Bulgaricus „LB51Ò“ намалява възпалението чрез потискане на предизвикващия възпаление в организма медиатор (интерлевкин-8). Този ефект на бактериалния щам е доказан лабораторно. Намаляването на възпалението поддържа здрава стомашната лигавица.(2)

Клинични проучвания, доказващи ефекта на GASTRO-AD

Първото проучване, показващо ефективност на продукта е направено от д-р Иван Богданов през 1978 г. Тествани са 360 човека, страдащи от киселини, стомашни болки и повръщане. Облекчаване на симптомите са имали повечето участници в проучването.(1) Последващите 5 клинични проучвания(3,4,5,6,7) с по-малко участници, потвърждават резултатите на д-р Богданов. Съвсем скоро е приключило още едно проучване, което изследва ефекта на Gastro-AD за успокояване на инцидентно появили се киселини. Очаква се резултатите да бъдат публикувани съвсем скоро.

В една мерителна лъжичка Храносмилателни фибри с вкус на лайм съдържа 500 милиграма GASTRO-AD, който в комбинация с останалите съставки на продукта осигурява цялостна грижа за стомашно-чревния тракт и подпомага метаболизма на човека.

Д-р Милена Коцева

Източници