Храносмилателни фибри с вкус на лайм са продукт за цялостна грижа на стомашно-чревния тракт. В състава си Храносмилателните фибри имат 9 различни компонента. Благодарение на тяхното съвместно действие, продуктът едновременното подобрява функцията на стомаха, храносмилането, функцията на червата, намалява холестерола, увеличава полезните бактерии в червата, поддържа нормалната кръвна захар и осъществява антиоксидантна защита. Храносмилателните фибри помагат за намаляват телесното тегло, използвани в комбинация с нискокалорична диета.

В състава на Храносмилателни фибри с вкус на лайм влизат:

 • Глюкоманан (вид водоразтворими фибри, получени от корените на растението конджак): намаляват теглото, поддържа нормалния холестерол, подобрява функцията на червата, поддържа нормалната кръвна захар, намалява вредните бактерии в червата;
 • Псилиум хуск: увеличава обема и съдържанието на вода в изпражненията, с което ги омекотява, увеличава постъпателните движения на червата и улеснява изхождането, намалява апетита и резорбцията на въглехидрати;
 • Gastro-Ad™: негенномодифицирана соя, ферментирана от лактобацили: намалява стомашната киселинност, болка и гадене;
 • Екстракт от листата на артишок: увеличава отделянето на жлъчка, допринася за поддържането на нормални нива на холестерол, има пребиотичен ефект и увеличава полезните бактерии в червата;
 • Растителен мултиензимен комплекс: подпомага храносмилането като прави по-лесно разграждането на въглехидратите (включително лактоза), мазнините, белтъците, целулозата;
 • Екстракт от алое вера: притежава антибактериална, антиоксидантна и имуностимулираща активност;
 • Магнезий: увеличава чувствителността към инсулин и стабилизира нивата на кръвна захар;
 • Витмин С: антиоксидант;

В няколко публикации ще разкажем по-подробно за произхода и действието на отделните съставки на продукта. Тук ще се спрем на съставката ГЛЮКОМАНАН.

Глюкомананът представлява водоразтворими фибри, получени от грудките на растението конджак (Аmorphophallus konjac). Конджак се отглежда основно в Южен и Югоизточен Китай и Виетнам. Глюкомананът не се среща естествено в храните. Той се консумира под формата на хранителни добавки. През 2009 и 2010 г. Европейската агенция по безопасност на храните разгледа подробно наличните научни данни и клинични проучвания за действията на глюкоманан върху здравето на човека и публикува официално научно становище по темата. Според Европейската агенция по безопасност на храните, глюкоманан със сигурност допринася за:

 • Намаляване на телесното тегло. Този ефект се дължи на факта, че в стомаха глюкомананът образува вискозна, подобна на гел маса, която предизвиква усещане за ситост и води до приемането на по-малко количество храна. Разбира се за отчетлив ефект, глюкомананът трябва да се комбинира с нискокалорична храна и да се приема в доза от 3 грама дневно, разделена в три приема преди хранене.
 • Поддържане на нормален холестерол. Осем добре направени клинични проучвания показват, че редовният прием на глюкоманан намалява нивата на холестерол в кръвта. Смята се, че този ефект се дължи на факта, че глюкомананът намалява резорбцията на холестерол в червата.

Глюкомананът има и други благоприятни ефекти върху организма. Те са наблюдавани при много пациенти, но не са доказани с достатъчно на брой клинични проучвания. Европейската агенция по безопасност на храните смята, че са необходими такива проучвания, за да се потвърдят следните наблюдавани при пациентите ефекти от приема на глюкоманан:

 • Подобряване на функцията на червата и регулярността в изхожданията;
 • Намаляване на вредните бактерии в червата;
 • Поддържане на нормални нива на кръвната захар и намаляване на нивата й след нахранване;

В една мерителна лъжичка Храносмилателни фибри с вкус на лайм съдържа 1 грам глюкоманан, който в комбинация с останалите съставки на продукта осигурява цялостна грижа за стомашно-чревния тракт и подпомага метаболизма на човека.

Д-р Милена Коцева

Източници