Да остаряваме бавно и във форма с омега-3 мастни киселини

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]Ostaryavane-580
С напредване на възрастта нивото на метаболизма в организма се забавя, мастната тъкан се увеличава, а мускулната маса намалява. Причините за тези промени в структурата и функционирането на организма не са известни със сигурност, но това води до все по-трудно поддържане на нормалното тегло, натрупване на излишни килограми, намалена работоспособност и жизненост и в крайна сметка снижено качеството на живот. Тези процеси започват в третото десетилетие от живота, като е установено, че с всяко следващо десетилетие интензитетът на метаболизма намалява средно с 2 %, а мускулната маса намалява с 0.56% на година.

Всъщност всеки човек на средна или над средната възраст е изпитал всички тези промени в една или друга степен. Това, че науката ги потвърждава едва ли прави хората по-спокойни от трансформациите, които наблюдават в телата си с годините.

През 2015 г. бяха публикувани две проучвания, които намират връзка между приема на сравнително големи количества омега – 3 мастни киселини (ЕПА и ДХА) и повишаването на нивото на метаболизма, намаляването на мастната тъкан и по-доброто функциониране на организма при хората на средната и над средната възраст. И двете проучвания са рандомизирани, плацебо контролирани и слепи, което ги прави с най-висока доказателствена стойност в медицината.

   • – Smith GI и съавт. обследват пациенти между 60 и 85 години, които са разделени в две групи. Едната група е приемала 3300 мг. ЕПА+ДХА, което се равнява на 6 капсули

Норвежко Рибено Масло

  • дневно, а другата група е приемала плацебо (царевично олио). Наблюдението на пациентите е продължило 6 месеца. Авторите са категорични, че омега – 3 мастните киселини забавят в значителна степен възрастово свързаното намаляване на мускулната маса и съответно водят до възможност за по-интензивен и качествен живот.

 

   • – Samantha L. Logan и съавт. проучват действието на 3000 мг дневно ЕПА+ДХА, доза равняваща се на 6 капсули

Норвежко Рибено Масло

   • , при жени на възраст 65-67 години за 3 месеца. Плацебо групата е приемала зехтин за същия период от време. Резултатите са повече от категорични:

Омега – 3 мастните киселини увеличават нивото на метаболизма с 14 % в покой и с 10 % при физическо натоварване. Омега – 3 мастните киселини увеличават окислението на мазнините (разграждането им) с 19 % в покой и с 27 % при физическо натоварване. Допълнително рибеното масло намалява нивото на триглицеридите в кръвта с 29 % и увеличава чистата мускулна маса с 4%.

Защо е толкова важно да се приема висококачествено рибено масло? Рибеното масло е биопродукт, който се приема продължително време (месеци и години), за да изяви и поддържа положителните си ефекти върху сърдечно-съдовата и нервната система, метаболизма, възпалителните процеси и организма като цяло. За съжаление Световния океан е замърсен с различни вещества, включително и тежки метали. Рибеното масло, което не е с най-високо качество, много често не е достатъчно пречистено и в него се съдържат замърсители като живак, кадмий, олово, диоксини, PCB. Ако такова рибено масло се приема продължително сумарния му ефект върху организма по-скоро ще бъде отрицателен. Затова е по-добре въобще да не се приема рибено масло, отколкото то да бъде с неясен произход, съмнително качество и без анализ сертификат.

Бих искала да обърна внимание и на факта, че количеството рибено масло не съвпада с количеството на активните съставки в него (ЕПА и ДХА). Например една капсула Норвежко Рибено Масло високо концентрирано съдържа 1 грам рибено масло, в което има 515 мг активни съставки (ЕПА+ДХА). Много често на опаковките на рибените масла е отбелязано количеството рибено масло, така че да се набива на очи, а количеството на ЕПА и ДХА не са така добре указани. Консултиращите фармацевти в аптеките също често не са запознати с този факт. Остава задача за потребителя добре да проучи концентрацията на активните съставки, наличие или липса на замърсители, което най-точно е отбелязано, в документ, който се нарича анализ сертификат и който придружава всяка партида от продукта.

Норвежко Рибено Масло е продукт на Norwegian fish oil – компания, която си е заслужила уважението на световния пазар и която гарантира за качеството на предлагания от нея продукт с всички необходими документи. Норвежко Рибено Масло е единственото проучвано рибено масло в света. Проучванията са направени при деца със синдром на Рет и недвусмислено показват ефективността му както по отношение на клиничните симптоми на пациентите, така и по отношение на лабораторните им показатели. (На всеки интересуващ се повече по въпроса можем да изпратим оригиналните проучванията на английски език).

Норвежко Рибено Масло увеличава нивото на метаболизма, намалява мастната тъкан и увеличава мускулната маса при възрастни хора. Допълнително Норвежко Рибено Масло намалява триглицеридите, кръвното налягане, възпалителните процеси и подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]