Косопад при жените – причини и лечение

Косопад при жените

Последна редакция 27.05.2020г.

Докато косопадът и оплешивяването при мъжете се приема за нещо естествено, то косопадът при жените винаги е безпокоял силно дамите. Косата на жените е символ на тяхната женственост и загубата й в по-голяма или по-малка степен често води до намалено самочувствие.

Космите по време на своя живот преминават през три последователни фази:

 • анагенната фаза, която продължава 2- 8 години, е растежната фаза на косъма. 90 % от космите на главата са в тази фаза.
 • катагенна (преходна) фаза, която продължава 2-3 седмици и в която косменият фоликул се свива.
 • телогенната фаза е фазата на почивка. Тя трае 2-4 месеца.

Промяната в продължителността на тези фази води до косопад.

Нормално хората губят по 50-100 косъма дневно, а при къпане на косата до 250 косъма. Ежедневното броене на падналите косми е трудоемко и почти никой не го прави. Обикновено съмнение за косопад буди наличието на повече от нормалното количество косми, останали по възглавницата и гребена.

Женският косопад, за разлика от мъжкия основно засяга теменната част от скалпа, като понякога челните области не са засегнати. Косопадът при жените започва още след пубертета, като проучване показва, че в САЩ и Обединеното кралство 3-6 % от жените под 30 годишна възраст страдат от косопад. С напредване на възрастта този процент се увеличава и достига до 42 – 50 % при по-възрастните жени.

Причините за женския косопад не са съвсем изяснени. Смята се, че генетични и хормонални фактори, заедно с фактори на средата и начина на живот са в основата на този проблем. Известно е, че косопадът се засилва при тежък стрес, недохранване, драстични диети, тежко възпаление на тънките черва, след раждане, при прием на определени медикаменти. Заболяванията на щитовидната жлеза (повишена или намалена функция), автоимунните заболявания, анемията, анорексията, булимията, нарушената резорбция на мазнини в червата водят след себе си и косопад. Доказано е също, че дефицитите на цинк, желязо, витамин В6 и омега-3 мастни киселини може да бъде причина за косопад при жените. Някои автори подозират, че причината за косопад при жените, както и при мъжете е свързана с повишена продукция на андрогени или повишена чувствителност на космения фоликул към тях. Много често обаче жените, страдащи от косопад, нямат други белези на повишена продукция на андрогени.

Всичките тези причини водят до няколко описани патологични процеса в космения фоликул, а именно:

 • микровъзпаление и последващо разрастване на съединителна тъкан
 • оксидативен стрес
 • патологични промени в съдовете, които хранят космения фоликул.

Какво трябва да направят жените, които страдат от косопад?

 1. Трябва да направят кръвни изследвания, с които да изключат нарушена функция на щитовидната жлеза и дефицити на витамини и микроелементи. Тези изследвания включват: TSH, FT3, FT4, TAT и MAT; желязо, феритин и цинк. Изследването на нивото на витамин В6 не се прави в България, но може да бъде заместено с изследване на хомоцистеин. Хомоцистеинът е вещество, чиито по-високи от нормалните стойности може да говорят за ниско ниво на витамин В12 и/или ниско ниво на фолати и/или ниско ниво на витамин В6.
 2. При наличие и на други здравословни проблеми трябва да се направи консултация със съответния специалист, за да се изключат стоящи в основата на косопада (особено автоимунни) заболявания.
 3. Ако се открие заболяване, то трябва да се лекува. Лечението на основното заболяване ще доведе до намаляване на косопада.
 4. Ако се открият дефицити, то трябва да се приемат допълнително съответните дефицитни вещества, за да се прекрати косопадът.
 5. Заедно с действията, описани в предишните точки трябва да започне прием на омега-3 мастни киселини. Най-пълноценният източник на омега – 3 мастни киселини е рибеното масло. Омега-3 мастните киселини имат изразено противовъзпалително действие – освен, че предотвратяват възпалението, те и лекуват наличното вече възпаление чрез своите метаболити наречени липидни медиатори. Допълнително рибеното масло притежава антиоксидантни свойства, разширява кръвоносните съдове и намалява слепването на тромбоцитите като по този начин подобрява кръвоснабдяването на космения фоликул. Или накратко: рибеното масло въздейства и на трите изброени по-горе патологични механизми, открити в космения фоликул при косопад. Ефективността на рибеното масло при женския косопад е доказана чрез няколко клинични проучвания.

Едно от най-чистите и високоефективни рибени масла е Норвежко Рибено Масло. Норвежко Рибено Масло можете да купите чрез поръчка през сайта на ХОМЕОСТАЗА или на телефон 0876 818 110. Норвежко Рибено Масло е биологичен продукт, към който не са добавени консерванти и това налага да бъдат спазвани стриктни условия на съхранение.

Норвежко Рибено Масло не води до напълняване. В стандартната доза от 2 капсули дневно има само 20 калории. Норвежко Рибено Масло не повишава апетита. Напротив – рибеното масло се използва за намаляване на инсулиновата резистентност при метаболитен синдром и по този начин регулира наднорменото тегло. Допълнително Норвежко Рибено Масло има още много подобряващи здравето ефекти, за които можете да прочетете повече в секция БЛОГ на сайта ХОМЕОСТАЗА.

д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА