Рибено масло при тиреоидит на Хашимото

Hashimoto

Обобщение: Норвежко Рибено Масло е висококачествен и пречистен омега – 3 продукт, който притежава изразени противовъзпалителни свойства. Норвежко Рибено Масло допринася за подобряването на функцията на щитовидната жлеза при тиреоидит на Хашимото.

Болестта тиреоидит на Хашимото е състояние, при което имунната система на организма атакува собствената си щитовидна жлеза. Резултатът е хронично възпаление в тъканта на жлезата, което постепенно води до намаляване на функцията й. Много често началото на заболяването остава незабелязано и едва след като количеството на произвежданите хормони намалее се появяват симптоми на намалена функция на жлезата. Симптомите често са неспецифични и могат да включват умора, повишена чувствителност към студ, запек, подпухнало лице, дрезгав глас, наддаване на тегло, болки в мускулите и ставите, продължително и обилно менструално кървене, депресия.

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, при което организмът произвежда антитела срещу собствения си орган. Причините това да се случи са неизвестни, но се подозират различни фактори, които водят до отключването на автоимунния процес. Такива фактори могат да бъдат вирусна или бактериална инфекция, генетичен дефект, стрес, начин на хранене и живот.

Хората, страдащи от тиреоидит на Хашимото, знаят, че освен редовно проследяване на нивата на щитовидните хормони, лекуващите им лекари препоръчват и прием на витамини, селен и рибено масло.

Витамините, най-вече от групата B, подпомагат резорбцията на йод в червата и усвояването му от клетките. Йодът е необходим, тъй като е структурен елемент на щитовидните хормони. Селенът е микроелемент, необходим за превръщането на щитовидните хормони един в друг. Приемът на селен не трябва да бъде непрекъснат, тъй като надвишаването на определени нива в кръвта, прави селена токсичен.

Защо е необходим приемът на рибено масло при тиреоидит на Хашимото?

В рибеното масло се съдържат омега-3 мастни киселини. За разлика от другите източници на омега – 3 мастни киселини, рибеното масло ги предоставя в чист, активен вид. Омега – 3 мастните киселини (EPA и DHA) имат мощен противовъзпалителен ефект. Това им действие се дължи от една страна на противопоставянето им на омега – 6 мастните киселини, които активират възпалителните процеси в организма, а от друга страна на факта, че EPA и DHA участват в процесите на излекуване на наличния вече възпалителен процес. Участието на EPA и DHA в процесите на излекуване на възпалението бе открито наскоро и вече се разработват медикаменти, които ползват тези техни ефекти. В основата на тиреоидита на Хашимото, както и в останалите автоимунни заболявания, стои хроничен възпалителен процес, с който рибеното масло успешно се бори и забавя хода на заболяването.

Как да изберете рибеното масло, което да приемате? Първото и най-важно условие, на което трябва да отговаря рибеното масло е да бъде пречистено от замърсителите на Океана. Колко е чисто едно рибено масло можете да прецените като изискате анализ сертификата му. На второ място не бива в рибеното масло допълнително да са добавени витамини. За да използваме противовъзпалителните свойства на омега – 3 мастните киселини, рибеното масло се приема продължително време или непрекъснато. Ако в него има добавени мастноразтворими витамини (А, Д. Е и К) те могат да се предозират. Съставът на рибеното масло също не трябва да се пренебрегва – триглицеридната форма на EPA и DHA е с по-добра резорбция от етилестерната форма, а количеството на EPA +DHA трябва да бъде 50% или повече от общото количество рибено масло. И накрая добре е да имате доказателства, че продуктът, който ще приемате наистина действа (клинични проучвания, опит на близки хора).

Норвежко Рибено Масло е създадено с идеята да бъде приемано продължително или постоянно. Поради тази причина то не е допълнително обогатено с никакви витамини. Съдържа само естествено намиращите се в рибеното масло витамин Е и витамин А.

Норвежко Рибено Масло e продукт на норвежката компания Norwegian fish oil. Toва масло е най-проучваният бранд рибено масло в света. Проучванията са показали много добра ефективност и отлична поносимост на продукта при деца със синдром на Рет. Norwegian fish oil продължава да инвестира в проучвания на продукта си.

И накрая: Страдащите от тиреоидит на Хашимото често имат ниски нива на магнезий и цинк в кръвта си. При тези пациенти суплементацията с тези два минерала често подобрява състоянието им. Необходимо е, обаче преди началото на приема на цинк и магнезий да се изследват нивата им в кръвта. Последното особено важи за цинка.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА