15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Нови доказателства: Суплементацията с омега-3 мастни киселини през бременността и детството подобрява психомоторното развитие

Не пиша за първи път на тази тема. Изключителната важност на допълнителният прием на омега – 3 мастни киселини (рибено масло) от бременните и децата е засегната в няколко статии в секция БЛОГ на сайта ХОМЕОСТАЗА. На фона на продължаващата незаинтересованост на част от акушер-гинеколозите за ефектите на омега-3 мастните киселини върху развиващия се мозък на плода и детето, а оттам и върху неговото невро-психическо и моторно развитие, през месец май излезе обобщен резултат (метаанализ) на множество проучвания по темата. В обобщения преглед са разгледани и подложени на статистическа обработка 13 проучвания, касаещи ефектите върху децата на суплементирани с рибено масло бременни, 7 проучвания за ефектите на рибеното масло при недоносени деца и 18 проучвания при доносени деца.

Обобщения резултат на всички тези проучвания е категоричен: Установена е статистически значима полза от приема на омега – 3 мастни киселини (рибено масло) за психологическото и двигателното развитие на децата, както и по отношение на тяхното зрение. Казано по друг начин: Ако бременната или кърмеща жена приема рибено масло по време на тези периоди от нейния живот това ще доведе до по-добро невропсихическо и моторно развитие и до по-добро зрение на детето. Допълнителният прием на рибено масло от децата подобрява същите параметри.

Нека си припомним, че DHA (едната активна съставка на рибеното масло) е незаменима омега – 3 мастна киселина, която е основен структурен елемент на мозъчните клетки и клетките на ретината. Тя е важна за правилното функциониране на мозъка и очите и участва в метаболизма на невротрансмитерите. През последните 3 месеца от бременността плодът натрупва в мозъка си по 50 – 70 мг DHA всеки ден. Активното натрупване на DHA както в мозъка, така и в очите продължава до 18-24 месечна възраст след раждането. EPA (също активна съставка на рибеното масло) е другата важна незаменима омега – 3 мастна киселина, която е отговорна за пренасянето на DHA от майчиното кръвообръщание в това на плода. EPA е необходима също за вграждането на DHA в мозъчните клетки и клетките на ретината.

Освен описаните ефекти, допълнителният прием на омега – 3 мастни киселини по време на бременност намалява риска от преждевременно раждане и раждането на дете с ниско тегло. Отново твърдения подкрепени с проучвания.

Отово през месец май излязоха две поредни проучвания, показващи че жените в детеродна възраст, бременните и децата приемат доста по-малки количества омега- 3 мастни киселини от препоръчаните от здравните власти. Проучванията касаят хората в САЩ и Канада, но нямаме причина да смятаме, че в България ситуацията е по-различна. Казано по друг начин: Не можем да разчитаме на достатъчно количество приети с храната омега-3 мастни киселини по време на периоди с повишени нужди, каквито са бременността, кърменето и детството.

Приемът на рибено масло по време на бременността, кърменето и детството е абсолютно безопасен. За това са категорични всички здравни власти включително Европейската агенция по безопасност на храните. Някои акушер-гинеколози смятат, че допълнителният прием на рибено масло от бременните жени ще доведе до прекалено увеличаване на теглото им. Това твърдение е нелепо: Стандартната дневна доза рибено масло съдържа само около 40 калории! Ползата от рибеното масло е несравнима с нищожните допълнителни калории, които ще приеме бременната или кърмещата жена.

Нека да припомня, че за да се радват на нормална бременност и на здраво дете, освен допълнителен прием на рибено масло е добре бременните жени да проверят нивата на витамините В12, Б9, Б6 и D в кръвта (и при нужда да приемат допълнително), регулярно поне 3 пъти по време на бременността да проверяват нивата на TSH. Последният не трябва да надвишава 2.5 µIU/ml. Необходимо е също да се увеличи приемът на йод.

Моят избор за рибено масло е Норвежко Рибено Масло. Защо точно то, можете да прочетете тук

Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА