Омега-3 мастните киселини подпомагат лечението на полипите в носа и синусите

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Полипите в носа и синусите не се срещат често (около 4% от населението има този проблем), но засегнатите наистина страдат и качеството им на живот е занижено. Симптоми като непрекъснато запушен нос, секреция от носа или назад към гърлото, главоболие, неприятен дъх, болки в лицето са ежедневие за хората с носна полипоза. Често хората, които имат непрекъснато запушен нос не търсят лекарска помощ, а се опитват да решата проблема, капейки непрекъснато или за дълги периоди от време отбъбващи лигавицата капки за нос, с което утежняват още повече състоянието си.

Като възможни причини за образуването на полипи в носа и околоносните синуси се посочват: алергия, астма, хронична инфекция, нарушен локален имунитет на лигавицата на дихателните пътища и други. Всички те в крайна сметка водят до хронично възпаление на носната лигавица и лигавицата около носните кухини.

Лечението на носните полипи се провежда основно с кортикостероиди (локални или системни) и противоалергични лекарства. При неуспех от лечението с лекарства, отстраняването на полипите чрез ендоскопска хирургия води до затихване на симптомите и нормализиране на качеството на живот на засегнатите. Излекуването обаче не е трайно. В повечето случаи полипите се появяват отново във времето.

Наскоро бяха публикувани резултатите от проучване[1] за действието на омега-3 мастните киселини (рибено масло) при пациенти с полипоза на носа. Пациентите с полипи на носната лигавица са лекувани по стандартния начин с кортикостероиди локално и през устата и след това са били разделени на две групи: пациентите от едната група са получавали само локален кортикостероид във вид на носен спрей, а пациентите от другата група са получавали също и три пъти по 1000mg омега-3 мастни киселини (EPA+DHA) – обща дневна доза 3000mg. Нови носни полипи в групата, приемала омега-3 мастни киселини са се появили отчетливо по-късно във времето сравнение с групата, която не е приемала омега-3 мастни киселини. Авторите смятат, че отдалечаването във времето на нова поява на носни полипи чрез прием на рибено масло е изключително ценно, тъй като така се отдалечава във времето и намалява нуждата от прием на кортикостероиди, които както знаем, имат много и сериозни странични ефекти.

Омега-3 мастните киселини успяват да потиснат образуването на носни полипи благодарение на изразения си противовъзпалителен ефект. Те се противопоставят на възпалението чрез два механизма:

  • омега-3 мастните киселини (EPA и DHA), се конкурират с предизвикващите възпление омега-6 мастните киселини и по този начин предпазват от възпаление. Повече можете да прочетете тук.
  • омега-3 мастни киселини (EPA и DHA) участват в обратното развитие (излекуването) на вече налични възпалителни процеси. Повече можете да прочетете тук.

Трябва да обърнем внимание, че в гореспоменатото клинично проучване, както и в повечето проучвания, показали ефективност на омега-3 мастните киселини по отношение на различни заболявания, използваните дози са по-високи от стандартните. Дозите от 2000-3000mg омега-3 (EPA+DHA) дневно ефективно намаляват възпалението без да носят риск за здравето. Според Европейската агенция по безопасност на храните приемът на до 5000mg омега-3 дневно е безопасен.

Нека да обърнем внимание и на факта, че между количество рибено масло и количество омега-3 мастни киселини има разлика. Често с по-големи букви на опаковките е отбелязано количеството рибено масло в единица продукт, което е повече (често доста повече) от количеството омега-3 мастни киселини в единица продукт. Когато купувате рибено масло е важно да се информирате за съдържанието на EPA и DHA, а не за съдържанието на рибено масло в единица от продукта. EPA и DHA са активните субстанции в рибеното масло. Високата концентрация на EPA и DHA е един от отличителните белези на качественото рибено масло.

Какво друго трябва да съблюдавате, ако искате да избирете качествено рибено масло и защо аз предпочитам Норвежко Рибено Масло вижте тук.

д-р Милена Коцева

Източници[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]