Нови доказателства за важността на суплементацията с омега-3 мастни киселини при сърдечно-съдови заболявания

През седемдесетте години на миналия век, двама датски учени (Bang и Dyerberg) забелязват, че сърдечно-съдовите заболявания, включително и атеросклерозата са с по-ниска честота при ескимосите, независимо, че те приемат много мазнини. Мазнините, обаче, са предимно с рибен произход. От тогава до сега множество проучвания са доказали, че омега-3 мастните киселини са в основата на положителните ефекти на рибеното масло върху сърцето и кръвоносните съдове.

Кои са положителните действията на омега-3 мастните киселини по отношение на сърдечно-съдовите заболявания:

  • Омега-3 мастните киселини, чиито най-пълноценен източник е рибеното масло намаляват риска от повторен инфаркт на миокарда. Вероятно това се дължи на изразения им противовъзпалителен ефект, тъй като в основата на атеросклерозата стои хроничен възпалителен процес.
  • Омега-3 мастните киселини (активните съставки на рибеното масло) понижават кръвното налягане. Смята се, че това се случва следствие на комбинирано действие върху кръвоносните съдове и ренин-ангиотензин–алдосероновата система (сигнален път, отговорен за регулацията на кръвното налягане в организма).
  • Омега-3 мастните киселини (рибеното масло) намаляват риска от тромбофлебити и тромбози. Това се случва чрез повлияване на процесите на „слепване” на тромбоцитите и съответно образуването на тромби. В допълнение изразения противовъзпалителен ефект на омега- 3 мастните киселини води до намаляване на риска от възпаление на съдовата стена.

През 2018 г. излязоха още няколко проучвания за действието на омега- – 3 мастните кисели (рибеното масло) върху сърдечно-съдовата система, които заслужават да им обърнем внимание:

  • Проучване, публикувано през месец януари 2018 г. установява, че допълнителният прием на големи дози омега-3 води до забавяне на растежа на атеросклеротичните плаки в кръвоносните съдове на сърцето. Впрочем, още през 2003 година проучване доказва, че приемът на омега-3 мастни киселини (рибено масло) води до стабилизиране на атеросклеротичните плаки в съдовете и по този начин намалява риска от разкъсване на плаката и последващи усложнения (например инфаркти и инсулт).[1]
  • През февруари 2018 г. излезе обобщен резултат (метаанлиз) от много проучвания на действието на омега-3 мастните киселини върху сърдечната честота. Матаанализът обобщава, че допълнителният прием на омега-3 мастни киселини (EPA+DHA) намалява сърдечната честота в покой.[2] Известно е, че повишената сърдечна честота в покой е самостоятелен рисков фактор за по-чести инфаркти и сърдечно-съдова смърт. Следователно този ефект на рибеното масло е изключително важен.
  • Проучване, публикувано през юни 2018 г.[3] показа, че пациентите с коронарна болест на сърцето (стенокардия), които приемат допълнително омега-3 мастни киселини имат по-малко болки, скованост и са доста по-издръжливи на физическо натоварване, сравнение с тези, които не приемат омега-3 мастни киселини.

Прави впечатление, че при повечето проучвания, които установяват, че омега-3 мастните киселини (рибеното масло) има позитивен ефект върху сърдечно-съдовите заболявания, изследваните пациенти са приемали средно големи и големи дози омега-3 мастни киселини. Рибеното масло, което бива приемано продължително време в големи дози трябва да отговаря на следните критерии:

На кое рибено масло се доверявам аз, можете да видите тук.

Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА