Силата на нутриентите – Част III : Цинк

цинк

Цинкът е основен микроелемент в живите същества. Хората набавят необходимия им цинк чрез храната, като около 38% от цинка, който се съдържа в нея се резорбира в кръвта. От там той се транспортира от различни белтъци до черния дроб. След като попадне в черния дроб, голямата част от цинка се превръща в металотионеини – белтъчни молекули, които съдържат по 7 атома цинк. По този начин цинкът бива пренасян до клетките в цялото тяло.

Цинкът е нетоксичен докато е свързан с белтъци и затова отравянето с този микроелемент е изключително рядко.

Дефицитът на цинк е често срещан сред хората ментални и поведенчески проблеми. Повече от 90% от диагнастицираните с депресия, аутизъм, шизофрения, дефицит на вниманието и хиперактивност имат някаква степен на цинков дефицит – от гранични стойности до тежък дефицит. Едно възможно обяснение на този факт е, че повечето от изброените състояния са свързани с повишен оксидатовен стрес на организма, който изчерпва цинковите депа.

Основните функции на цинка в процесите на мозъчната дейност са:

– Металотионеините, чийто структурен компонент е цинка играят основна роля в кръвно-мозъчната бариера. Последната е отговорна да предпазва мозъка от увреждащи и токсични вещества.

– Цинкът свързан с различни белтъци учства в обезвреждането на свободните радикали, които унищожават мозъчни клетки и променят баланса на невротрансмитерите в мозъка.

– Цинкът е необходим за ефективното превръщане на витамин Б6 в активната му форма, която участва в синтеза на важни невротрансмитери.

– Дефицитът на цинк може да доведе до натрупване на мед в организма, което пък от своя страна променя нивата на допамина и норадреналина в мозъка.

– Дефицитът на цинк води до промяна и в нивата на друг важен невротрансмитер, а именно GABA.

Много хора са родени с генетична предразположеност към дефицит на цинк, което води след себе си до нарушаване на биохимизма на мозъка и съответно нормалното му функциониране. Именно заради това изследването на нивата на цинка в кръвта е от изключителна важност при хора с ментални и поведенчески проблеми.

В какви други случаи може да се подозира недостиг на цинк в организма:

  • изоставане в растежа на децата
  • по чести инфекции
  • подтиснатост, безпокойство и тревога
  • лошо състояние на косата и ноктите
  • диабет – клетките на панкреса, които произвеждат инсулин са най-богатите на цинк сравнение с другите клетки в тялото. Макар че са направени серия проучвания за връзката на цинка с производството на инсулин, точния механизъм по който участва този микроелемент в процеса не е известен. Подозира се, обаче, че цинковия дефицит е една от възможните причини за диабет.

Обикновено времето необходимо за преодоляване на цинковия дефицит чрез биохимична терапия е около 2 месеца. При пациентите, които имат повишени нива на тежки метали или мед в организма си, нивото на цинка в кръвта трябва да се покачва бавно, за да може тежките метали да се извеждат постепенно от организма чрез повишаването на количеството на металотионеините.

ХОМЕОСТАЗА предлага на своите клиенти Нутрисорб Течен Цинк с аскорбат на английската фирма Biocare. Фирма Biocare има повече от 30 годишен опит в разработването на професионални хранителни добавки с възможно най-високо качество и клинична ефективност. За да постигнат високото качество на продуктите си, в BioCare използват най-добрите съставки и процеси на производство. Всеки закупил Нутрисорб Течен Цинк с аскорбат получава и анализ сертификат, който доказва качеството и чистотата на продукта. Ако пациента не е изследвал предварително нивото на цинк в кръвта си, приемът на цинк не трябва да надвишава указаната на опаковката доза от 10 капки дневно. С приема на 10 капки дневно Нутрисорб Течен Цинк с аскорбат се набавят 7.5 мг цинк и 100 мг витамин С. При ниски или гранични стойности на цинка в кръвта е допустимо да се приема и по високо количество цинк след консултация с лекар. Ефективността на приема на цинк при ментални и поведенчески проблеми при деца и възрсатни е много по-ефективна, ако се съчетае с приема на рибено масло, за което можете да прочетете повече в секция „БЛОГ” на сайта ХОМЕОСТАЗА.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА