използвайте код ВЕЛИКДЕН20 на поръчки над 125 лв, за да получите 20% отстъпка

Диета и омега-3 за борба с акнето

acne

Вече почти 3 години промотирам Норвежко Рибено Масло на българския пазар. За това време доста хора се убедиха в качеството и ефективността на маслото. Довериха ми се и станаха редовни клиенти на ХОМЕОСТАЗА пациенти, страдащи от различни автоимунни, неврологични, метаболитни заболявания, хора с депресия и други психични страдания, деца с аутизъм, дислексия и обучителни трудности. Всички тези състояние се подобряват благодарение на противовъзпалителните свойства на Норвежко Рибено Масло, както и на факта, че омега – 3 мастните киселини са основен структурен елемент на мозъчните клетки.

Наскоро ми се обади една майка на 16 годишна девойка, която беше купила Норвежко Рибено Масло поради честите депресивни настроения на дъщеря си. Майката беше наблюдавала “страничен положителен ефект” от приема на Норвежко Рибено Масло – маслото беше изчистило акнето на дъщеря й. Попита ме дали знам, че рибеното масло, което предлагаме има такъв ефект. Не, не знаех, но по пътя на логиката й отговорих, че Норвежко Рибено Масло има изразен противовъзпалителен ефект, а акнето е възпалително състояние по своята същност.

“Еха, открихме още един ефект на рибеното масло” – си помислих след като приключих разговора, но реших да потърся дали в научната литература не пише нещо по въпроса за ефекта на рибеното масло при акне. Петнадесет минути по-късно разбрах, че не сме открили топлата вода. За намаляване на акнето и възпалението на кожата при приложение на омега – 3 мастните киселини дерматологичната и нутриционистката общност пише от години и доста клинични проучвания подкрепят това твърдение.

Акнето е един често срещан проблем, основно при подрастващите, но и в по-късна възраст. Той засяга областите от кожата, които са най-богати на мастни жлези (лицето, гърба, гърдите, раменете). Причините за появата му са комплексни. Изтъкват се генетична предразположеност, хормонален дисбаланс, някои лекарства, неправилно хранене и дефицити на определни вещества. Има райони в света, в които на практика населението не страда от акне (инуити, някои части от Папуа Нова Гвинея и Парагвай). Причините за липсата на акне в тези райони се търси в начина на хранене.

Консумацията на кои храни води до поява на акне?

  • Смята се, че приемът на храни с висок гликемичен индекс (хляб и тестени продукти, ориз, картофи, захар), които водят до рязко покачване на нивата на инсулин са основна причина за поддържането и утежняването на акнето.
  • Прекомерният прием на краве мляко, особено обезмасленото е сочен за причина, поддържаща и влошаваща акнето. Причината за това от една страна е, че някои аминокиселини в кравето мляко водят до повишено отделяне на инсулин, а от друга, че кравето мляко влияе на хормоналните нива в организма. При наличие на акне се препоръчва да се ограничи приемът на краве мляко.
  • Консумацията на големи количества наситени мастни киселини и особено на трансмазнини води до поява на акне. Обратното – приемът на полиненаситени мастни киселини, каквито са омега – 3 мастните киселини предпазва и намалява проявите на акне.

Проучвания показват, че при прием на 2000 – 3000 мг омега – 3 мастни киселини (EPA + DHA) дневно за поне 3 месеца води до успокояване на възпалената кожа и подобряване на вида й. Обръщам внимание, че не става дума за 2000 – 3000 мг рибено масло, а за такова количество активни съставки (EPA + DHA) в него. За да приемете такова количество омега – 3 мастни киселини ще се наложи да удвоите или утроите препоръчаната на етикета на продукта доза. Това не бива да ви притеснява, защото Европейската агенция по безопасност на храните казва, че прием на омега – 3 мастни киселини до 5000 мг дневно е абсолютно безопасен! Важно е обаче да изберете рибено масло от тяло на риба, а НЕ от черения й дроб и то без допълнително добавени витамини. Последното е необходимo, тъй като, ако в рибеното масло има добавени витамини или те естествено са в големи концентрации (както е при рибеното масло от черен дроб на треска) , то при повишаване на указаната на етикета доза рискувате да предозирате витамините. Последното ще доведе до нежелани реакции. Важно е също така да приемате чисто рибено масло, без повишени нива на замърсители (тежки метали, PCBs и др.), защото замърсителите могат да влошат, вместо да подобрят състоянието. Колко е чисто едно рибено масло можете да разберете като поискате анализ сертификат от производителя или дистрибутора.

И така девойката, за която ви разказах по-горе беше приемала в продължение на 1 месец по 5 капсули дневно Норвежко Рибено Масло висококонцентрирано, след което още 2 месеца по 4 капсули дневно. В 4 капсули Норвежко Рибено Масло се съдържат 2060 мг EPA + DHA. За това време тя бе подобрила съня и концентрацията си, но паралелно с това нейната кожа се бе изчистила от акнето.
Приятна изненада, въпреки че ефектът на рибеното масло върху акнето, оказа се, е отдавна известен.

Д-р Милена Коцева