15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Фармацията в опит да създаде лекарство от омега-3 мастните киселини.

Омега-3 мастните киселини EPA и DHA се съдържат в различни храни, но най-пълноценен техен източник е рибеното масло. Те се наричат незаменими, защото човешкият организъм не е в състояние да си ги произвежда сам. Години наред се смяташе, че положителното им въздействие върху човешкото здраве се дължи единствено на това, че конкурират и се противопоставят на омега-6 мастните киселини. Последните присъстват в огромни количества в съвременната диета. Омега-6 мастните киселини водят до възпалителни процеси, процеси на активно делене на клетките (така се развиват туморите), а също и процеси на повишено съсирване на кръвта. Казано по-просто: “добрите” омега-3 мастни киселини в рибеното масло са полезни, защото се “борят” с “лошите” омега-6 мастни киселини, присъстващи в огромни количества в храната.

В последните години обаче, стана известно, че положителните ефекти на омега-3 мастните киселини далеч не се дължат само на конкурирането им с омега-6 мастните киселини. Активните омега-3 мастни киселини (EPA и DHA) се оказаха ресурс, необходим на тялото за обратното развитие (излекуването) на различни възпалителни процеси. Това се случва, тъй като нашият организъм произвежда от омега-3 мастните киселини молекули, които активно участват в лекуването на възпалението. Тези молекули спадат към т. нар. липидни медиатори и се наричат резолвини, протектини и марезини.

Фармацията черпи идеи от природата

Съвременната фармация работи върху създаването на нов клас противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, които по своята същност са липидните медиатори, производни на омега-3 мастните киселини. В експерименталните модели тези лекарства показват ефективност в много ниски дози при лечение на болка и възпаление без да имат нежелани ефекти. Този нов клас лекарства се очаква да са ефективни при всички онези заболявания, в основата на които стои хроничен възпалителен процес. Такива са автоимунните страдания като болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, ювенилен идиопатичен артрит, подагра, остеоартрит и други хронични възпалителни заболявания. Новият клас лекарства няма да имат нежеланите ефекти на опиоидните обезболяващи, нито имуносупресиращите ефекти на кортикостероидите и имунобиологичните лекарства.

Вместо лекарства приемайте рибено масло

Не знаем колко време ще е необходимо до появата на тези нови лекарства на пазара, но дотогава, а и след това можем ефективно да намалим възпалението в организма си и да се справим с болката, приемайки високи дози омега-3 мастни киселини (EPA + DHA). Най-пълноценния източник на омега-3 мастните киселини е висококачественото рибено масло. Такова е Норвежко Рибено Масло, което има редица предимства пред другите подобни продукти на българския пазар. Какви са те можете да видите тук.

Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА