Фармацията в опит да създаде лекарство от омега-3 мастните киселини.

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_blend_mode=”none” video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” border_radius=”” box_shadow=”no” dimension_box_shadow=”” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” background_type=”single” gradient_start_color=”” gradient_end_color=”” gradient_start_position=”0″ gradient_end_position=”100″ gradient_type=”linear” radial_direction=”center” linear_angle=”180″ background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” background_blend_mode=”none” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” filter_type=”regular” filter_hue=”0″ filter_saturation=”100″ filter_brightness=”100″ filter_contrast=”100″ filter_invert=”0″ filter_sepia=”0″ filter_opacity=”100″ filter_blur=”0″ filter_hue_hover=”0″ filter_saturation_hover=”100″ filter_brightness_hover=”100″ filter_contrast_hover=”100″ filter_invert_hover=”0″ filter_sepia_hover=”0″ filter_opacity_hover=”100″ filter_blur_hover=”0″ last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Омега-3 мастните киселини EPA и DHA се съдържат в различни храни, но най-пълноценен техен източник е рибеното масло. Те се наричат незаменими, защото човешкият организъм не е в състояние да си ги произвежда сам. Години наред се смяташе, че положителното им въздействие върху човешкото здраве се дължи единствено на това, че конкурират и се противопоставят на омега-6 мастните киселини. Последните присъстват в огромни количества в съвременната диета. Омега-6 мастните киселини водят до възпалителни процеси, процеси на активно делене на клетките (така се развиват туморите), а също и процеси на повишено съсирване на кръвта. Казано по-просто: “добрите” омега-3 мастни киселини в рибеното масло са полезни, защото се “борят” с “лошите” омега-6 мастни киселини, присъстващи в огромни количества в храната.

В последните години обаче, стана известно, че положителните ефекти на омега-3 мастните киселини далеч не се дължат само на конкурирането им с омега-6 мастните киселини. Активните омега-3 мастни киселини (EPA и DHA) се оказаха ресурс, необходим на тялото за обратното развитие (излекуването) на различни възпалителни процеси. Това се случва, тъй като нашият организъм произвежда от омега-3 мастните киселини молекули, които активно участват в лекуването на възпалението. Тези молекули спадат към т. нар. липидни медиатори и се наричат резолвини, протектини и марезини.

Фармацията черпи идеи от природата

Съвременната фармация работи върху създаването на нов клас противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, които по своята същност са липидните медиатори, производни на омега-3 мастните киселини. В експерименталните модели тези лекарства показват ефективност в много ниски дози при лечение на болка и възпаление без да имат нежелани ефекти. Този нов клас лекарства се очаква да са ефективни при всички онези заболявания, в основата на които стои хроничен възпалителен процес. Такива са автоимунните страдания като болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, ювенилен идиопатичен артрит, подагра, остеоартрит и други хронични възпалителни заболявания. Новият клас лекарства няма да имат нежеланите ефекти на опиоидните обезболяващи, нито имуносупресиращите ефекти на кортикостероидите и имунобиологичните лекарства.

Вместо лекарства приемайте рибено масло

Не знаем колко време ще е необходимо до появата на тези нови лекарства на пазара, но дотогава, а и след това можем ефективно да намалим възпалението в организма си и да се справим с болката, приемайки високи дози омега-3 мастни киселини (EPA + DHA). Най-пълноценния източник на омега-3 мастните киселини е висококачественото рибено масло. Такова е Норвежко Рибено Масло, което има редица предимства пред другите подобни продукти на българския пазар. Какви са те можете да видите тук.

Д-р Милена Коцева

Източници[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]