Ново проучване потвърждава ефективността на омега-3 мастните киселини при хиперактивност и дефицит на внимание

Наскоро публикувано проучване[1] показва още веднъж ефективността на допълнителния прием на омега-3 мастни киселини – DHA и EPA – по отношение на синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието. В проучването са участвали 66 деца от 6 до 18 години с доказан синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието. Половината от тях са приемали омега-3 мастни киселини, а другата половина са приемали плацебо. Децата с тегло под 32 кг са приемали по 1000 мг DHA + 90 мг EPA под формата на триглицериди, а децата с тегло над 32 кг са приемали двойна доза омега-3 мастни киселини. Проучването и приема на омега-3 мастни киселини са продължили 6 месеца.

Резултатите от проучването са категорични, че децата в групата, която е приемала омега-3 мастни киселини са имали подобрение по отношение на всички симптоми на синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието за разлика от децата в плацебо групата.

Обърнете внимание на дозата омега-3 мастни киселини, използвана в проучването. Дозата на омега-3 мастни киселини в това проучване, а и във всички останали проучвания, показали ефективност по отношение на дефицита на внимание и хиперактивността е доста по-висока от стандартно препоръчаните дози. Често липсата на ефект на омега-3 мастните киселини, е точно защото дозата, която се приема не е оптимална. Моята практика показва, че приемът на дози около 2000 – 2500 мг омега-3 дневно при децата обикновено показва ефективност във времето. Именно заради това е важно:

  • рибеното масло да е с висока концентрация на омега-3 мастни киселини
  • рибеното масло да няма добавени витамини, за да можете да приемате по-високи дози без риск да предозирате добавените витамини
  • рибеното масло да бъде чисто, за да не приемате заедно с него и замърсители.

Причината много родители да са доволни от НОРВЕЖКО РИБЕНО МАСЛО е, че то отговаря на тези критерии и децата приемат адекватни количества омега-3 мастни киселини с него.

Доказано е, че омега-3 мастните киселини имат важна роля за структурата и функцията на мозъка. Те са отговорни за флуидността на клетъчните мембрани на нервните клетки, за взаимодействието с ключови регулаторни протеини, за растежа и връзките между невроните, за освобождаването на невротрансмитери и др.

Повече за нелекарственото повлияване на синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието можете да видите тук.

Д-р Милена Коцева

Източници:

  1. Rodríguez C, García T, Areces D, Fernández E, García-Noriega M, Domingo JC. Supplementation with high-content docosahexaenoic acid triglyceride in attention-deficit hyperactivity disorder: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Neuropsychiatr Dis Treat. 2019 May 8;15:1193-1209.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА