Омега-3 мастните киселини при повишени триглицериди, чернодробна стеатоза и метаболитен синдром

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=”” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true” type=”1_1″][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Затлъстяването се определя като метаболитно нарушение, чиято честота драматично нараства през последните 20 години, особено в развитите страни. По данни на Световната здравна организация през 2008 година в света е имало 1.5 милиарда възрастни с наднормено тегло, от които 200 милиона мъже и 300 милиона жени са били със затлъстяване. Затлъстяването от една страна води до други болестни изменения в организма, а от друга е възможен симптом на тъй наречения метаболитен синдром. Броят на хората, страдащи от метаболитен синдром, непрекъснато нараства в световен мащаб. Според едно проучване 34 % от американците имат симптоми, характерни за това заболяване. Какво всъщност представлява метаболитния синдром?

За да се постави диагнозата метаболитен синдром, пациентът трябва да има поне три от следните пет симптома:

  • Затлъстяване с концентриране на мастна тъкан около вътрешните органи. Най-често този тип затлъстяване се манифестира с т. нар. чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб).
  • Повишено кръвно налягане
  • Повишени нива на кръвната захар на гладно
  • Повишени нива на триглицеридите в кръвта
  • Ниски нива на добрия (HDL) холестерол в кръвта.

Най-новите данни, до които са достигнали учените, изследващи метаболитния синдром е, че в основата на патологичните процеси на това заболяване лежи хроничен слабо изразен възпалителен процес. От друга страна множество проучвания проведени при животински модели, както и изследвания при хора недвусмислено стигат до извода, че пациентите, страдащи от метаболитен синдром имат намалено ниво на омега-3 мастни киселини в различни свои тъкани, включително и в проби взети от омазнен (стеатозен) черен дроб. Последните данни, както и факта, че омега-3 мастните киселини имат изразен противовъзпалителен ефект е дало повод на учените активно да изследват действието на допълнителния прием на омега-3 мастни киселини при пациенти с метаболитен синдром. Представям ви обобщено, резултатите, които имаме до момента:

  • Най-голямо постоянство в отчетените резултати от различните клинични проучванияе по отношение на въздействието на омега 3 мастните киселини върху повишените нива на триглицериди в кръвта. Огромният брой направени проучвания потвърждават недвусмислено, че допълнителният прием на качествени омега 3 мастни киселини, приемани самостоятелно (без други лекарства) в продължение на 7- 10 седмици води до намаляване на триглицеридите в кръвта с 25 до 34%! Норвежко Рибено Масло е изключително качествен и чист продукт, който може да ви помогне да нормализирате нивото на триглицеридите в кръвта.
  • Диагнозата чернодробна стеатоза обикновено се поставя при ехографски преглед, тъй като омазненият черен дроб има характерен ехографски образ. В допълнение черният дроб може да бъде леко увеличен или да има повишени чернодробни ензими. Най-категоричният метод за поставяне на тази диагноза е вземането на материал за изследване от черния дроб чрез биопсия. Този материал, наблюдаван под микроскоп, има характерен образ. Именно по този начин е установено, че пациентите с омазнен черен дроб имат по-ниски нива на омега 3 мастните киселини в черния си дроб, в сравнение със здрави пациенти. Пак по този начин е станало ясно, че 2-3 месечен допълнителен прием на омега 3 мастни киселини води до намаляване на омазняването на черния дроб, както и до намаляване на повишените чернодробни ензими. Норвежко рибено масло се произвежда от риби, които стоят в началото на хранителната верига. Водата в океана, както и цялата природа, която ни заобикаля, търпи вреди от индустриалната дейност на човека, в това число и замърсяване с различни вещества. Тези замърсители са в минимални количества в рибите, които стоят в самото начало на хранителната верига и се натрупват все повече и повече в рибите, стоящи по-нататък в хранителната верига (за повече информация по този въпрос чуйте видеопрезентацията). Това, че Норвежко Рибено Масло е възможно най- пречистено от замърсители, е от изключителна важност за лабораторията на организма – черния дроб – особено при пациенти с чернодробни заболявания, каквато е статозата.
  • Част от проучванията при пациенти с метаболитен синдром намират и увеличаване на добрия (HDL) холестерол след допълнителен няколкомесечен прием на омега-3 мастни киселини. Норвежко Рибено Масло е най-проучваното рибено масло в света. Ефективността му е доказана в 3 клинични проучвания при пациенти страдащи от синдром на Рет. В едно от тези проучвания (De Felice C и съавт., 2012 г.) категорично е показано, че приемът на Норвежко Рибено Масло води до положителни промени на биохимичните маркери, изследвани в кръвта на пациентите със синдром на Рет.
  • Наблюдаваният ефект на понижаване на кръвното налягане при прием на омега -3 мастни киселини касае както систолното (горната граница), така и диастолното (долната граница) кръвно налягане. Установено е също, че вероятността хора, приемащи омега -3 мастни киселини да развият хипертония е по-ниска в сравнение с неприемащите такива добавки. (Виж Омега-3 мастни киселини и сърдечно-съдови заболявания).
  • В допълнение е установено, че приемът на омега 3 мастни киселини води до редукция на теглото, при хора страдащи от метаболитен синдром.

От казаното до тук става ясно, че допълнителният прием на омега 3 мастни киселини продължително време може да повлияе 4 от 5-те възможни симптома наметаболитния синдром. Лекарите, лекуващи метаболитен синдром (ендокринолози и гастроентеролози) използват рибено масло комбинирано с редукция на калорийността на приеманата храна и увеличаване на двигателния режим при лека форма на заболяването. При по-тежките форми, освен другите медикаменти пациентите се съветват да приемат и висококачествено рибено масло.

Норвежко Рибено Масло е произведено в съответствие с GMP стандартите. GMP е система, която гарантира, че продуктите са произведени и контролирани според стандартите за качество. Тя е предназначена да сведе до минимум рисковете, свързани с производството на продукта. GMP обхваща всички аспекти на производството от изходните материали, помещенията и оборудването до обучението и личната хигиена на персонала.GMP стандартът в производството на Норвежко рибено масло непрекъснато се контролира. Контролът се извършва чрез одити от външни фирми и инспекции от регулаторни органи. Скандинавските страни са известни с безпристрастния, непрекъснат контрол от страна на държавата.

И накрая нека кажем защо е толкова важно да повлияем метаболитния синдром? Защото наличието на метаболитен синдром увеличава двукратно риска от сърдечно-съдови заболявания и петкратно риска от диабет при хората, страдащи от него.

д-р Милена Коцева
Източници[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]