Приемът на рибено масло намалява вредните бактерии в червата

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Ако Ви се е случвало приемът на рибено масло да намалява оплакванията Ви от подуване на корема, колики, запек или диария и се чудите как е възможно това, тази статия ще отговори на въпросите Ви.

Съвкупността от всички чревни бактерии или т. нар чревен микробиом е виртуален “орган”. В последно време много изследвания показват, че тази микробна биомаса е от съществено значение за човешкото здраве от раждането до старостта, поради ролята, която тя играе за имунитета и метаболизма на организма, в който живее. Чревният микробиом се формира още при раждането и е податлив на промяна през целия живот. Състояния като инфекции, употреба на медикаменти (особено антибиотици), стрес ивида на диетата променят микробиома. се отразява както на здравето на стомашно-чревния тракт, така и на общото състояние на организма, степента на възпалението в тъканите исилата на имунните му реакции.

Няколко години подред различни учени публикуваха данни от проучвания, които показват, че приемът на омега-3 мастни киселини, чиито най-пълноценен източник е рибеното масло, подобрява състоянието на чревния микробиом, като намалява вредните и увеличава полезните бактерии в червата.

Как омега-3 мастните киселини постигат този ефект?

Публикация на американски учени преди 2 години осветли механизма, по който това се случва. Приемът на рибено масло не въздейства директно на бактериите в червата. Приемът на рибено масло води до натрупване на омега-3 мастни киселини в чревните клетки. Това от своя страна кара чревните клетки да отделят в по-големи количества чревна алкална фосфатаза – антимикробен пептид с множество физиологични функции. Чревната алкална фосфатаза подтиска растежа на чревните бактерии, които отделят токсини и стимулира растежа на полезните бактерии в червата. Казано накратко: омега-3 мастните киселини могат да се считат за пребиотик в широкия смисъл на това понятие!

Защо някои бактерии са вредни за организма Ви?

Някои бактерии съдържат в клетъчната си стена големи количества липополизахариди, които представляват токсини за организма. Такива бактерии има в устната кухина, дихателната и половата система, но в най-голямо количество те се намират в червата. Затова се смята, че източникът на токсичните липополизахариди в кръвта са вредните бактерии от червата. Попаднали в кръвта, липополизахаридите предизвикват нискостепенно хронично възпаление в организма. При редица “съвременни” болести като метаболитен синдром, депресия, синдром на хроничната умора, аутизъм, хронична сърдечна недостатъчност, автоимунни заболявания, невродегенеративни заболявания е доказано наличието на хроничен възпалителен процес в организма. Допълнително “лошите” бактерии, както и хроничния стрес имат свойството да увеличават пропускливостта на чревната лигавица, при което още повече от бактериалните токсини навлизат в кръвта. Всички фактори, които подпомагат полезните и намаляват вредните бактерии в червата на практика помагат за намаляване на токсините в организма, подобряват състоянието на хората страдащи от изброените по-горе заболявания и предпазват здравите хора от същите тези заболявания.

Рибеното масло има и директно противовъзпалително действие.

Освен че подобряват състоянието на чревната флора, омега- 3 мастните киселини предпазват от възпалителни реакции и най-важното участват в излекуването на възпалението. От няколко години е известно, че омега-3 мастните киселини се преработват в организма до липидни медиатори (резолвини, протектини и марезини), които участват активно в процеса на излекуване на възпалението! Ето защо приемът на рибено масло действа на няколко нива в борбата с хроничното възпаление и свързаните с него заболявания. Нещо повече: проучване, чиито резултати бяха публикувано през декември миналата година показва, че организмът, наситен с омега-3 мастни киселини се справя много по-бързо и с острото възпаление, каквото е възпалението при различни инфекциозни заболявания, изгаряния и травми.

Защо за препоръчвам Норвежко Рибено Масло като най-добър избор на рибено масло вижте тук.

Д-р Милена Коцева

Източници[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]