Приемът на рибено масло намалява вредните бактерии в червата

Ако Ви се е случвало приемът на рибено масло да намалява оплакванията Ви от подуване на корема, колики, запек или диария и се чудите как е възможно това, тази статия ще отговори на въпросите Ви.

Съвкупността от всички чревни бактерии или т. нар чревен микробиом е виртуален “орган”. В последно време много изследвания показват, че тази микробна биомаса е от съществено значение за човешкото здраве от раждането до старостта, поради ролята, която тя играе за имунитета и метаболизма на организма, в който живее. Чревният микробиом се формира още при раждането и е податлив на промяна през целия живот. Състояния като инфекции, употреба на медикаменти (особено антибиотици), стрес ивида на диетата променят микробиома. се отразява както на здравето на стомашно-чревния тракт, така и на общото състояние на организма, степента на възпалението в тъканите исилата на имунните му реакции.

Няколко години подред различни учени публикуваха данни от проучвания, които показват, че приемът на омега-3 мастни киселини, чиито най-пълноценен източник е рибеното масло, подобрява състоянието на чревния микробиом, като намалява вредните и увеличава полезните бактерии в червата.

Как омега-3 мастните киселини постигат този ефект?

Публикация на американски учени преди 2 години осветли механизма, по който това се случва. Приемът на рибено масло не въздейства директно на бактериите в червата. Приемът на рибено масло води до натрупване на омега-3 мастни киселини в чревните клетки. Това от своя страна кара чревните клетки да отделят в по-големи количества чревна алкална фосфатаза – антимикробен пептид с множество физиологични функции. Чревната алкална фосфатаза подтиска растежа на чревните бактерии, които отделят токсини и стимулира растежа на полезните бактерии в червата. Казано накратко: омега-3 мастните киселини могат да се считат за пребиотик в широкия смисъл на това понятие!

Защо някои бактерии са вредни за организма Ви?

Някои бактерии съдържат в клетъчната си стена големи количества липополизахариди, които представляват токсини за организма. Такива бактерии има в устната кухина, дихателната и половата система, но в най-голямо количество те се намират в червата. Затова се смята, че източникът на токсичните липополизахариди в кръвта са вредните бактерии от червата. Попаднали в кръвта, липополизахаридите предизвикват нискостепенно хронично възпаление в организма. При редица “съвременни” болести като метаболитен синдром, депресия, синдром на хроничната умора, аутизъм, хронична сърдечна недостатъчност, автоимунни заболявания, невродегенеративни заболявания е доказано наличието на хроничен възпалителен процес в организма. Допълнително “лошите” бактерии, както и хроничния стрес имат свойството да увеличават пропускливостта на чревната лигавица, при което още повече от бактериалните токсини навлизат в кръвта. Всички фактори, които подпомагат полезните и намаляват вредните бактерии в червата на практика помагат за намаляване на токсините в организма, подобряват състоянието на хората страдащи от изброените по-горе заболявания и предпазват здравите хора от същите тези заболявания.

Рибеното масло има и директно противовъзпалително действие.

Освен че подобряват състоянието на чревната флора, омега- 3 мастните киселини предпазват от възпалителни реакции и най-важното участват в излекуването на възпалението. От няколко години е известно, че омега-3 мастните киселини се преработват в организма до липидни медиатори (резолвини, протектини и марезини), които участват активно в процеса на излекуване на възпалението! Ето защо приемът на рибено масло действа на няколко нива в борбата с хроничното възпаление и свързаните с него заболявания. Нещо повече: проучване, чиито резултати бяха публикувано през декември миналата година показва, че организмът, наситен с омега-3 мастни киселини се справя много по-бързо и с острото възпаление, каквото е възпалението при различни инфекциозни заболявания, изгаряния и травми.

Защо за препоръчвам Норвежко Рибено Масло като най-добър избор на рибено масло вижте тук.

Д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА