Нова опаковка на Омега-3 Високо концентрирано норвежко рибено масло +50% повече капсули: 180. Безплатна доставка при поръчки над 120 лв.

Розов златовръх (Rhodiola rosea) – билката, която ни пази от стрес

Розовият златовръх (известен още с имената родиола и златен корен) е двугодишно растение, което расте на голяма географска ширина и надморска височина. Традиционната медицина в Азия и Европа използва билката от векове. Стъблото на розовия златовръх е високo от 5 до 40 сантиметра, а цветовете му са жълти, често с червен връх.

Активните вещества в Rhodiola rosea са розавин и салидрозид. Розавинът се намира само и единствено в Родиола розеа. Съотношението розавин:салидрозид в билката е 3:1, затова и екстрактите от родиола е важно да съдържат двете съставки в такова съотношение.

Розовият златовръх е адаптоген -естествен биорегулатор, който увеличава способността на тялото за адаптиране към факторите на околната среда и намаляват щетите, причинени от тях. Интересът на научната общност към адаптогените датира от 50-те години на миналия век. Проучванията на свойствата им и възможностите им за приложение с профилактична и лечебна цел остава интензивно и до днес.

Розовият златовръх е един от най-проучваните адаптогени. Проучванията с него са показали, че екстрактът от растението е ефективен при:

  • Умора – 7 клинични проучвания[2,3,4,5,6,7,8] с високо качество показват, че родиола розеа намалява умората, ако се взема в умерени дози продължително време. Високите дози намаляват умората и при еднократен прием.
  • Мисловен процес – 4 клинични проучвания с високо качество[2, 4,7,9] показват, че екстрактът от розов златовръх подобряват мисловния процес чрез намаляване на умората.
  • 4 клинични проучвания с високо качество[9, 4, 7, 8] показват, че Rhodiola rosea подобрява удовлетвореността и усещането за благополучие при хора, подложени на стрес
  • 1 клинично проучване е стигнало до заключението, че екстрактът от розов златовръх намалява депресията.[9]
  • 2 клинични проучвания с високо качество показват, че екстрактът от родиола розеа намалява увреждането на мускулите при тренировка[10, 11]

Екстрактът от розов златовръх е една от 4-те съставки на продукта ВитаДинамик. произведен за Хомеостаза от BioHealth Германия. Екстрактът от розов златовръх във ВитаДинамик съдържа съдържа 3% розавин и 1% салидрозид – оптималното съотношение на активните вещества. В продукта са добавени и малки количества екстракт от сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus), коензим Q10 и магнезиев малат които подпомагат действието на розовия златовръх. Проучвания установяват, че коензим Q10 отчетливо намалява болката и подобрява състоянието при фибромиалгия (непрекъснати болки в костите, ставите и мускулите без да има възпаление или друга причина, която да ги причинява.

Дозата на ВитаДинамик е индивидуaлна. Винаги започвайте с минималната доза от 1 капсула дневно сутрин за първите 3-4 дни. Добавяйте по 1 капсула на всеки 3-4 дни докато усетите желания ефект или достигнете препоръчаната доза. Пациенти, приемащи антидепресанти трябва да приемат ВитаДинамик след консултация с лекаря си. Възможно е розовия златовръх, 5-хидрокситриптофан (5-HTP) и триптофан да усилват взаимно действията си. Комбинираният прием на ВитаДинамик с 5-HTP или триптофан трябва да става внимателно.

ВитаДинамик се предлага в блистери, за максимално запазване на концентрацията на активните съставки и качествата на всяка капсула от продукта.

д-р Милена Коцева
Източници