Основна функция на имунната система е да пази организма от болестотворни микроорганизми (вируси и бактерии). Това е изключителна важна задача и тя е поверена не на един орган или един вид клетки, а на цяла система. Имунната система включва много взаимосвързани биологични структури и биологични процеси, които ни предпазват от инфекциозни болести. Как може да се увеличи способността на имунната система да се справя с тази задача?

На първо място трябва да отбележим, че здравословният начин на живот повишава защитните сили на организма. Ето кои здравословни препоръки укрепват имунната система:

  • Не пушете;[18]
  • Яжте достатъчни количества плодове и/или зеленчуци;[5]
  • Ако пиете алкохол, ограничете се до малки количества. Ако приемът на алкохол е ежедневен, той не трябва да е повече от 20-30 мл концентрат;[19]
  • Спете достатъчно;[2,3]
  • Движете се редовно;[6]
  • Поддържайте нормално тегло;[20]
  • Опитайте да сведете стреса до минимум;[7,8,9]

С напредване на възрастта способността на тялото за имунен отговор отслабва, което от своя страна допринася за по-чести и по-тежки вирусни и бактериални инфекции. Никой не знае със сигурност защо намалява имунитета с увеличаване на възрастта, но за това се подозира постепенното намаляването на обема на тимуса (основен орган на имунната система) в по-напредналите години на човека. Друга възможна причина за намаляване на имунитета при по-възрастните хора е така нареченото микронутриентно недохранване (недостиг на някои основни витамини и/или минерали). Голяма част от старите хора дори в богатите държави страдат от микронутриентно недохранване.[1] Вероятни причини за него са намаления прием на храна или еднообразното хранене. Еднообразното и избирателно хранене в последно време се среща често и при малките деца и е причина за намален имунитет при тях. Най-често недостигът на цинк, селен, желязо, фолиева киселина, витамините С, D, А, В6 и Е водят до по-ниска имунна защита.[4,10,11,12,13,14,15,16,17]

Още в древността хората са наблюдавали, че консумацията на определени храни, отвари или билки повишава устойчивостта на организма към болести. В Швеция, Норвегия и Япония е било известно, че приемът на масло от черен дроб на акула укрепва целия организъм и пази от инфекции. През 50-60-те години на миналия век екип от лекари и учени установили, че в маслото от черен дроб на акула се съдържат вещества, наречени алкоксиглицероли или алкилглицероли, които имат свойството да повишават имунитета. Алкоксиглицеролите естествено се намират и в организма на човека, но в концентрации много по-ниски, отколкото в акулския черен дроб. Най-богати на алкоксиглицероли в човешкото тяло са костният мозък и далака. Майчината кърма също е изключително богата на алкоксиглицероли (10 пъти по-богата от кравето мляко).[21] Това е и една от причините, поради които кърмените деца боледуват по-малко.

Как маслото от черен дроб на акула (алкокси глицеролите) увеличава защитните сили на организма към вируси и бактерии?

  • увеличава активността на макрофагите – имунни клетки, които „улавят“ и „поглъщат“ вируси, бактерии и други чужди за организма частици, както и играят важна роля в синтезата на противовирусното белтъчно вещество интерферон;[23,24,25,26]
  • увеличават активността на белите кръвни клетки, които образуват антитела;[27,28]
  • стимулират костния мозък за производство на всички видове кръвни клетки;[22,23]

Хомеостаза предлага на българския пазар висококачествено, чисто, молекулярно дестилирано масло от черен дроб на 5 различни вида акули, обитаващи дълбоките студени води на Атлантическия океан. То е продукт на нашия партньор и производител на вече популярното в България Норвежко Рибено Масло и носи името Норвежко Рибено Масло от черен дроб на акула. В една капсула от продукта се съдържат 100 mg алкоксиглицероли. Повече информация и възможност за поръчка на Норвежко Рибено Масло от черен дроб на акула можете да намерите на сайта Хомеостаза или на телефон 0876818110.

д-р Милена Коцева

Източници

Facebook Comments