Нова опаковка на Омега-3 Високо концентрирано норвежко рибено масло +50% повече капсули: 180. Безплатна доставка при поръчки над 120 лв.

Как да увеличим устойчивостта на организма към вирусни и бактериални инфекции?

Масло от черен дроб на акула

Основната функция на имунната система е да пази организма от болестотворни микроорганизми (вируси и бактерии). Това е изключителна важна задача и тя е поверена не на един орган или един вид клетки, а на цяла система. Имунната система включва множество взаимосвързани биологични структури и биологични процеси, които ни предпазват от инфекциозни болести. Ще разгледаме как може да се увеличи способността на имунната система да се справя с тази задача и как приема на масло от черен дроб на акула и съдържащите се в него алкилглицероли може да повлияе имунната система.

Как действа маслото от черен дроб на акула

Още в древността хората са наблюдавали, че консумацията на определени храни, отвари или билки повишава устойчивостта на организма към болести. В Швеция, Норвегия и Япония е било известно, че приемът на масло от черен дроб на акула укрепва целия организъм и пази от инфекции. През 50-60-те години на миналия век екип от лекари и учени установили, че в маслото от черен дроб на акула се съдържат вещества, наречени алкилглицероли, които имат свойството да повишават имунитета. Алкилглицеролите естествено се намират и в организма на човека, но в концентрации много по-ниски, отколкото в акулския черен дроб. Най-богати на алкилглицероли в човешкото тяло са костният мозък и далака. Майчината кърма също е изключително богата на алкилглицероли (10 пъти по-богата от кравето мляко) (21). Счита се, че това е и една от причините, поради които кърмените деца боледуват по-малко.

Как маслото от черен дроб на акула (алкилглицеролите) увеличава защитните сили на организма към вируси и бактерии?

Това се случва чрез няколко основни действия:

  • увеличава активността на макрофагите – имунни клетки, които „улавят“ и „поглъщат“ вируси, бактерии и други чужди за организма частици, както и играят важна роля в синтезата на противовирусното белтъчно вещество интерферон (23, 24, 25, 26);
  • увеличават активността на белите кръвни клетки, които образуват антитела (27, 28);
  • стимулират костния мозък за производство на всички видове кръвни клетки (22, 23).

Хомеостаза предлага на българския пазар висококачествено, чисто, молекулярно дестилирано масло от черен дроб на 5 различни вида акули, обитаващи дълбоките студени води на Атлантическия океан. То е продукт на нашия партньор и производител на вече популярното в България Норвежко Рибено Масло и носи името Норвежко Рибено Масло от черен дроб на акула. В една капсула от продукта се съдържат 100 mg алкоксиглицероли. Повече информация и възможност за поръчка на Норвежко Рибено Масло от черен дроб на акула можете да намерите на страницата на продукта.

Начинът на живот е един от водещите фактори за поддържане на нормални защитни сили на организма

Въпреки и за съжаление, че съветите за здравословен начин на живот, звучат като клишета и много хора не се вслушват в тях, се постарахме да съберем и проучвания относно значимостта на здравословния живот за доброто общо състояние на организма, включително и имунитета. Ето и кои основни здравословни практики, влияят и подобряват устойчивостта на имунната система:

  • Въздържане от тютюнопушене (18);
  • Консумация на разнообразни пресни плодове и/или зеленчуци (5);
  • Ограничаване приема на алкохол. Ако приемът на алкохол е ежедневен, той не трябва да е повече от 20-30 мл концентрат (19);
  • Осигуряването на достатъчно сън (за голяма част от хората, най-здравословното количество сън е повече от 8 часа) (2,3);
  • Редовно движение (6);
  • Поддържане на нормално тегло (20);
  • Намаляване на стреса до минимум (7,8,9);

С напредване на възрастта способността на тялото за имунен отговор отслабва, което от своя страна допринася за по-чести и по-тежки вирусни и бактериални инфекции. Никой не знае със сигурност защо намалява имунитета с увеличаване на възрастта, но за това се подозира постепенното намаляването на обема на тимуса (основен орган на имунната система) в по-напредналите години на човека. Друга възможна причина за намаляване на имунитета при по-възрастните хора е така нареченото микронутриентно недохранване (недостиг на някои основни витамини и/или минерали). Голяма част от възрастното население дори в богатите държави страдат от микронутриентно недохранване (1). Вероятни причини за него са намаления прием на храна или еднообразното хранене. Еднообразното и избирателно хранене в последно време се среща често и при малките деца и е причина за намален имунитет при тях. Най-често недостигът на цинк, селен, желязо, фолиева киселина, витамините С, D, А, В6 и Е водят до по-ниска имунна защита (4,10,11,12,13,14,15,16,17).

Източници

д-р Милена Коцева

Източници

  1. Hoffman R. Micronutrient deficiencies in the elderly – could ready meals be part of the solution?. J Nutr Sci. 2017;6:e2. Published 2017 Jan 12.
  2. Prather AA, Janicki-Deverts D, Hall MH, Cohen S. Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold. Sleep. 2015;38(9):1353-1359. Published 2015 Sep 1.
  3. Besedovsky L, Lange T, Haack M. The Sleep-Immune Crosstalk in Health and Disease. Physiol Rev. 2019;99(3):1325-1380.
  4. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013;(1):CD000980. Published 2013 Jan 31.
  5. Serafini M, Peluso I. Functional Foods for Health: The Interrelated Antioxidant and Anti-Inflammatory Role of Fruits, Vegetables, Herbs, Spices and Cocoa in Humans. Curr Pharm Des. 2016;22(44):6701-6715.
  6. Simpson RJ, Kunz H, Agha N, Graff R. Exercise and the Regulation of Immune Functions. Prog Mol Biol Transl Sci. 2015;135:355-380.
  7. Dhabhar FS. Effects of stress on immune function: the good, the bad, and the beautiful. Immunol Res. 2014;58(2-3):193-210.
  8. Cohen S, Janicki-Deverts D, Doyle WJ, et al. Chronic stress, glucocorticoid receptor resistance, inflammation, and disease risk. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012;109(16):5995-5999.
  9. Carlsson E, Frostell A, Ludvigsson J, Faresjö M. Psychological stress in children may alter the immune response. J Immunol. 2014;192(5):2071-2081.
  10. Vanherwegen AS, Gysemans C, Mathieu C. Regulation of Immune Function by Vitamin D and Its Use in Diseases of Immunity. Endocrinol Metab Clin North Am. 2017;46(4):1061-1094.
  11. Hemilä H. Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. JRSM Open. 2017;8(5):2054270417694291. Published 2017 May 2
  12. Qian B, Shen S, Zhang J, Jing P. Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition and Functional Potential of T Cell Populations. J Immunol Res. 2017;2017:2197975.
  13. Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018;7(9):258. Published 2018 Sep 6.
  14. Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1.
  15. Hoffmann PR, Berry MJ. The influence of selenium on immune responses. Mol Nutr Food Res. 2008;52(11):1273-1280.
  16. Dhur A, Galan P, Hercberg S. Folate status and the immune system. Prog Food Nutr Sci. 1991
  17. Hassan TH, Badr MA, Karam NA, et al. Impact of iron deficiency anemia on the function of the immune system in children. Medicine (Baltimore). 2016;95(47):e5395.
  18. Qiu F, Liang CL, Liu H, et al. Impacts of cigarette smoking on immune responsiveness: Up and down or upside down?. Oncotarget. 2017;8(1):268-284.
  19. Szabo G, Saha B. Alcohol’s Effect on Host Defense. Alcohol Res. 2015;37(2):159-170.
  20. Milner JJ, Beck MA. The impact of obesity on the immune response to infection. Proc Nutr Soc. 2012;71(2):298-306.
  21. Hallgren B, Niklasson A, Ställberg G, Thorin H. On the occurrence of 1-O-alkylglycerols and 1-O-(2-methoxyalkyl)glycerols in human colostrum, human milk, cow’s milk, sheep’s milk, human red bone marrow, red cells, blood plasma and a uterine carcinoma. Acta Chem Scand B. 1974;28(9):1029‐1034., available at http://actachemscand.org/pdf/acta_vol_28b_p1029-1034.pdf
  22. Oh SY, Jadhav LS. Effects of dietary alkylglycerols in lactating rats on immune responses in pups. Pediatr Res. 1994;36(3):300-305.
  23. Iannitti T, Palmieri B. An update on the therapeutic role of alkylglycerols. Mar Drugs. 2010;8(8):2267-2300. Published 2010 Aug 5.
  24. Homma S, Millman I, Yamamoto N. A serum factor for macrophage activation after in vitro dodecylglycerol treatment of mouse lymphocytes. Immunol Cell Biol. 1990;68 ( Pt 2):137-142.
  25. Yamamoto N, St Claire DA Jr, Homma S, Ngwenya BZ. Activation of mouse macrophages by alkylglycerols, inflammation products of cancerous tissues. Cancer Res. 1988;48(21):6044-6049.
  26. Yamamoto N, Homma S, Haddad JG, Kowalski MA. Vitamin D3 binding protein required for in vitro activation of macrophages after alkylglycerol treatment of mouse peritoneal cells. Immunology. 1991;74(3):420-424.
  27. Qian L, Zhang M, Wu S, Zhong Y, Van Tol E, Cai W. Alkylglycerols modulate the proliferation and differentiation of non-specific agonist and specific antigen-stimulated splenic lymphocytes. PLoS One. 2014;9(4):e96207. Published 2014 Apr 24.
  28. Pugliese PT, Jordan K, Cederberg H, Brohult J. Some biological actions of alkylglycerols from shark liver oil. J Altern Complement Med. 1998;4(1):87-99.