използвайте код ВЕЛИКДЕН20 на поръчки над 125 лв, за да получите 20% отстъпка

Защо не действат (понякога) хранителните добавки?

Хранителните добавки са особена категория продукти. В съзнанието на хората те са нещо полезно, с което могат да подобрят здравето си, да подпомогнат оздравяването си или да се предпазят от заболявания. Регулаторно хранителните добавки се подчиняват на Закона за храните, макар и на практика да се приемат от хората във вид на таблетки, капсули, сиропи и други подобни на лекарствените форми. Фактът, че хранителните добавки не са обект на Закона за лекарствените продукти прави възможно:

 1. Продажбата им да става само след уведомяване на регулаторните власти без да бъдат представени каквито и да било доказателства за действието и безопасността им.
 2. Никой да не събира данни за действието им и нежеланите реакции при прием, когато вече са на пазара.
 3. Пускането им на пазара да е изключително евтино за фирмите, сравнение с лекарствените средства. На практика дистрибуторите/производителите не инвестират в нищо друго освен в закупуването/производството на добавката.

Изброеното по-горе са причините от една страна много компании да произвеждат/продават хранителни добавки, а от друга страна в бизнеса да има фирми, чиято цел са не здравето и благосъстоянието на клиентите, а бързата печалба.

Защо понякога хранителните добавки не действат? Случвало ли Ви се е да приемате някакъв витамин или минерал и след време да установите, че концентрацията му в кръвта не се е повишила? Или пък да се чудите защо продължавате да се чувствате уморен, въпреки,че приемате продукт, за който се твърди, че трябва да Ви помогне да се справите с този проблем? Преди да решите, че това се дължи на специфичност на организма Ви или на други фактори извън добавката, помислете, че е възможно:

 1. Твърденията за действията на хранителната добавка да не почиват на никакви доказателства или проучвания.
 2. Хранителната добавка да не съдържа отбелязания на етикета качествен или количествен състав.
 3. Активните съставки да не са в същите концентрации или количества, както в клиничните проучвания, при които са показали ефективност.
 4. Да не са съобразени възможните взаимодействия между различните съставки в комбинираната добавка и активните вещества взаимно се неутрализират.
 5. Да не са съобразени изисквания в технологията на производство, които позволяват безпроблемно разтваряне и резорбция на активните вещества. Все пак приготвянето на таблетки, капсули, разтвори и сиропи, така че да попаднат активните вещества в организма е цяла наука.
 6. Да не е съобразена възможността активните съставки да се инактивират от стомашната киселина.
 7. Да не са дадени правилни указания за начина на прием и зависимостта на приема от храненето.
 8. Добавката да е с преминал срок на годност. Съмнение трябва да предизвиква допълнително залепен етикет върху фабричния срок на годност.
 9. Добавката да не е съхранявана правилно. Температурните условия на съхранение са от изключителна важност за стабилността на активните съставки и неспазването им най-често води до разпадане на активното вещество и съкращаване на срока на годност.

Сравнително слабият контрол на хранителните добавки изисква потребителите да са много внимателни. Проучването на произхода, състава, производителя, условията на съхранение, срока на годност и данните, на които се уповават определени твърдения всъщност е правилния и интелигентен потребителски подход. Нещо повече – този подход е единствения безопасен подход за приема на хранителни добавки.

д-р Милена Коцева