Рибеното масло помага при лечението на сърдечно-съдови заболявания

Последна редакция 27.03.2020г.

Сърдечно – съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в много от развитите страни. Добре известно е, че консумацията на големи количества наситени мастни киселини води до повишената им честота. Обратното: приемът на голямо количество омега – 3 мастни киселини, каквито се съдържат в рибеното масло, намалява тази заболеваемост. Първите наблюдения на този ефект на омега – 3 мастните киселини датират от седемдесетте години на миналия век, когато двама учени забелязват, че сърдечно-съдовите заболявания, включително и атеросклерозата са с по- ниска честота при ескимосите, независимо, че те приемат много мазнини. Мазнините, обаче, са предимно с рибен произход. В последствие множество контролирани проучвания са доказали, че омега – 3 мастните киселини са в основата на предпазващия от сърдечно-съдови заболявания ефект на рибеното масло.

Ролята на рибеното масло за предпазване от инфаркт:

Редица проучвания откриват и потвърждават ролята на омега – 3 мастните киселини за предпазване от повторен инфаркт на миокарда (Burr ML.; GISSI-Prevention trial; Wang C). Години след първите проучвания за действието на омега – 3 мастните киселини при сърдечно-съдовите заболявания стана ясно, че в основата на част от тези заболявания (атеросклерозата например) лежи хроничен възпалителен процес. Омега – 3 мастните киселини имат доказан противовъзпалителен ефект. Този факт обяснява в голяма степен и благотворното действие на рибеното масло по отношение на забавяне на развитието на атеросклероза и предпазването от инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. Thies F и съавт., например, в своето рандомизирано, контролирано проучване стигат до извода, че приемът на омега – 3 мастни (рибено масло) киселини води до стабилизиране на атеросклеротичните плаки в съдовете и по този начин се намалява рискът от разкъсване на плаката и последващи усложнения (например инфаркти и инсулт).

Ролята на рибеното масло за понижаване на кръвното налягане:

Наблюдаваният ефект на понижаване на кръвното налягане при прием на омега – 3 мастни киселини касае както систолното (горната граница), така и диастолното (долната граница) кръвно налягане. Установено е също, че вероятността хора, приемащи омега – 3 мастни киселини да развият хипертония е по- ниска в сравнение с неприемащите такива добавки (Ueshima H; Geleijnse JM; Hartweg J). Ефектът на омега – 3 мастните киселини върху кръвното налягане се обяснява с намаляване на плътността на стените на коронарните артерии и аортата, регулиране на действието на ренин-ангиотензин–алдосероновата система (сигнален път, отговорен за регулирането на кръвното налягане в организнма) и повлияване на калциевото освобождаване в гладкомускулните клетки на съдовете. В допълнение Tagawa H и съавт., установяват, че продължителният прием на EPA води до разширяване на кръвоносните съдове и по този начин до понижаване на кръвното налягане.

Ролята на рибеното масло в намаляването на риска от тромбофлебити и тромбози.

Омега – 3 мастните киселини повлияват процесите на „слепване” на тромбоцитите и съответно образуването на тромби, с което допринасят за намаляване на риска от развитие на тромбози (Knap HR). От друга страна техният изразен притивовъзпалителен ефект води до намаляване на риска от възпаление на съдовата стена на вените (флебит).

Виждате колко много научно доказани ползи има адекватният прием на омега – 3 мастните киселини. Ненапразно Европейската Асоциация на Кардиолозите, както и Американската Кардиологична Асоциация препоръчват прием на мазна морска риба поне три пъти седмично с цел превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Честият прием на морска риба обаче, изисква да бъдете сигурни, че рибата е уловена в чисти води. В противен случай рискувате вредите от тази диета на превишат ползите, тъй като голяма част от Световния океан е замърсен. Алтернатива на тази диета е допълнителният прием на висококачествено натурално и пречистено рибено масло.

Норвежко Рибено Масло е продукт на норвежката компания Norwegian fish oil. Тя е една от най-бързо развиващите се компании на пазара на омега-3 полиненаситените мастни киселини, като продава своите продукти в повече от 40 държави в света. Norwegian Fish Oil е разработила специални методи за пречистване на продуктите си, за да може да гарантира, че на практика те не съдържат замърсители като PCB и тежки метали. NFO сътрудничи с изследователски институти и университети в Норвегия в процеса на разработване на продукти с най-високо качество.

Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА