Тикове – причини, видове и възможности за повлияване

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]тикове

Обобщение: Тиковете са стереотипни, периодично повтарящи се движения. Те могат да бъдат моторни (свиване на скелетни мускули) или вокални (гласови). Лекарствените продукти, които подтискат тиковете водят след себе си много странични ефекти. Комбинацията от рибено масло, витамин В6 и магнезий е безвредна алтернатива, която повлиява добре тиковите разстройства. ХОМЕОСТАЗА предлага на своите клиенти Норвежко Рибено Масло –  едно от най-пречистените и най-проучваното рибено масло в света. Витасорб В6 е лесно усвояем течен витамин В6 на англиската фирма BioCare.

Тиковете се определят като стериотипни, периодични и внезапно повтарящи се движения. Когато движенията са следствие на активност на скелетните мускули, тиковете се наричат „моторни”. Ако движенията включват диафрагмата и мускулите на гърлото и гръкляна, тиковете се наричат „вокални”(гласови). Тиковете обикновено се повтарят многократно през деня всеки ден. Те могат да променят своята честота, тежест и локализация. Тиковете освен това могат да бъдат прости или сложни. Простите моторни тикове могат да бъдат премигвания с очи, потрепвания с нос, гримаси, извиване на шията, повдигане на раменете, продължително притваряне на очите, стягане на коремните мускули, свиване на дъвкателните мускули. Простите вокални тикове са свързани с периодичо издаване на звуци като хъмкане, сумтене, хълцане, тананикане. Комплексните тикове са по-целенасочени от простите и включват различни части на тялото. Примери за такива тикове са клатенето на главата, подритване с крак, навеждане на тялото, подскоци, изговаряне на срички, думи или фрази. Тиковите разстройства могат да бъдат преходни (продължаващи няколко месеца) или хронични (продължаващи повече от година). Синдромът на Турет е специфично хронично тиково разстройство, което се характеризира с присъствието както на моторни, така и на вокални тикове с продължителност повече от 1 година.

Проучванията показват, че 20 % от населението страда от тикове в различни етапи от живота си, а хроничните тикове са разпространени при 3 % от децата. Началото на тиковото разстройство обикновено е към 6-7 годишна възраст, макар че не е изключено да започне и в по-ранна възраст. По-често са засеганти момчетата. При 50 % от децата тиковете изчезват до 18 годишна възраст.

Често децата страдащи от тикове имат съпътстващи състояния, които допълнително утежняват състоянието им. Такива могат да бъдат дефицита на внимание, хиперактивността, компулсивно-обсесивното разстроиство, тревожност, нарушение на съня, опозиционно поведение и дори самонараняващо поведение.

Установена е известна наследственост при тиковите разстройства. Съществува и хипотеза, че тиковете се появяват следствие на автоимунен процес. Тази хипотеза произлиза от факта, че при някои деца в хода на инфекция с бета хемолотични стрептококи от група А се развива т. нар. PANDAS синдром (Pediatric autoimmune neuropsychiatric disorders associated with streptococcal infections), който се характеризира с тикове и/или обсесивно-компулсивно разстройство. Смята се, че причината за развитие на PANDAS е автоимунен процес, провокиран от стрептококвата инфекция. Засега няма доказателства че тиковете по принцип са свързани с автоимунен процес. Знае се също, че някои интоксикации, а също лекарства и добавки, каквито са стимулантите, включително гинко билоба и жен шен могат да доведат до появата на тикове. Като цяло тиковете се влияят много от емоционалното и психическото състояние на човека, както и от състоянието на умора и отпочиналост. Понякога тиковете се засилват в периода на „отпускане” след силен психически или физически стрес.

Медикаментите, които могат да бъдат ефективни при лечени на тикове са невролептиците, алфа дренергичните блокери и някои антидепресанти, но всичките изброени водят след себе си много нежелани лекарствени реакции. Смята се, че пациентите с неусложнени тикове не трябва да бъдат лекувани с лекарства. Поведенческата терапия и психотерапията също могат да бъдат полезни в повлияването на тиковото разстройство.

Няколко проучвания са установили ефективност на биохимичната терапия при пациенти с тикове. Като цяло 3 продукта са показали ефективност при лечението им. Това са:

  • омега – 3 мастни киселини във вид на рибено масло: авторите на проучването са установили намаляване на тиковете 20 седмици след началото на лечение с рибено масло, в което съотношението EPA:DHA е било приблизително 2:1 (1*)

Норвежко Рибено Масло е висококачествено рибено масло разработено и добивано по такъв начин, че да бъде подходящо за продължителен прием от възрастни и деца. Норвежко Рибено Масло е единственото рибено масло, което е проучвано при деца и тези проучвания са доказали неговата ефикасност и безопасност. Повече за проучванията с Норвежко Рибено Масло вижте тук.

Всеки клиент, закупил Норвежко Рибено Масло получва и анализ сертификат, който доказва състава и чистотата му.

  • едновременното прилагане на магнезий и витамин В6 също е довела до намаляване на тиковете при деца 3 месеца след началото налечението (2*).

За да повкияете тиковото разстройство можете да използвате Витасорб В6. Витасорб В6 е течен витамин В6 произведен от английската фирма BioCare. Витасорб В6 е пречистен и лесно усвоим продукт с висока бионаличност.

При всички случаи преди да се посегне към сериозното фармакологично лечение на тиковете трябва да се опитат всички други безвредни и често ефективни терапии. Постоянството и търпението в прилагането на хранителни добавки и психотерапия са ключов момент към успеха. Ежедневното приемане на рибено масло, витамин В6 и магнезий в продължение най-малко на 3 месеца може да се окаже ефективна и безвредна терапия на страдащите от тикове деца и възрастни.

Източници

* Цитираното проучване можете да намерите под съответния номер в секция „Източници

д-р Милена Коцева
homeostaza.bg

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]