ВитаДинамик за живот с добро качество през менопаузата

Менопаузата е деликатен период от живота на жената, в който нивата на женските полови хормони спадат и това води до редица промени в организма. Влошават се когнитивните функции (памет, възможност за учене, мислене). Настъпват промени в кръвоносните съдове, които водят със себе си по-голям риск за сърдечни и мозъчни съдови заболявания. Менопаузата често се съпътства от стрес, тревожност, депресия, променливо настроение и умора. Жените в менопауза са с повишен риск от развитие на деменция, остеопороза и рак.

Изобщо, около половината от жените в тази възраст изпитват симптоми, които нарушават качеството на живот и работоспособността им, а за около 5% от тях симптомите са наистина тежки. Тъй като средната възраст на настъпване на този период е 51 години, повечето жени прекарват в менопауза около ⅓ от живота си. Затова е от изключително значение да се информираме за всичко, което можем да направим за да запазим качеството си на живот през тези години.

Хормонозаместващата терапия

Стандартният подход е приемът на хормони по време на менопаузата. Хормонозаместващата терапия, обаче се оказа нож с две остриета. Тя намалява остеопорозата, риска от счупвания на костите и невровегетативните симптоми (нервност, топли вълни). Приемът на хормони пречи и на спада на когнитивните способности и енергията. За сметка на това обаче, при тази терапия се увеличава риска от рак на гърдата, тромбози и тромбоемболии, коронарна болест на сърцето и деменция. Затова търсенето на ефективни алтернативи на хормонозаместващата терапия набира скорост.

ВитаДинамик за симптомите, характерни за менопаузата

Много от споменатите горе проблеми на менопаузалната възраст могат да бъдат преодолени с адаптогени. Адаптогените са естествени биорегулатори, които увеличават способността на тялото за адаптиране към факторите на средата. Най-проучваният адаптоген е розовият златовръх (Rhodiola rosea). Именно екстракт от него и то в оптимална концентрация на активните съставки (3% розавин и 1% салидрозид) се съдържа във ВитаДинамик.

Много ин витро проучвания и проучвания при животни демонстрират, че розавинът в Rhodiola rosea пази нервните клетки от увреждане. Проучвания при хората показват, че Rhodiola rosea подобрява когнитивните функции и физическия капацитет особено при стрес[1, 2, 3, 4] и регулира функцията на надбъбречните жлези[1, 5, 6]. Така розовият златовръх намалява тревожността и депресията[1, 7, 8, 9] и умствената умора[1, 6, 10, 11].

Проучвания при животни, ин витро и ин виво проучвания показват, че екстрактът от розов златовръх предпазва кръвоносните съдове от оксидативния стрес и запазва тяхната функция[1, 12, 13, 14, 15]. Малки ин витро проучвания и проучвания при животни са намерили също, че екстрактът от Rhodiolа rosea има потенциал да предпазва от остеопороза и развитието на рак. Последните твърдения са несигурни и изискват потвърждение.

На фона на всичките си ползи, розовият златовръх НЯМА хормонални (естрогенни) ефекти! Именно положителното действие на Rhodiola rosea по отношение на проблемите, съпътстващи менопаузата БЕЗ хормонални ефекти прави растителния екстракт на розовия златовръх толкова подходящ за жените в менопаузата.

Клиничен случай на приложение на екстракт от родиола при жена в менопаузата е описан в публикацията на д-р Патриция Гербарг и д-р Ричард Браун[1]

Г-жа Н. е на 55 години, майка на две деца и финансов директор на голяма компания. Когато г-жа Н. била на 44 годишна възраст, менструалният й цикъл станал нередовен. В следващите 5 години, тя имала топли вълни, които се засилвали до 50 годишнината й и постепенно намалели до 54-тата й година. Около 50-тата си година, г-жа Н. започнала да изпитва затруднения с паметта, с които се справяла като си правела подробен график и така успявала да се справя със задълженията си на работа и вкъщи. Когато обаче й се наложило да се грижи и за нейните възрастни родители, г-жа Н. започнала да страда от безсъние, тревожност, изтощение и лека депресия. Заедно с това тя все по-трудно запомняла подробности, губела си мисълта и се затруднявала да си върши работата.

Поради всички тези проблеми, г-жа Н. Посетила психиатър. До този момент личният й лекар й бил изписвал няколко вида антидепресанти, които намалили депресията, но предизвикали нежелани ефекти – напълняване, сексуална дисфункция и “усещане сякаш не съм аз”. Лекарството за сън золпидем увеличило проблемите й с паметта. Лекарствата Ксанакс и клоназепам намалявали тревожността, но предизвиквали “мозъчна мъгла”.

Търсейки нефармакологична алтернатива, г-жа Н. се обърнала към психиатър, който работел с алтернативни средства. Психиатърът й изписал екстракт от Rhodiola rosea в доза два пъти дневно по 150 мг. Първата седмица, г-ж Н. усетила усилване на енергията. На третата седмица тя се почувствала малко депресирана и тревожна. Лекарят увеличил на два етапа екстрактаът от розов златовръх до прием от 300 мг два пъти дневно за 6 седмици. С тази доза г-жа Н. възвърнала паметта и остротата на мисълта си и успявала да работи ефективно. Тя не изпитвала нежелани ефекти, теглото й не се променило, а либидото се увеличило. Г-жа Н. останала на тази доза екстракт от розов златовръх 10 години и планирала да продължи да го приема.

ВитаДинамик – Комбинация от висококачествени адаптогени, коензим Q10 и магнезиев малат.

ВитаДинамик е подходящ за справяне със симптомите на менопауза. Основният адаптоген във ВитаДинамик е екстрактът от розов златовръх (Rhodiola rosea), чиито ефекти разгледахме до тук. В продукта са добавени и малки количества екстракт от сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus). Екстрактът от сибирски женшен също е адаптоген, който подпомага действието на розовия златовръх.

Коензим Q10 (друга съставка на ВитаДинамик) е молекула, която участва в производството на енергия в тялото и е мощен антиоксидант. Проучвания установяват, че коензим Q10 отчетливо намалява болката и подобрява състоянието при фибромиалгия (болки в костите, ставите и мускулите без да има възпаление или друга причина, която да ги причинява). Част от жените в менопаузална възраст страдат от фибромиалгия.

Четвъртата съставка на ВитаДинамик е магнезиевият малат. Добре известни са положителните ефекти и на магнезия (успокоява, помага при депресия, успокоява мускулните спазми, повишава чувствителността към инсулин). Когато приемаме магнезий под формата на магнезиев малат се добавят и ефектите на ябълчната киселина (malic acid), която участва в производството на енергия в тялото.

д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА