ВитаДинамик при умора и стрес

Съвременният интензивен начин на живот и непрекъснатият стрес, на който сме подложени износват организма и се отразяват на здравето ни. Години преди тялото да започне да страда видимо, невидими процеси протичат в него и водят до промени, които отключват болести и ни правят немощни, уморени и апатични.

Какво значи това за здравето ни?

Ежедневният стрес води до непрекъснато отделяне на норадреналин от мозъка и непрекъснато активиране на надбъбречните жлези. Хормонът кортизол, който надбъбреците отделят е безценен за преодоляване на стреса, но когато се отделя в големи количества денонощно има и нежелани ефекти. Човек започва да изпитва един или повече от следните симптоми:

 • физическо и емоционално пренапрежение
 • безсъние
 • повишен апетит
 • склонност към напълняване
 • повишаване на кръвното налягане и пулса
 • повишаване на холестерола и триглицеридите
 • потиснат имунитет
 • честа умора, психо-емоционална лабилност
 • разсеяност
 • проблеми с паметта.

Често тези оплаквания са комбинирани с постоянни болки в мускулите и ставите (фибромиалгия). След години, прекарани в такова състояние надбъбречните жлези се “изтощават”, кортизолът намалява, а човек започва да се чувства изключително уморен, депресиран, със симптоми на хипогликемия, пристъпи на паника и др.

Осъзнаването на проблема

Обикновено хората осъзнават късно, че прекалените стрес и натоварване са проблем. Месеци наред норадреналинът и кортизолът държат организма в състояние на възбуда и бдителност, които човек използва, за да работи по много, да спи малко и да се лишава от почивка. Ако още в този момент съзнателно се намали интензивността на работа, задължително се почива и организмът се подпомага с адаптогени, задълбочаването на проблема може да спре и тялото да да се възстанови напълно.

Но какво е “Адаптоген”?

Терминът “адаптоген” е предложен през 40-те години на миналия век от руски учен. През 50-те и 60-те години на миналия век свойствата и ефектите на адаптогените подробно са изследвани и изучавани в бившата СССР. През 1969 година адаптогените са били определени като вещества с растителен произход, които:

 • намаляват вредите за организма, причинени от стресови ситуации
 • имат възбуден ефект, който за разлика от традиционните стимуланти не предизвикват нежелани ефекти, като безсъние, нисък синтез на протеини и прекалена консумация на енергия
 • в подходящи дози не вредят по никакъв начин на организма

През 90-те години на миналия век група учени след множество проучвания върху адаптогените са предложили следното определение за адаптоген: адаптогените са естествени биорегулатори, които увеличават способността на тялото за адаптиране към факторите на околната среда и намаляват щетите, причинени от тях. Всъщност предимството на адаптогените е, че те свеждат до минимум телесната реакция на стрес. Подобряват функцията на невроендокринната система и по този начин спомагат за регулирането на използването на енергия. Адаптогените карат тялото да използва кислорода, глюкозата, липидите и протеините ефективно и така ни осигуряват постоянно снабдяване с енергия.

С какво още можем да помогнем на организма при умора и стрес?

Коензим Q10 е молекула, която участва в производството на енергия в тялото и е мощен антиоксидант. Проучвания установяват, че коензим Q10 отчетливо намалява болката и подобрява състоянието при фибромиалгия[9,10,11,12,13] (непрекъснати болки в костите, ставите и мускулите без да има възпаление или друга причина, която да ги причинява). Най-често фибромиалгията се появява на фона на сериозен стрес и емоционална травма. Съпровожда се от непрекъсната умора, нарушения на съня, паметта и настроението.

Добре известни са положителните ефекти и на магнезия (успокоява, подобрява състоянието при хиперактивност, дефицит на вниманието и депресия, успокоява мускулните спазми, повишава чувствителността към инсулин). Когато приемаме магнезий под формата на магнезиев малат се добавят и ефектите на ябълчната киселина (malic acid), която участва в производството на енергия в тялото.

ВитаДинамик – Комбинация от високо качествени адаптогени, коензим Q10 и магнезиев малат.

Основният адаптоген във ВитаДинамик е екстрактът от розов златовръх (Rhodiola rosea). Сравнение с останалите адаптогени, екстрактът от розов златовръх е участвал в най-много проучвания с високо качество. Установено е, че екстрактът от розов златовръх, който съдържа 3% розавин е най-ефективен. Розовият златовръх[2,3,4,5,6,7,8]:

 • предпазва организма от вредните въздействия на ежедневния стрес
 • предотвратява умората и изтощението
 • увеличава когнитивните способности
 • намалява тревожността и депресията
 • подобрява състоянието при синдром на хронична умора
 • подобрява състоянието при синдром на надбъбречна умора

Във ВитаДинамик са добавени и малки количества екстракт от сибирски женшен (Eleutherococcus senticosus). Екстрактът от сибирски женшен е адаптоген, който подпомага действието на розовия златовръх. Останалите съставки са коензим Q10 и магнезиев малат.

Прием на ВитаДинамик

Дозата на ВитаДинамик е индивидуaлна. Винаги започвайте с минималната доза от 1 капсула дневно сутрин за първите 3-4 дни. Добавяйте по 1 капсула на всеки 3-4 дни докато усетите желания ефект. Не надвишавайте препоръчаната дневна доза без консултация с лекар.Пациенти, приемащи антидепресанти трябва да приемат ВитаДинамик след консултация с лекаря си.

Възможно е розовия златовръх, 5-хидрокситриптофан (5-HTP) и триптофан да усилват взаимно действията си. Комбинираният прием на ВитаДинамик с 5-HTP или триптофан трябва да става внимателно.

Високото качество на ВитаДинамик

ВитаДинамик се предлага в блистери. Блистерирането запазва концентрацията на активните съставки и качествата на всяка капсула от продукта.

ВитаДинамик е произведен за Хомеостаза от BioHealth Германия.Всеки клиент, поръчал ВитаДинамик получава сертификат за състава му, а при интерес и анализ сертификати на активните му субстанции.

д-р Милена Коцева

Източници

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА