Витакамел камилско мляко на прах в капсули е продукт на единствената европейска ферма за камилско мляко, находяща се в Холандия.

За продукта Витакамел научих от една сериозна, четяща и незалитаща по недоказани терапии майка на дете с аутизъм, която в продължение на 2 години беше давала Витакамел на сина си, за да подобри имунитета му. Майката, която вече е и моя приятелка определено беше доволна от ефекта на камилското мляко.

Реших да потърся информация за камилското мляко из сериозните научни източници и да си призная, не очаквах да намеря такава. Изненадата дойде още при първото търсене. Оказа се, че още в древността камилското мляко е използвано за лечение на диарии и заболявания на стомаха и червата от африканските лечители. Това накарало съвременните учени да проучат състава му. Оказло се, че:

  • антителата на камилите имат различна структура от антителата на останалите бозайници – те са 10 пъти по-малки от човешките и са изключително активни. Малкият им размер прави възможно много антитела да преминават в млякото на камилата, където действат противобактериално и противовирусно.
  • камилското мляко съдържа и голямо количество други противобактериални, противовирусни и противогъбични вещества. Такива са лактоферин, лактопероксидаза, лизозим и пептидогликан разпознаващ белтък.
  • камилското мляко съдържа антитела специфично насочени към ротавирусите – едни от най-честите причинители на вирусни диарии.
  • камислото мляко е богато на минерали – натрий, калий, желязо, мед, цинк и магнезий, както и на витамини (C и В3)
  • камилското мляко е значително по-бедно на лактоза от кравето мляко

Всичките тези качества правят камилското мляко подходящо за предпазване от и лечение на диарии. Нещо повече: в интернет пространството има разказани лични истории на хора с глутенова ентеропатия, болест на Крон, синдром на раздразненото черво, дисбактериоза, които са почувствали подобрение след приема на камилско мляко в рамките на 1-3 месеца. Такава е историята на P. J. Madam репортерка от австралийска новинарска програма, която можете да прочетете тук.

Камилското мляко е скъпо мляко, доста по-скъпо от кравето. Ако една крава може да даде до 30 – 40 литра мляко всеки ден, то една камила дава максимум 6 литра. Освен това суровото камилско мляко е лесно развалим продукт и не може да бъде разпространявано на големи разстояния от фермата, в която се добива. Затова Франк Смит – собственик на камилската ферма в Холандия преработва суровото камилско мляко в сухо и така го разпространява. За да запази ценните противомикробни вещества в млякото, г-н Смит използва специална технология (spray drying). И така преработено в сухо мляко със запазени всички ценни вещества и поставено в подходяща за вегетарианци капсула, камилското мляко се продава от скоро и в България.

Хомеостаза има вече положителна обратна връзка от свои клиенти, употребяващи Витакамел. Аз също вече имам свой личен опит с камилското мляко на прах в капсули. Скоро ще направя публично достояние мнението на клиентите и лично моя опит.

Камилското мляко може да помогне да се справите с диарията, но по-умния ход е да го приемате профилактично, за да си спестите неприятни моменти през горещите летни дни.

Д-р Милена Коцева

Витакамел камилско мляко на прах в капсули можете да поръчате през сайта на Хомеостаза: www.homeostaza.bg и на телефон 0887931515. Можете да се запознаете с продукта и на място на ул. Хан Пресиян №15 в София.