Въпроси и Отговори

Не разбирам до каква степен проектът ви е бизнес-ориентиран и до колко е само информативен. Защо на сайта ви фигурира толкова много информация?

Норвежкото рибено масло и начинът, по който отговорно го маркетираме е тест за това дали обществото и клиентите ще възприемат такъв вид информиран и образован подход на предлагане и избиране на продукт, свързан със здравето. Ако установим, че този подход е предпочитаният от вас, ще добавим към проекта Хомеостаза и нови качествени и ефективни продукти. Даваме си сметка, че всяко ново и непознато начинание е трудно за налагане и възприемане, но разчитаме на вас – нашата интелигентна и критична публика – да ни помогнете чрез предложенията и коментарите си да отговорим в най-голяма степен на вашите очаквания.

Защо продавате нещо (рибено масло), което може да се намери във всяка аптека?

Много логичен и на пръв поглeд обезоръжаващ въпрос. Нека обясня: Решението да дистрибутираме и презентираме Норвежко рибено масло не е хаотично и спонтанно решение. Десетгодишният ми опит в маркетирането на лекарствени продукти не би ми позволил да предприема необмислени стъпки и да инвестирам средства в кауза, в която не съм убедена. Същият този опит и наблюденията ми върху стратегиите и схемите на маркетиране на продукти, свързани със здравето на хората, както и „хипертрофиралата” ми съвест ми подсказаха идеята за нов тип марктиране на висококачествени продукти. Да, бъдете сигурни, че знам много добре още от времето, когато започнах да преговарям с Norwegian fish oil, колко и какви видове рибени масла има на пазара. Но заедно с това знам и още много факти, които пряко или косвено говорят за това, колко качествени могат да бъдат омега-3 продуктите, които виждате ежедневно в аптеките или как се получава така, че качествените продукти загубват свойствата си поради немарливост или незнание на хората по веригата от производителя до потребителя. Ето няколко примера:

  • Как мислите, каква е себестойността и съответно качеството на омега-3 продукт, който има цена в аптеката около 13 лв за опаковка, стигаща за един месец, но аптеките получават за 10 закупени опаковки по още четири безплатни? Подсещам ви, че трябва да предвидите факта, че всеки по веригата (производител, дистрибутор, фармацевт) печели. Нека подчертая, че това е съвсем реален пример.
  • Когато влезете в аптека и помолите за консултация фармацевта относно някои продукти, например омега-3 продуктите (качество, цена, съотношение качество/цена) се надявате, че получавате реална информация, базирана на факти и знания. Оставете заблуждението си тук! В много от аптеките, ще ви предложат онзи продукт, от който имат най- голяма печалба. В България, а вероятно и другаде по света здравето е бизнес. Различното при хората в България (включително и работещите в здравния сектор фармацевти и лекари) е, че техния стандарт на живот е толкова нисък, че някои от тях са склонни на компромиси със съвестта си и здравето на хората, за да осигурят собственото си препитание. Спомням си за това как в хода на преговорите ми с Norwegian fish oil за преференциална цена за България, аз цитирах на нашите партньори минималната и средната заплата в страната, както и схемите на търговия с лекарствени продукти и хранителни добавки тук. Ким Тор, директорът на Norwegian fish oil, ми каза: „Не се притеснявайте, Вие ще държите в ръцете си уникален продукт. Тук в Норвегия, фармацевтите са горди, когато го предлагат”. Оставям последното без коментар.
  • Рибеното масло се окислява под действие на светлина и топлина, затова трябва да се съхранява при подходящи условия. Особено през лятото, при температури над 25 градуса, маслото не бива да престоява повече от едно денонощие извън хладилник, в противен случай започва да губи полезните си свойства. Предпочитам съхранението на Норвежко Рибено масло да да бъде под личен мой контрол и затова то се съхранява само в нашия склад. Предоставянето на продукта на аптеки е съпроводено с подробно обяснение защо Норвежко Рибено Масло трябва да се съхранява при температура под 25 С. При сигнал за неправилно съхранение ще преразглеждаме партньорството си с аптеки, които не съхраняват правилно продукта.

Защо предлагате чисто рибено масло, когато на пазара повечето са обогатени с витамини?

Рибеното масло е маслен разтвор и обогатените с витамини омега -3 продукти, които се срещат на пазара, съответно са обогатени с мастноразтворими витамини (А, D, Е и К). Мастноразтворимите витамини могат да бъдат предозирани, ако се приемат в големи количества, за разлика от водноразтворимите (B и C) витамини. Мастноразтворими витамини вие приемате с много други храни и ако рибеното маслото е обогатено с тях може да ги приемете в количества, водещи до хипервитаминоза и съответно до реални рискове за организма. Така, ако вземате омега – 3 продукт, в който има допълнително количество мастноразтворими витамини, вие сте ограничени по отношение на продължителността на приемане на продукта, ако не искате да изпаднете в състояние на хипервитаминоза. А както казах в една статия от блога, продължителността на приема е един от факторите за постигане на максимално добър ефект на рибеното масло.

Колко продължително да приемам Норвежко Рибено Масло?

Основната цел на приема на Норвежко Рибено Масло е набавянето на необходимите на организма омега-3 мастни киселини в количества, които позволяват уравновесяване между тях и омега-6 мастните киселини. Тъй като омега-6 мастни киселини постъпват в тялото ни непрекъснато с храната, а омега-3 мастните киселини в повечето съвременни храни са в много по-ограничени количества, ползите от приема на профилактични дози рибено масло не се изчерпват с времето. Много омега-3 добавки на пазара съдържат добавени витамини Е и А или дори витамин Д към, което ограничава периода, за който тези добавки следва да се приемат, но това не е така при Норвежко Рибено Масло – Сироп с лимонов вкус и Норвежко Рибено Масло – концентрат капсули. Популярната препоръка за прием на рибено масло “два пъти в годината по три месеца” следва да се възприема по-скоро като минимум.

Подходящо ли е Норвежко Рибено Масло за деца?

Норвежко Рибено Масло е естествено и чисто рибено масло, в което единствените биологично активни съставки са омега-3 мастните киселини. Според Европейската Агенция по Безопасност на Храните приемът до 5g дневно омега-3 мастни киселини (ЕПА + ДХА) е доказано безопасен, както за възрастни, така и за деца. В този смисъл, и двата продукта Норвежко Рибено Масло – сироп с Лимонов вкус и Норвежко Рибено Масло – концентрат са подходящи за деца. Причината Норвежко Рибено Масло – концентрат да не се препоръчва за деца, е че капсулите, съдържащи по 1000mg омега-3 мастни киселини са големи и много деца са затруднени при преглъщането им. За тях Норвежко Рибено Масло – Сироп с лимонов вкус е подходящият продукт.

Норвежко Рибено Масло – Сироп с лимонов вкус замръзва във фризера. Какво говори това за качеството на продукта?

Точката на замръзване на една мазнина, каквато е рибеното масло, се определя от относителното съдържание на наситени, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини в нея, като всяко естествено рибено масло съдържа и трите вида мастни киселини. Мононенаситените и полиненаситените мастни киселини понижават температурата на замръзване, като ефектът на полиненаситените мастни киселини е по-изразен. В резултат на това, много препарати, при които концентрацията на омега-3 полиненаситени мастни киселини е допълнително повишена не замръзват във фризера. На пример, маслото в капсулите Норвежко Рибено Масло – концентрат не замръзва във фризера. Това обаче не означава, че такива продукти са “истински”, а другите – не или че тези продукти са по-чисти от други. Сами можете да се убедите, като разгледате количествата на етикета, че Норвежко Рибено Масло – Сироп с лимонов вкус може да ви предостави необходимите количества омега-3 мастни киселини, въпреки че като процент от общото количество на продукта те са по-малко, отколкото в Норвежко Рибено Масло – концентрат капсули. Нещо повече, последното е така именно защото Норвежко Рибено Масло – Сироп с лимонов вкус не търпи допълнителна обработка за повишаване на концентрацията на омега-3.

От какви риби се произвежда Норвежко Рибено Масло? От коя част на телта им? Чрез какъв процес?

Норвежко Рибено Масло – Сироп с лимонов вкус, както и Норвежко Рибено Масло – концентрат в капсули се извличат от мускулатурата на дребни диви риби, стоящи в началото на хранителната верига чрез студено пресоване. В производството на тези продукти не се използва черен дроб от риба, не се използва процес на ферментиране и не се използват едри риби, като сьомга. По този начин се осигурява максимална чистота на суровото рибено масло, като се избягват суровини, в които се натрупват замърсители, като тежки метали и PCB.

Молекулярно дестилирано ли е Норвежко Рибено Масло?

Не. При производството на продуктите на Норвежко Рибено Масло не се използва процес на молекулярна дестилация. Използването на този процес се налага когато суровото рибено масло съдържа замърсители. При производството на Норвежко Рибено Масло – сироп с лимонов вкус и Норвежко Рибено Масло – концентрат, това се избягва чрез внимателния подбор на суровината, както е описано по-горе.