Въпроси и Отговори

Не разбирам до каква степен проектът ви е бизнес-ориентиран и до колко е само информативен. Защо на сайта ви фигурира толкова много информация?

Норвежкото рибено масло и начинът, по който отговорно го маркетираме е тест за това дали обществото и клиентите ще възприемат такъв вид информиран и образован подход на предлагане и избиране на продукт, свързан със здравето. Ако установим, че този подход е предпочитаният от вас, ще добавим към проекта Хомеостаза и нови качествени и ефективни продукти. Даваме си сметка, че всяко ново и непознато начинание е трудно за налагане и възприемане, но разчитаме на вас – нашата интелигентна и критична публика – да ни помогнете чрез предложенията и коментарите си да отговорим в най-голяма степен на вашите очаквания.

Защо продавате нещо (рибено масло), което може да се намери във всяка аптека?

Много логичен и на пръв поглeд обезоръжаващ въпрос. Нека обясня: Решението да дистрибутираме и презентираме Норвежко рибено масло не е хаотично и спонтанно решение. Девет годишният ми опит в маркетирането на лекарствени продукти не би ми позволил да предприема необмислени стъпки и да инвестирам средства в кауза, в която не съм убедена. Същият този опит и наблюденията ми върху стратегиите и схемите на маркетиране на продукти, свързани със здравето на хората, както и „хипертрофиралата” ми съвест ми подсказаха идеята за нов тип марктиране на висококачествени продукти. Да, бъдете сигурни, че знам много добре още от времето, когато започнах да преговарям с Norwegian fish oil, колко и какви видове рибени масла има на българския пазар. Но заедно с това знам и още много факти, които пряко или косвено говорят за това, колко качествени могат да бъдат омега -3 продуктите, които виждате ежедневно в аптеките или как се получава така, че качествените продукти загубват свойствата си поради немарливост или незнание на хората по веригата от производителя до потребителя. Ето няколко примера:

  • Как мислите, каква е себестойността и съответно качеството на омега-3 продукт, който има цена в аптеката около 13 лв за опаковка стигаща за един месец, но аптеките получават за 10 закупени опаковки по още четири безплатни? Подсещам ви, че трябва да предвидите факта, че всеки по веригата (производител, дистрибутор, фармацевт) печели. Нека подчертая, че това е съвсем реален пример.
  • Когато влезете в аптека и помолите за консултация фармацевта относно някои продукти, например омега- 3 продуктите (качество, цена, съотношение качество/цена) се надявате, че получавате реална информация, базирана на факти и знания. Оставете заблуждението си тук! Във всяка аптека, ще ви предложат онзи продукт, от който имат най- голяма печалба. В големите аптеки, всеки месец фармацевтите зад щанда разполагат със списък от продуктите, които носят най-голяма печалба на аптеката за съответния месец. Всеки фармацевт трябва да продаде определен брой от всеки продукт в списъка, за да получи месечен бонус. Колко от фармацевтите ще се откажат от бонуса, за да са ви наистина полезни, решете сами. Спомням си за това как в хода на преговорите ми с Norwegian fish oil за преференциална цена за България, аз цитирах на нашите партньори минималната и средената заплата в страната, както и схемите на търговия с лекарствени продукти и хранителни добавки тук. Ким Тор, директорът на Norwegian fish oil, ми каза: „Не се притеснявайте, Вие ще държите в ръцете си уникален продукт. Тук в Норвегия, фармацевтите са горди, когато го предлагат”. Оставям последното без коментар. А цената за България , в крайна сметка наистина е преференциална. За да сравните с цената в останалите държави, можете да посетите сайта на нашия партньор (http://www.norwegianfishoil.com/wheretobuy/resellers/).
  • Рибеното масло се окислява под действие на светлина и топлина, затова трябва да се съхранява при подходящи условия. Особено през лятото, при температури над 25 градуса, маслото не бива да престоява повече от едно денонощие извън хладилник, в противен случай започва да губи полезните си свойства. Опасявам се, че складовете на едро и аптеките не знаят или не смятат за важно да се съобразяват с тези условия. По този начин, докато се озове при вас от качественото рибеномасло може да не е останало много. Затова предпочитам да съхранявам продукта под мой личен контрол и не възнамерявам да го предоставям на складове и аптеки.

Защо предлагате чисто рибено масло, когато на пазара повечето са обогатени с витамини?

Рибеното масло е маслен разтвор и обогатените с витамини омега -3 продукти, които се срещат на пазара, съответно са обогатени с мастноразтворими витамини (А, D, Е и К). Мастноразтворимите витамини могат да бъдат предозирани, ако се приемат в големи количества, за разлика от водноразтворимите (B и C) витамини. Мастноразтворими витамини вие приемате с много други храни и ако рибеното маслото е обогатено с тях може да ги приемете в количества, водещи до хипервитаминоза и съответно до реални рискове за организма. Така, ако вземате омега – 3 продукт, в който има допълнително количество мастноразтворими витамини, вие сте ограничени по отношение на продължителността на приемане на продукта, ако не искате да изпаднете в състояние на хипервитаминоза. А както казах в една статия от блога, продължителността на приема е един от факторите за постигане на максимално добър ефект на рибеното масло.