Няма човек който да не е чувал за витамин С и колко важен той е за здравето. Приемаме го, когато сме болни от сезонна вирусна инфекция или когато контактуваме с болни и искаме да се предпазим от разболяване. Приемаме го, когато сме склонни към кръвотечение или пък като антиоксидант. Рядко обаче си задаваме въпроса какво точно прави витамин С в нашия организъм и как ни помага. Отговорите на тези въпроси търсим в тази статия.
Витамин С не се синтезира в човешкия организъм и трябва да бъде набавян с храната или посредством хранителни добавки. Интересен факт е, че в групата на бозайниците само хората, някои примати и морското свинче не могат да си синтезират сами витамин С.
Богатите на витамин С храни са суровите плодове и зеленчуци. Топлинната обработка на храната, сушенето, осоляването и други видове преработка значително намаляват количествата му. Зимният и пролетният сезон обикновено предлагат по-малък избор на сурови плодове и зеленчуци. Поддържането на оптимални концентрации на витамин С в тялото обаче е абсолютно необходимо, защото той е натоварен с жизненоважни функции.
Изброените заболявания и състояния изискват прием на по-големи количества витамин С.
Известно е, че добре функциониращата имунна система разпознава и унищожава раково променените клетки. Епидемиологични проучвания са показали, че диета, богата на плодове и зеленчуци може да понижи риска от развитие на някои видове рак (рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на белите дробове). Учените подозират, че този ефект се дължи на голямото съдържание на витамин С в суровите плодове и зеленчуци и неговия ефект за подобряване на имунната система.
Витамин С като хранителна добавка или медикамент най-често се предлага под формата на L-аскорбинова киселина. L-аскорбиновата киселина, както показва името й има кисело Ph. Както всички водоразтворими субстанции, така и L-аскорбиновата киселина трябва да се приема на гладно, за да се резорбира пълноценно. Киселият й характер обаче често дразни празният стомах и предизвиква гадене, повръщане, киселини и болки дори при здрав и нечувствителен стомах. Хората с по-чувствителни стомаси или страдащите от гастрит и язва на практика не могат да приемат на гладно витамин С под формата на L-аскорбинова киселина.
С+ Киселинно Неутрален е алтернативна форма на витамин С. В него активната съставка НЕ е L-аскорбинова киселина, а е калциева сол на аскорбиновата киселина, наречена калциев аскорбат. Калциевият аскорбат притежава същите качества и ползи като L-аскорбиновата киселина, но за разлика от нея щади стомаха и не предизвика нежеланите ефекти на на L-аскорбиновата киселина при прием на гладно (гадене, повръщане, болка в стомаха). В допълнение калциевият аскорбат има по-удължено действие в организма, в сравнение с L-аскорбиновата киселина.
С+ Киселинно Неутрален може да се приема без проблем на гладно, като по този начин се гарантира максималната резорбция на витамин С. С+ Киселинно Неутрален е подходящ и за хора с гастрит и язва, които не могат да приемат витамин С под формата на L-аскорбинова киселина.
д-р Милена Коцева
© Copyright 2016-2022 Homeostaza.bg