Безплатна доставка при поръчки над 120 лв.

Хиперактивност и дефицит на вниманието при възрастни

Възможно ли е?

Макар и да свързваме Синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието (ADHD) с детската възраст, той не е проблем само на децата. Част от симптомите при деца, диагностицирани с ADHD продължават да им създават затруднения и в зряла възраст. ADHD може да остане неразпознат в детството, но в зрелия живот симптомите му да станат пречка за ангажирания и работещ на бързи обороти човек. За ADHD се говори и мисли от сравнително скоро и част от възрастните с ADHD, които са страдали от този синдром и като деца не са били диагностицирани само защото никой не е знаел, че затрудненията им са предизвикани от синдрома на хиперактивност и дефицит на внимание.

Какви са симптомите на ADHD при възрастни?

При възрастни ADHD често изглежда съвсем различно, отколкото при децата. С напредването на възрастта хиперактивността е все по-рядък симптом на ADHD. Други са водещите симптоми при възрастни и комбинацията им е уникална за всеки човек. Обикновено възрастният човек с ADHD има някои от следните симптоми:

 • може да се съсредоточа върху дейности, които са интересни и ангажиращи за него, но се затруднява да остане съсредоточен върху ежедневни, рутинни задачи;
 • лесно се разсейва от звуци, гледки или дейности, извършвани край него;
 • лесно се отегчава от дадена дейност;
 • прескача от една дейност на друга;
 • мислите му прескачат между няколко теми и изпитва затруднения да се концентрира върху една от тях;
 • мисли за друго, когато чете и разбира това след като установи, че не е схванал смисъла на прочетеното;
 • загубва фокус по време на разговор и започва да мисли за нещо друго;
 • пренебрегва детайли, което води до грешки в работата;
 • има лоши умения за слушане;
 • прекалено фокусиране върху интересни и поглъщащи дейности до степен, че да не забелязва всичко останало;
 • хронично закъснява;
 • склонен е да отлага дейности;
 • подценява времето, необходимо за изпълнение на задачите;
 • не завършва или трудно завършва стартирали проекти;
 • импулсивен е;
 • изпитва трудности да запази за дълго време социално приемливото поведение в различни ситуации;
 • има проблеми със справянето с чувства и емоции;
 • затруднява се да седи в една поза дълго време;
 • вътрешно неспокоен и възбуден е;

Какво предлага конвенционалната медицина за справяне с ADHD?

Освен поведенческа терапия, конвенционалната медицина предлага лечение на ADHD с психостимуланти, антидепресанти, атомоксетин, клонидин. Психостимулантите са най-разпространеното лекарствено лечение на ADHD. Метилфенидатите, какъвто е и препаратът Концерта са най-често изписваните лекарства при ADHD. Те обикновено повлияват добре ADHD, но понякога имат неприятни и дори опасни нежелани лекарствени реакции: повишено кръвно налягане, повишена сърдечна честота, други сърдечно-съдови усложнения, психиатрични проблеми.

Какви са алтернативните възможности за справяне с ADHD?

Алтернативните терапии за различни състояния са предмет на т.нар. алтернативна и допълваща медицина, която предлага набор от здравни практики и продукти, които не се считат за част от конвенционалната медицина.

 1. Диета: няма специфична диета, която да е доказала, че ефективно намалява симптомите на ADHD. Повечето специалисти обаче са на мнение, че ограничаването на захарта, изкуствените подсладители и оцветители намаляват симптомите на ADHD.
 2. Екстракти от билки:
  • Розов златовръх (Rhodiola rosea) – това е една от най-проучваните билки в света. Тя принадлежи към групата на адаптогените, които имат свойствата да защитават организмите от множество видове стресови фактори – околната среда, химически, инфекциозни, хипоксични, токсични и други.
   Известно е, че при ADHD нивата на допамин и норепинефрин в мозъка са ниски. Проучванията на розовия златовръх и конкретно на екстракта от розов златовръх, който съдържа 3% розавин, показват че ефектите му са свързани с повишаване на нивата на допамин, норепинефрин и серотонин в мозъка. Това обяснява как и защо качествения екстракт от розов златовръх повлиява симптомите на ADHD. На българския пазар висококачествен продукт, който съдържа екстракт от розов златовръх с 3 % розавин е продуктът ВитаДинамик. Ефективната за ADHD доза на ВитаДинамик е индивидуална и се постига с бавно покачване на приема до повлияването на симптомите на ADHD. ВитаДинамик е добър и безвреден вариант, с който се постига концентрация и работоспособност.
   В допълнение екстрактът от розов златовръх намалява прекомерното освобождаване на хормона на стреса кортизол и по този начин има емоционално успокояващо въздействие.
  • Гинко билоба – Проучвания при животни показват, че екстрактът от гинко билоба повишава нивата на невротрансмитера допамин, който е в ниски нива в мозъка на хора с ADHD. Тази констатация обаче не е потвърдена при хора. Проучванията при хора са стигнали до извода, че гинко билоба значително подобрява вниманието, паметта, скоростта на обработка на информация, хиперактивността и тревожността в сравнение с плацебо.
 3. Омега-3 мастни киселини: Омега-3 мастните киселини, чиито най-пълноценен източник е рибеното масло, имат множество физиологични функции. Освен, че притежават изразен противовъзпалителен ефект и са структурен елемент на мозъчните клетки, те участват и в метаболизма на невротрансмитера допамин. Проучвания са показали, че омега-3 мастните киселини при хора с ADHD често са под нормата. Други проучвания пък са показали значително намаляване на симптомите на ADHD след суплементация с високи дози омега-3 мастни киселини. Натрупаните данни показват също, че най-добри резултати по отношение на ADHD се постигат с рибено масло, в което съотношението на омега -3 мастните киселини EPA/DHA e в полза на EPA. Важно е освен да съдържа адекватни дози омега-3 мастни киселини, рибеното масло да бъде чисто. На тези две условия на българския пазар отговоря Норвежко Рибено Масло. То се произвежда от телата на дребни, диви риби, които стоят в началото на хранителната верига и съответно са възможно най-чисти. Това доказва и анализ сертификатът, който съпровожда всяка партида на продукта. Норвежко Рибено Масло съдържа високи дози омега-3 мастни киселини и проучванията с него при деца със синдром на Рет са показали висока ефективност.
 4. Минерали:
  • желязо – желязото играе важна роля в синтезата на някои невротрансмитери и най-вече допамина. Нивата на желязо в организма се установяват чрез изследване на серумния феритин, който е много по-показателен отколкото изследването на серумно желязо и ЖСК. Проучвания при хора са показвали, че суплементацията с желязо при хора с нисък феритин намалява симптомите на ADHD.
  • цинк– цинкът е минерал, който участва в регулирането на невротрансмитерите допамин и норепинефрин. Проучвания са показали, че ниските нива на цинк са свързани с хиперактивност, импулсивност и невнимание, както и че допълнителният прием на цинк значително намалява симптомите на ADHD. Изследването на цинк в кръвта изисква специални епруветки и методика. Малко лаборатории могат да изследват цинк по правилата и резултатите да са меродавни.
 5. Мелатонин: Част от хорта с ADHD страдат от безсъние. Безсънието може да e симптом на ADHD, нежелан ефект на лекарства, използвани за повлияване на ADHD или следствие на нерегулярен режим на сън и бодърстване. Хората с ADHD, страдащи от безсъние могат да си помогнат приемайки мелатонин. Мелатонинът е естествен хормон, който се отделя циклично от епифизата като реакция на естествения цикъл ден-нощ. Тъмнината стимулира отделянето на мелатонин, а той от своя страна успокоява и води до заспиване. Проучвания при хора с ADHD, които имат проблеми със съня показват ефективност на мелатонина при краткосрочна и дългосрочна употреба.

д-р Милена Коцева

Източници