15% отстъпка на избрани продукти до 31.05.24 г.

Менопаузата – как да я отложим и облекчим симптомите й?

За да се каже, че една жена е в менопауза то последната й менструация трябва да е била поне преди 12 месеца. Всъщност менопаузата настъпва тогава, когато яйчниците на жената загубват своята функция. Преустановяването на функцията на яйчниците не се случва за една нощ. Това е индивидуално дълъг процес за всяка жена, съпътстван от индивидуални усещания и преживявания.

Средната възраст, на която жените влизат в менопауза е 51 години, но тя може да се случи доста по-рано или пък по-късно. Няма връзка между възрастта, на която една жена започва да има менструални цикли и възрастта, в която влиза в менопауза. Генетичния терен играе роля за това на каква възраст ще настъпи менопаузата, но далеч не е единствения фактор, който определя това.

Симптомите предхождащи или съпътстващи менопаузата могат да включват абнормено вагинално кървене, горещи вълни, уринарни проблеми, промени в настроението, депресия. Загубата на яйчниковата функция в менопаузата може да води след себе си остеопороза (състояние, при което костното вещество намалява и костите стават чупливи), депресии, повишаване на триглицеридите и холестерола, аритмии и други сърдечно-съдови заболявания.

Можем ли да отложим във времето менопаузата?

Известно е, че по-спокойния живот, редовното движение и пълноценната храна държат организма в кондиция и жените, които живеят по този начин се радват на по-продължително функциониране на яйчниците.

Скорошно голямо проучване, направено сред английските жени показа, че редовната консумация на пресни бобови култури и мазна морска риба води до по-късно настъпване на менопаузата. В проучването са участвали над 14 000 жени, а авторите смятат, че пресните бобови култури и мазната морска риба съдържат големи количества антиоксиданти, които повлияват работата на яйчниците и удължават живота им. Всъщност ефектът на мазната морска риба е свързан с това, че тя съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, които освен, че са антиоксиданти имат и много други положителни ефекти върху организма.

Друго проучване пък твърди, че допълнителният прием на омега-3 мастни киселини (рибено масло) от жени в пременопауза и менопауза намалява честотата на топлите вълни. Ако трябва да обобщим ефектите на рибеното масло върху жените в пременопаузална и менопаузална възраст, сигурна съм, списъкът ще бъде достатъчно дълъг, за да ви накара да приемате качествено рибено масло. Допълнителният прием на омега-3 мастни киселини (рибено масло) от жените на средна възраст води до:

 • отлагане във времето на менопаузата;
 • намаляване на честотата на топлите вълни;
 • поддържане на нормален липиден статус – триглицеридите в кръвта жените в менопауза се повишават поради намаляването на нивата на женските хормони. Високите триглицериди водят след себе си сърдечно-съдови заболявания. Омега-3 мастните киселини доказано намаляват триглицеридите в кръвта;
 • намаляване на болките в ставите – омега-3 мастните киселини имат изразен противовъзпалителен ефект, благодарение на който подобряват състоянието на ставите;
 • намаляване менструалната болка, от която често страдат жените в пременопауза;
 • подобряване на депресията, която обикновено съпътства менопаузата;
 • намалява вероятността от и степента на остеопорозата, която е следствие на ниските хормонални нива;

Защо да изберете Норвежко Рибено Масло за вашите нужди по време на пременопауза и менопауза?
Защото Норвежко Рибено Масло е:

 • доказан продукт на световния и българския пазар с оптимално съотношение цена/качество;
 • високо концентрирано – съдържа големи количества омега-3 мастни киселини във всяка доза
 • произведено от дребни диви риби, стоящи в началото на хранителната верига, което ги прави възможно най-чисти от замърсителите разпространени в океана;
 • без допълнително добавени витамини, които могат да бъдат предозирани, ако се приемат дълго време;

Mожете да намерите Норвежко Рибено Масло онлайн на адрес: www.homeostaza.bg/katalog

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

OЩЕ ОТ БЛОГА